Οι άνδρες που πίνουν ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα διατρέχουν μακροπρόθεσμα τον ίδιο κίνδυνο καρκίνου με εκείνους που καπνίζουν 5 τσιγάρα την εβδομάδα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Αντίστοιχα οι γυναίκες κινδυνεύουν όσο κι αν κάπνιζαν 10 τσιγάρα την εβδομάδα επί σειρά ετών.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν την άποψη πως καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής, όταν το θέμα είναι ο καρκίνος και η πρόληψή του.

Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν να πίνουν οι γυναίκες έως 1 ποτό την ημέρα και οι άνδρες έως 2 ποτά ημερησίως, για να προστατευθούν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα νοσήματα αυτά προκαλούν περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο απ’ όσους ο καρκίνος, λένε οι ειδικοί.

Ένα ποτό ισούται με περίπου ένα ποτήρι απλή μπύρα (300 ml) ή με ένα ποτήρι κρασί (120 ml) ή με 30 ml «δυνατό» ποτό (π.χ. ουΐσκι, τζιν, βότκα κ.λπ.).

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση BMC Public Health.
Εκατομμύρια θάνατοι

Όπως γράφουν οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον και του Μπάνγκορ, το κάπνισμα ευθύνεται ετησίως για 7 εκατομμύρια θανάτους.

Υπολογίζεται ότι δύο στους τρεις καπνιστές θα πεθάνουν εξαιτίας αυτής της κακής συνήθειας, καθώς θα εκδηλώσουν διάφορα νοσήματα. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.λπ. Στην πραγματικότητα, το 22% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε αυτό.

Αντίστοιχα για το αλκοόλ, αυτό κοστίζει ετησίως τη ζωή σε 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 5,9% όλων των θανάτων. Το αλκοόλ αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-49 ετών. Επιπλέον, το 3,5% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως αποδίδονται σε αυτό.

Στόχος της νέας μελέτης ήταν να εξεταστεί ο απόλυτος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου με την κατανάλωση μετρίων ποσοτήτων αλκοόλ και να συγκριθεί με τον κίνδυνο καρκίνου εξαιτίας του καπνίσματος.
Το κρασί και τα τσιγάρα

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν 1.000 μη-καπνιστές άνδρες έπιναν από ένα μπουκάλι κρασί των 750 ml την εβδομάδα, οι 10 από αυτούς θα εκδήλωναν σε βάθος χρόνου καρκίνο.

Αντίστοιχα, αν έπιναν ένα μπουκάλι κρασί 1.000 μη-καπνίστριες, θα εκδήλωναν καρκίνο 14 από αυτές.

Οι κίνδυνοι αυτοί ισούνται με εκείνους που προκύπτουν από 5 τσιγάρα την εβδομάδα για τους άνδρες και 10 για τις γυναίκες, γράφουν οι ερευνητές.

Και συμπληρώνουν πως στις γυναίκες τα πρόσθετα κρούσματα καρκίνου προέρχονται από τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος αυτός είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες.

Στους άνδρες, όμως, το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για λιγότερο συχνές μορφές καρκίνου. Πρόκειται για τους καρκίνους της γαστρεντερικής οδού και του ήπατος.

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)