Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, δηλαδή το περίσσευμά της δεν αποβάλλεται άμεσα από τον οργανισμό αλλά αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό.

Για το λόγο αυτό, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση.

Η βιταμίνη Α περιέχεται στο λάδι που προέρχεται από λιπαρά ψάρια, στο συκώτι και στο γάλα, ενώ μερικές φορές προστίθεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και στη μαργαρίνη.

Παρότι συμβάλλει σημαντικά στη σωματική ανάπτυξη, την όραση και το αναπαραγωγικό σύστημα, η λήψη μεγάλων ποσοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει τα εξής:

  • Πόνο στις αρθρώσεις και τα οστά
  • Ναυτία, τάση για εμετό
  • Απώλεια όρεξης
  • Απώλεια βάρους
  • Σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι άνδρες ηλικίας 40-50 ετών με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα σε μεγαλύτερη ηλικία

 

 

Πηγή: onmed.gr

(Επισκέφθηκε 10 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)