Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology» αναφέρει ότι τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους.

Η έρευνα περιλάμβανε σχεδόν πέντε εκατομμύρια παιδιά και έφηβους, ηλικίας 5-17 ετών, που συμμετείχαν σε μια μεγάλη καναδική έρευνα υγείας.

 Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν είχαν βιώσει πονοκεφάλους κατά τους προηγούμενους έξι μήνες και πόσο συχνά, με τους συχνούς πονοκεφάλους να ορίζονται ως εκείνοι που εμφανίζονται περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Από τη μελέτη προέκυψε ότι περίπου το 6% των συμμετεχόντων είχε πονοκεφάλους περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Επιπλέον, η μελέτη αναφέρει ότι η χρήση και η έκθεση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα για τις ηλικίες 12-17 ετών συνδέεται επίσης με την εμφάνιση συχνών πονοκεφάλων.

 Στη μελέτη, η οποία περιλάμβανε περίπου πέντε εκατομμύρια παιδιά και έφηβους ηλικίας 5-17 ετών που συμμετείχαν σε μια μεγάλη καναδική έρευνα υγείας, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής τους. Αξιολογήθηκε ο χρόνος χρήσης της οθόνης, οι ώρες ύπνου και τα γεύματα, ενώ εξετάστηκε και το άγχος και οι διαταραχές της διάθεσης.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσες φορές την προηγούμενη εβδομάδα έφαγαν πρωινό και πόσο συχνά κάθισαν να δειπνήσουν με την οικογένειά τους, για συνολικά 14 γεύματα. Ανακοινώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που αντιμετώπιζαν συχνούς πονοκεφάλους είχαν κατά μέσο όρο εννιά τέτοια γεύματα την εβδομάδα, σε σύγκριση με τα δώδεκα γεύματα κατά μέσο όρο των παιδιών που δεν αντιμετώπιζαν συχνά πονοκέφαλο.

 Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και οι υπόλοιποι παράγοντες του τρόπου ζωής, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τακτικά πρωινό και δείπνο με την οικογένειά τους είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν τακτικά γεύματα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ηλικίας 12-17 ετών ρωτήθηκαν για τη συχνότητα χρήσης ουσιών, όπως αλκοόλ, τσιγάρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα και κάνναβη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα καθημερινά είχαν διπλάσιες πιθανότητες συχνών πονοκεφάλων σε σύγκριση με αυτούς που δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Αντίθετα, δεν βρέθηκε σύνδεση των πονοκεφάλων με τον ύπνο, τον χρόνο οθόνης και τη χρήση άλλων ουσιών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με διαταραχές άγχους και διάθεσης είχαν διπλάσιο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν διαταραχές.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 9 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)