Εκδηλη  είναι η ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και για το γεγονός ότι ο κορονοϊός «χτυπά» ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Δυο νέοι, δύο ανήλικα παιδιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, βρίσκονται στις ΜΕΘ, δίνουν μάχη με τον ιό και το γεγονός αυτό αυξάνει κατακόρυφα τον προβληματισμό, επιβεβαιώνοντας πως ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες. Πρόκειται για μία 17χρονη κοπέλα κι έναν 15χρονο μετανάστη.

Κληθείς να απαντήσει στο που οφείλονται οι νοσηλείες νέων ηλικιακά ατόμων σε εντατικές, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημείωσε μιλώντας στο OPEN TV ότι «κατά πάσα πιθανότητα αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι οι μεγάλες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες προστατεύουν τον εαυτό τους, ενώ οι νέοι δεν το κάνουν και προστατεύονται λιγότερα. Δεν έχει αλλάξει τρόπο συμπεριφοράς ο ιός. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος συμπεριφοράς της ελληνικής κοινωνίας» κατέληξε ο καθηγητής μικροβιολογίας. Παράλληλα, στάθηκε και στον διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα, ενώ έκανε αναφορά στους διασωληνωμένους, σε όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, καθώς και στους ασυμπτωματικούς στον κορονοϊό. Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να μην γίνει Ιταλία.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου υποστήριξε ότι «δεν έχουμε τέτοια δεδομένα. Ακόμα δεν έχει αλλάξει κάτι. Η απόφαση του υπουργείου είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Σεπτέμβρη. Βέβαια μέχρι και την τελευταία στιγμή εάν υπάρξει αλλαγή στα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να αλλάξει η απόφαση του υπουργείου. Όλα αυτά είναι υπό αίρεση».

Σχολιάζοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο σχολείο ο καθηγητής μικροβιολογίας είπε ότι «θα γίνει προσπάθεια για να υπάρξουν διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων. Τα παιδάκια την ώρα που παίζουν δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκα, απλώς θα πρέπει να τη φορούν στους κλειστούς χώρους. Θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εξωτερικούς χώρους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει σε έναν μήνα από τώρα έχοντας ως δεδομένο τα αυξημένα κρούσματα, τις διασωληνώσεις και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους ασυμπτωματικούς, ο κ. Βατόπουλος, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και τις ατομικές συμπεριφορές. Είναι σημαντικό να υπακούσουμε στα μέτρα. Δηλαδή να φοράμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας, να τηρούμε τις αποστάσεις. Εάν τηρήσουμε αυτά τα τρία πράγματα τότε ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να δούμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει σε ένα μήνα. Ελπίζω να μην γίνουμε Ιταλία».

Προσπάθεια για διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην εκπομπή του Open TV «Ώρα Ελλάδος» αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε ότι «τα σχολεία θα πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουν» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι μεγάλο στοίχημα για την κοινωνία μας. Δεν είναι δυνατόν να είναι όλα ανοιχτά και να μην μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία μας».

«Κατά συνέπεια θα πρέπει να ληφθούν μία σειρά μέτρων που θα κάνει τη λειτουργία των σχολείων ασφαλή και για τους μαθητές και για την υπόλοιπη κοινότητα. Γιατί οι μαθητές μπορούν να διασπείρουν τον ιό στην υπόλοιπη κοινότητα. Το γνωρίζουμε και αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε», σημείωσε. Όπως επεσήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, το πλήρες πλέγμα των μέτρων θα ανακοινωθεί αύριο και για αυτό καλό θα ήταν να σχολιαστούν όταν αυτά συγκεκριμενοποιηθούν.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7 Σεπτεμβρίου (όπως έχει ανακοινωθεί), ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε πως θα πρέπει να υπάρχει σχετική ευελιξία για τροποποίηση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Εδώ και πολλές ημέρες έχουμε έναν σταθερά υψηλό αριθμό ανθρώπων που ανιχνεύονται θετικοί. Είναι πάνω από 200 και πολύ συχνά πάνω από 250 σε καθημερινή βάση. Μπορούν να συμβούν δύο πράγματα. Να έχουμε μία επιπέδωση σε αυτό το σημείο, με προοπτική να υπάρχει πτώση αργότερα, ή να έχουμε μία αύξηση. Και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τέλος των αδειών και την επιστροφή των ανθρώπων που βρίσκονται έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα», εξήγησε.

«Κατά συνέπεια καλό είναι να είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε τις προβλέψεις μας, ανάλογα με το πού θα κινηθούμε επιδημιολογικά. Και βεβαίως με τη συμπεριφορά μας μπορούμε να επηρεάσουμε αυτή την πορεία προς το καλύτερο και εφόσον εφαρμόζονται τα μέτρα σωστά, θα περιμένουμε μετά από λίγο καιρό να βλέπουμε πτώση. Τα σχολεία λοιπόν εντάσσονται πάνω σε αυτή την πορεία και αναλόγως θα πρέπει να υπάρχει μία σχετική ευελιξία για ενδεχόμενη τροποποίηση , αν κριθεί αναγκαίο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης μιλώντας στο Ανοιχτό Κανάλι, τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και σημείωσε ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχει προσδιοριστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε διπλή βάρδια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης περισσότερων σχολικών αιθουσών.

«Για τον λόγο αυτό» υπογράμμισε η «Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε τη γενικευμένη χρήση της μάσκας από όλους τους μαθητές, πρόταση την οποία αποδέχθηκε η υπουργός Παιδείας».

Την ίδια ώρα γονείς αντιδρούν με τους όρους που θα ανοίξουν τα σχολεία. Μάλιστα την Τρίτη 25 Αυγούστου η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας. «Δεν ανακοινώθηκε τίποτα για τους εξωτερικούς χώρους και δεν φρόντισαν να επαναλειτουργήσουν σχολεία που έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα για να μην συνωστίζονται οι μαθητές σε αίθουσες 20 και 25 τετραγωνικών» υποστήριξε στο Open TV, ο Θανάσης Κοκόνας, πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων Δυτικής Μακεδονίας.

 

madata.gr

madata.gr

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)