Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι όσα αποκαλύπτουν τα μοντέλα Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογία Νίκο Τζανάκη την άλλη εβδομάδα μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ από τις 20 Μαρτίου και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε πτώση.

Συγκεκριμένα είπε ότι σύμφωνα με το μοντέλο που έτρεξε η ομάδα του χθες (5/3), «ο μέσος κυλιόμενος όρος την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι γύρω στα 2.500 κρούσματα». Ο κ. Τζανάκης ήταν απαισιόδοξος για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς οι νοσηλείες στις ΜΕΘ θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα δούμε πάνω από 500 κρεβάτια, γύρω στα 550-560, ίσως φτάσουμε και τα 600 στην κορύφωση αυτού του κύματος. Η αποσυμπίεση θα έρθει μετά τις 20 Μαρτίου».

Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε πως «μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο με μείωση συνωστισμού και προσέλευσης. Δεν είναι ανάγκη να πέσουμε στα 500 για να ανοίξουμε. Με κάποιες τεχνικές, να αποκοπεί η δυνατότητα να αποστέλλει κάποιος πάνω από δύο ή τρία SMS την εβδομάδα ή να αναλαμβάνει τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μέλος που θα έχει εμβολιαστεί, από κάθε οικογένεια». Εδωσε πάντως και μια νότα αισιοδοξίας λέγοντας πως «θεωρώ ότι θα κάνουμε κανονικό Πάσχα φέτος». 

Για μια ακόμη μέρα ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε χθες τα 2.000 (σ.σ.: 2.215 νέα κρούσματα την Παρασκευή 5/3), ενώ η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών είναι ανησυχητική, καθώς σε Αττική και Κρήτη το βρετανικό στέλεχος κυριαρχεί κατά 90%.

«Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας είναι άνισος», είπε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ από την πλευρά του ο Θανάσης Εξαδάκτυλος τόνισε πως «το νέο στέλεχος μετάλλαξης κινείται ταχύτερα από το προηγούμενο και θα κυριαρχήσει κάποια στιγμή». Πάντως, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στα καταστήματα λέγοντας πως τον Δεκέμβριο το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν επηρέασε την καθοδική πορεία της πανδημίας. Ακόμα ανέφερε πως τον άλλο μήνα θα έχουμε ξεπεράσει το 20% στους εμβολιασμούς.

Δύσκολη περίοδος για τα νοσοκομεία αναφοράς
Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, οι ΜΕΘ για τον κορονοϊό είναι κατειλημμένες κατά 87% και οι ήρωες της πρώτης γραμμής κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. «Εχουν κορεστεί όλα- και οι θάλαμοι και οι ΜΕΘ. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, βγάζουμε ένα εξιτήριο και υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να μπουν. Αυτή τη στιγμή στο “Σωτηρία” έχουμε 84 κρεβάτια ΜΕΘ και σε αυτά είναι περίπου 65 διασωληνωμένοι ασθενείς» είπε η Μίνα Γκάγκα

Την ίδια ώρα, ο κορονοϊός επελαύνει και σε καθεστώς σκληρού lockdown μπήκαν από σήμερα (6/3) η Φωκίδα και ο δήμος Ανωγείων, μετά από εισήγηση των ειδικών , ενώ τα σκληρά μέτρα στη Λάρισα δεν ξεκινούν από σήμερα λόγω του σεισμού στην Ελασσόνα και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις τη Δευτέρα. Οπως όλα δείχνουν, η άρση του lockdown αργεί, ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα του Σαββατοκύριακου είναι κρίσιμη για την πορεία του lockdown, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι θα πάρει παράταση.

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 15 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)