«Tο σώμα λέει αυτό που δε μπορούν να πουν οι λέξεις». Αυτό υποστήριζε η Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος, Martha Graham όπως και πολλοί ερευνητές της γλώσσας του σώματος, όπως ο Albert Mehrabian.

Οι κινήσεις του σώματος και του προσώπου μας είναι πολύ πιο αποκαλυπτικές και ειλικρινείς ακριβώς επειδή δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχο επάνω τους. Εάν λοιπόν κάποιος σας μπερδεύει και σας δημιουργεί ερωτηματικά με τον τρόπο που σας μιλάει, δεν έχετε παρά να τον προσέξετε προσεκτικά στα μάτια.

«Από τα νύχια κάποιου, από τα μανίκια του μπουφάν του, τα παπούτσια του ή τα γόνατα του, τους κάλους στον δείκτη και τον αντίχειρα του, την έκφραση του και τις κινήσεις του – καθένα από αυτά μπορεί να αποκαλύψει τι σκέφτεται κάποιος. Το ότι όλα αυτά μαζί μπορεί να αποτύχουν να διαφωτίσουν τον ενδιαφερόμενο σχετικά με αυτό που ψάχνει, είναι σχεδόν αδιανόητο», Sherlock Holmes

H βλεμματική επαφή είναι τόσο σημαντική που οι επιστήμονες την εξετάζουν εδώ και χρόνια, καταλήγοντας πως είναι το ισχυρότερο σιωπηλό μέσο έκφρασης των συναισθημάτων. Τα μάτια μπορούν να δώσουν τόσες πληροφορίες για τον τρόπο που αισθάνεται κανείς και υπάρχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να ανακαλύψουμε όταν κοιτάμε κατάματα τον άλλον.

Έτσι λοιπόν, από την οπτική επαφή μπορούμε να καταλάβουμε εάν:

1. Κάποιος εκδηλώνει ερωτικό ενδιαφέρον για εμάς

Κοιτάζοντας κάποιον επίμονα, προκαλείται αναπόφευκτα ένα είδος ερωτικής έλξης. Η έλξη φυσικά παραμένει εάν ενδιαφέρονται και τα δύο άτομα μέσα στη σχέση. Μια παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι οι άνδρες «προδίδουν» τις σκέψεις τους για το σεξ, μέσα από το βλέμμα τους. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Λίνκολν της Μ.Βρετανίας, στα πλαίσια μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research, το βλέμμα των ανδρών «προδίδει» το σεξουαλικό ενδιαφέρον, ενώ το βλέμμα μιας γυναίκας δεν φαίνεται να συσχετίζεται με τις ερωτικές τους σκέψεις.

«Η κίνηση των ματιών είναι αυθόρμητη και δύσκολο να ελεγχθεί, οπότε μπορούμε με τη βοήθεια ενός καταγραφέα της οφθαλμικής κίνησης να εντοπίσουμε το σεξουαλικό ενδιαφέρον», εξηγεί ο Δρ Κουν Γκουό που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

2. Το χαμόγελο είναι αληθινό ή ψεύτικο

Κοιτάζοντας κάποιον στα μάτια, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά όπως εάν το χαμόγελο του είναι αυθεντικό ή υποκριτικό. Ένα αληθινό χαμόγελο θεωρείται ότι δημιουργεί γραμμές κάτω από τα μάτια. Ο ψυχολόγος Paul Ekman έχει διακρίνει μάλιστα, τα χαμόγελα σε «γνήσια» και «ψεύτικα» ως συνώνυμα ή μη, της ευτυχίας.

3. Μας λέει ψέματα

Όλοι υποθέτουν ότι ένα άτομο που λέει ψέματα, δεν κοιτάει ποτέ στα μάτια. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιος που δεν λέει την αλήθεια, προσπαθεί να μας κάνει να τον εμπιστευτούμε, κοιτάζοντάς μας επίμονα στα μάτια. Οπότε τα μάτια του ίσως μας περάσουν ένα ψεύτικο μήνυμα την ώρα που τον κοιτάζουμε.

4. Είναι λυπημένος

‘Οταν ένα άτομο κοιτάει κάτω και δεξιά είναι πιθανό ότι έχει αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν συναισθήματα. Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι όταν βιώνουμε έντονο συναίσθημα, τείνουμε να κοιτάμε προς τα κάτω, όπως για παράδειγμα όταν είμαστε λυπημένοι. Όταν το άτομο στρέφει το βλέμμα ευθεία και αριστερά, προσπαθεί να θυμηθεί έναν ήχο που γνωρίζει ή έχει ξανακούσει ενώ όταν κοιτάει ευθεία και δεξιά, προσπαθεί να κατασκευάσει νοερά έναν ήχο που δεν έχει ξανακούσει.Τέλος, όταν ένα άτομο μιλάει στον εαυτό του, δηλαδή κάνει «εσωτερικό διάλογο» ή όταν επαναλαμβάνει λόγια από μέσα του, κοιτάει κάτω και αριστερά.

jenny.gr

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)