Αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς, απλώς μην αγγίζετε το πρόσωπό σας. Μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί φορείς είναι να μάθουν τον κόσμο να πλένει συχνά τα χέρια του και να μην αγγίζει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, θύρες εισόδου του νέου κορωνοϊού και πολλών άλλων μικροβίων στον οργανισμό.

«Το ξύσιμο της μύτης, το τρίψιμο των ματιών, το άγγιγμα του πιγουνιού, που φέρνει τα δάχτυλα δίπλα στο στόμα, είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Πρόκειται για μια κακή συνήθεια που πρέπει να κόψουμε», επισημαίνει η δρ Νάνσι Ελντερ, καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Υγείας του Ορεγκον.

Για να κατανοήσουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει το καλό πλύσιμο των χεριών σε μια περίοδο πανδημίας, αρκεί να δούμε πώς μεταδίδεται ένας ιός. Ενας φορέας του CΟVID-19 αγγίζει τα κουμπιά του ανελκυστήρα ή φταρνίζεται μέσα στην καμπίνα του. Μόλις απομακρυνθεί, τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον κορωνοϊό παραμένουν στον χώρο. Οι επόμενοι που θα αγγίξουν τα κουμπιά ή κάποια επιφάνεια θα μεταφέρουν τον παθογόνο παράγοντα στα χέρια τους και αργότερα θα τρίψουν τα μάτια τους ή θα ξύσουν τη μύτη τους. Ετσι, θα προσβληθούν και οι ίδιοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια ζωής του COVID-19 στις επιφάνειες, αλλά πιθανώς είναι ανάλογη με εκείνη άλλων κορωνοϊών. Αυτά είναι άκρως ανησυχητικά νέα. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Hospital Infection διαπίστωσε ότι παρόμοιοι κορωνοϊοί επιβιώνουν στις επιφάνειες ακόμα και επί εννέα ημέρες. Ενδεικτικά, ο ιός της γρίπης παραμένει στις επιφάνειες για 24 ώρες.

Καλό πλύσιμο

Φαίνεται ότι από τη στιγμή που ο ιός θα βρεθεί στο χέρι μας, χάνει κάποια από τη δυναμική του, αλλά μπορεί να επιβιώσει μέχρι την ώρα που θα αγγίξουμε το πρόσωπό μας. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης.

Πρέπει να έχουμε ως κανόνα το τακτικό πλύσιμο των χεριών, αλλά και την απολύμανση των επιφανειών που αγγίζουμε συχνότερα, όπως γραφείο, κινητό, λαβές κ.ο.κ. Πάντα να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό χεριών και να το χρησιμοποιούμε συχνά.

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

Πηγή: daypress.gr

(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)