Οι τρεις ψαράδες ήταν μέλη πληρώματος που αριθμούσε 122 μέλη. Αρρώστησαν τα 104. Γιατί ανάμεσά τους δεν συμπεριλαμβάνονταν οι τρεις.

Τρεις ψαράδες από το Σηάτλ, τους οποίους δεν κατόρθωσε να μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19 που αρρώστησε το 85% των συναδέλφων τους σε ένα καΐκι, παρέχουν τις πρώτες άμεσες αποδείξεις πως ο οργανισμός μπορεί να αποκτήσει ανοσία εναντίον του.

Οι ψαράδες ήταν τρία από τα συνολικά 122 μέλη μιας τράτας που απέπλευσε τον περασμένο Μάιο για ψάρεμα. Πριν από τον απόπλου, τα 120 από τα μέλη του πληρώματος υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος για τον κορωνοϊό.

Όπως έδειξαν οι εξετάσεις, οι τρεις ψαράδες είχαν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα τους. Η ύπαρξη των αντισωμάτων σημαίνει ότι ο νέος κορωνοϊός τους είχε μολύνει κάποια στιγμή, αλλά ανάρρωσαν.

Κανένας από τους επιβαίνοντες στην τράτα δεν βρέθηκε πριν τον απόπλου θετικός στον κορωνοϊό. Ωστόσο 18 ημέρες αργότερα, η τράτα αναγκάστηκε να επιστρέψει στην βάση της, επειδή ένα μέλος του πληρώματος είχε αρρωστήσει και χρειαζόταν νοσηλεία.

Οι γιατροί έθεσαν υπό παρακολούθηση όλους τους επιβαίνοντες. Ενάμιση μήνα αργότερα, ο κορωνοϊός είχε ανιχνευθεί σε συνολικά 104 από αυτούς. Επιπλέον, γενετικές αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία προκλήθηκε από ένα άτομο. Γιατί δεν είχε βρεθεί αυτό το άτομο κατά τον αρχικό έλεγχο; Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο κορωνοϊός δεν είχε ακόμα επωαστεί ώστε να τον «πιάσει» το τεστ.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα

Παρότι το 85,2% των επιβαινόντων στο σκάφος μολύνθηκαν σε εκείνο το ταξίδι, δεν μολύνθηκε ούτε αρρώστησε κανένας από τους τρεις που είχαν τα εξουδετερωτικά αντισώματα.

Το γεγονός αυτό «γεννά ελπίδες», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Alex Greninger, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. «Αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σχετίζεται με προστασία από τον κορωνοϊό».

«Αν και η μελέτη είναι μικρή, συνιστά ένα εκπληκτικό ανθρώπινο πείραμα της αληθινής ζωής», σχολίασε ο Dr Danny Altmann, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College London. «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η ανοσολογική έρευνα στα ψαροκάικα θα μπορούσε να παράσχει τόσο πολύτιμες πληροφορίες;»

Με βάση την Στατιστική, δεν είναι σύμπτωση που ο κορωνοϊός δεν μόλυνε κανέναν από τους τρεις ψαράδες. Ωστόσο στη μελέτη δεν παρέχεται κάποια εξήγηση γιατί δεν μολύνθηκαν οι 15 άλλοι επιβαίνοντες που επίσης παρέμειναν αλώβητοι. Ωστόσο ο Dr Greninger δήλωσε ότι η φύση της εργασίας τους στην τράτα, τους προστάτευσε από την έκθεση στον ιό.

Η ανοσία

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει έως στιγμής μολύνει περισσότερα από 23 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 800.000 έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του.

Δεδομένης της μεταδοτικότητας αλλά και της θνησιμότητάς του, η διαπίστωση ότι οι άνθρωποι που μολύνει μπορούν να αποκτήσουν ανοσία εναντίον του, δίνει περισσότερες ελπίδες ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται θα είναι αποτελεσματικά εναντίον του.

Η περίπτωση των τριών ψαράδων δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, αναρτήθηκε στον διακομιστή προεκτυπώσεων ερευνών Υγείας medrxiv.

 

https://www.iatropedia.gr

(Επισκέφθηκε 14 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)