"Τα νοσοκομεία δεν είναι τουριστικές επιχειρήσεις" αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους στον υπουργό υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με αφορμή την παρουσία του στο Ηράκλειο το Σάββατο 15 Ιουλίου, τα μέλη και η Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους αναφέρουν: 

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που δίνουν προτεραιότητα στην «επαναθεμελίωση του ΕΣΥ», επισκέπτεστε το Ηράκλειο για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού, ενώ επικρατεί αγανάκτηση μεταξύ υγειονομικών και ασθενών για την υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας της περιοχής μας, η οποία εκφράζεται με πλήθος κινητοποιήσεων συλλόγων εργαζομένων, συνταξιούχων και φοιτητών, που έχουν λάβει χώρα τον τελευταίο χρόνο στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα, τα Χανιά κ.α.

Η επίσκεψη αυτή του κυβερνητικού κλιμακίου σηματοδοτεί την επίσπευση των σχεδίων άλωσης της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, την οποία εκμεταλλεύονται μεγαλοεπιχειρηματίες για να θησαυρίσουν, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο μέρος του λαού θα αποκλείεται συνειδητά, προκειμένου να παραχωρούνται υποδομές σε ασθενείς που θα ακριβοπληρώνουν στα πλαίσια των συμφωνιών για τον ιατρικό τουρισμό.

Να σας θυμίσουμε κύριε υπουργέ, αν δεν έχετε πληροφορηθεί από την προηγουμένη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τις διορισμένες διοικήσεις τους και τις πολλαπλές κινητοποιήσεις των εργαζομένων με μπροστάρη το σωματείο μας, ότι:
• Κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία της η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, που υπολειτουργεί εδώ και 10 μήνες περίπου με δύο μόνο ειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι κάνουν 15 εφημερίες το μήνα (αρκετές από τις οποίες δεν τις πληρώνονται), ξεπερνώντας τα όρια της αντοχής τους. Η προσωρινή μετακίνηση παιδοψυχιάτρου από το Παίδων Πεντέλης για ένα μήνα δεν λύνει το πρόβλημα, αποτελεί ένα πρόχειρο προσωρινό μπάλωμα. Αν κλείσει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ -που καλύπτει όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο- δεν θα υπάρχει σε όλη αυτή την περιοχή δημόσια δομή με δυνατότητα νοσηλείας παιδοψυχιατρικών περιστατικών, τα οποία θα πρέπει να διακομίζονται στην Αθήνα, με τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετακίνηση και με ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες.
• Ο αρχικός προϋπολογισμός του 2023 του ΠΑΓΝΗ είναι μειωμένος σε σχέση με τον τελικό του 2022 κατά 37,84% και οι διαθέσιμες πιστώσεις του αρχικού προϋπολογισμού αναμένεται να μην φθάσουν έως το τέλος του 2023.
• Παραμένουν κενές περίπου 600 μόνιμες οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ! Οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, δεν καλύπτουν καν τις συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προκήρυξη ΑΣΕΠ του 2022, 115 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών για το ΠΑΓΝΗ, ενώ oι κενές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ ξεπερνούν τις 300 και υπηρετούν 269 νοσηλευτές με συμβάσεις (ΙΔΟΧ). Μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι!
• Οι περισσότεροι νοσηλευτές υποχρεώνονται σε διπλοβάρδιες (πρωί-νύχτα), ενώ συχνά δύο νοσηλεύτριες έχουν στην ευθύνη τους ακόμη και 40 νοσηλευόμενους ασθενείς. Συστηματικά μετακινούνται νοσηλευτές από το ένα τμήμα στο άλλο χωρίς να γνωρίζουν χώρους, υλικά, ασθενείς, τις ανάγκες τους, τρόπο λειτουργίας κ.α. Δεν είναι σπάνιο τρεις-τέσσερις ασθενείς να χρειάζονται ταυτόχρονα φροντίδα και οι νοσηλευτές να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Σε κλινικές, όπως η Νευρολογική, η Νευροχειρουργική, η Ορθοπεδική, η Παθολογική κ.ά., αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσεων και τραυματισμού των ασθενών (με κινητικά προβλήματα) λόγω της δυσχέρειας στην έγκαιρη παροχή βοήθειας από το ελλιπές αριθμητικά προσωπικό.
• Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι ότι στους «ήρωες» υγειονομικούς οφείλονται περίπου 20.000 μέρες ρεπό και αδειών! Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς έχει ως συνέπεια την εξουθένωση των εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους καταρρέουν εν ώρα υπηρεσίας.
• Πολλοί ειδικευόμενοι γιατροί δουλεύουν ακόμη και 32 ώρες συνεχόμενα (λόγω περικοπής ρεπό), ενώ αρκετοί γιατροί ξεπερνούν το πλαφόν των εφημεριών, με αποτέλεσμα την υπέρβαση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.
• Στο ΠΑΓΝΗ εργάζονται 37 μόνιμοι και 26 συμβασιούχοι τραυματιοφορείς, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον διπλάσιοι για να καλυφθούν οι ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι τις νύχτες στις εσωτερικές εφημερίες δύο μόλις μεταφορείς να καλύπτουν όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα την καταπόνηση των μεταφορέων και τον κίνδυνο για μη έγκαιρη μετακίνηση ασθενών. Η πρόταση της διοίκησης στην έλλειψη ήταν να εργαστούν στα ρεπό τους με αντάλλαγμα καλύτερο ημερομίσθιο από την ολοήμερη λειτουργία.
• Περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ είναι συμβασιούχοι, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια με διαφόρων ειδών ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Τέλος Σεπτέμβρη λήγουν οι συμβάσεις περίπου 200 εργαζομένων (καθαριότητας, σίτισης, 3μηνίτες) του νοσοκομείου μας, που θα έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας, ενώ τυχόν απόλυσή τους θα προκαλέσει δυσλειτουργία στα υποστελεχωμένα τμήματα που στηρίζονται στους συμβασιούχους.
• Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσει το κέντρο ημέρας Αlzheimer με τη λήξη των συμβάσεων των 20 εργαζομένων του. Ενδεχόμενο κλείσιμο του κέντρου θα στερήσει πολύτιμες υπηρεσίες από εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές μνήμης.
• Στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ συχνά ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα. Οι απαράδεκτες αυτές συνθήκες νοσηλείας δεν εξασφαλίζουν το αναγκαίο -ιδιαίτερα για την περίθαλψη ψυχικά ασθενών- περιβάλλον ηρεμίας και εγκυμονούν κινδύνους για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους. Σημειώνουμε ότι η εν λόγω κλινική καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη, καθώς δεν λειτουργεί δημόσια ψυχιατρική κλινική στο Λασίθι.
• Επειδή οι κλίνες της Παθολογικής Κλινικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, παθολογικοί ασθενείς «φιλοξενούνται» συχνά σε χειρουργικές κλινικές -στα πλαίσια αποφυγής ράντζων- με περίθαλψη από το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου ενδονοσοκομειακής διασποράς αλλά και του κινδύνου καθυστέρησης στην αντιμετώπιση των παθολογικών περιστατικών.
• Άλλο ένα δείγμα της υποβάθμισης της παιδιατρικής περίθαλψης είναι ότι οι κλίνες της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ μειώθηκαν στο μισό μετά την πανδημία (ενώ για τρία χρόνια -κατά τη διάρκεια της πανδημίας- η Παιδοχειρουργική ήταν συγχωνευμένη με την Παιδιατρική Κλινική, με αποτέλεσμα χειρουργημένα παιδιά να συν-νοσηλεύονται με παιδιά με λοιμώξεις).
• Οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και για τακτικά χειρουργεία οδηγούν σε επικίνδυνες καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών. Λόγω των αναμονών στα πρωινά (δωρεάν) ιατρεία, οι Κρητικοί πλήρωσαν πριν την πανδημία για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου πάνω από 4.000.000 ευρώ άμεσα και σχεδόν διπλάσια έμμεσα (από τα ασφαλιστικά ταμεία)! Στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ περιμένουν πάνω από 3500 ασθενείς (πάνω από 9000 σε όλη την Κρήτη), ενώ συχνά τουλάχιστον 2 χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά λόγω ανεπάρκειας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μάλιστα, τον Αύγουστο οι χειρουργικές κλίνες θα μειωθούν στο μισό, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν λίγες μέρες άδεια.
• Οι τεχνολόγοι στο ακτινολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Το υπάρχον ελλιπές αριθμητικά προσωπικό καλείται να καλύψει και τον νέο αξονικό (προσεχώς και τον νέο μαγνητικό) τομογράφο. Βλάβες μηχανημάτων (π.χ. μέτρησης οστικής πυκνότητας, αξονικού) επιφέρουν αναβολές στη διάγνωση και αντιμετώπιση νόσων.
• Τέσσερις κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω της ανεπάρκειας (νοσηλευτικού κυρίως) προσωπικού, ενώ η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, με αποτέλεσμα η πληρότητά της σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων αναπνευστικού αλλά και την τουριστική περίοδο συχνά να φτάνει ή και να υπερβαίνει το 100%.
• Δεν τηρείται η ελάχιστη αναλογία νοσηλευτών προς κλίνες ΜΕΘ-ΜΕΠΚ, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας για ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Οι δύο ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ έχουν 27 κρεβάτια και υπηρετούν μόνο 31 μόνιμοι νοσηλευτές και 33 συμβασιούχοι (οι περισσότερες συμβάσεις λήγουν στο τέλος του 2023).
• Το εργαστήριο PET CT 3 μήνες μετά την λειτουργία του έχει μόνο 1 νοσηλευτή, δεν έχει απογευματινή βάρδια.
• Ο αριθμός των καθαριστριών είναι δυσανάλογος με την έκταση του νοσοκομείου, την 24ωρη λειτουργία του και τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία με αποτέλεσμα 1 καθαρίστρια το απόγευμα να έχει στην ευθύνη της ένα ολόκληρο κτίριο. Δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και διασποράς μικροβίων με συχνή ενδελεχή καθαριότητα και απολύμανση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ). Τις μισές μέρες του μήνα η ΜΕΠΚ δεν διαθέτει καθαρίστρια το απόγευμα.
• Ειδικευόμενοι νοσηλευτές (όπως και ειδικευόμενοι γιατροί) αναλαμβάνουν δυσανάλογες ευθύνες, υποκαθιστώντας τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, αφού στις βάρδιες δεν υπολογίζονται ως πρόσθετο προσωπικό, που πρέπει να βρίσκεται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικευμένου.
• Επιμελητές παθολόγοι του ΠΑΓΝΗ υποχρεώνονται από τις αρχές του έτους σε μετακινήσεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για κάλυψη εφημεριών αλλά και πρωινού ωραρίου. Οι μετακινήσεις αυτές εξαντλούν τους γιατρούς και αποδυναμώνουν τη λειτουργία τόσο των τακτικών παθολογικών ιατρείων όσο και της Παθολογικής κλινικής, η οποία συχνά έχει πληρότητα πάνω από 80% και δέχεται μεγάλο αριθμό εισαγωγών με κατά την τουριστική περίοδο που διανύουμε.
• Νοσηλεύτριες που έχουν βάρδια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) ΩΡΛ (στο ισόγειο) καλύπτουν ταυτόχρονα ανάγκες του Παθολογικού ΤΕΠ (στο υπόγειο) του ΠΑΓΝΗ τις νύχτες των γενικών εφημεριών. Η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση εκτάκτων ΩΡΛ περιστατικών, ειδικά αυτών που χρήζουν καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (π.χ. με οξεία απόφραξη αεραγωγού), γιατί η αργοπορημένη μεταφορά τους από το ισόγειο στο υπόγειο -στην αίθουσα ανάνηψης του ΤΕΠ- μπορεί να επιφέρει τη μη έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση από επειγοντολόγο, αναισθησιολόγο, κοκ.
• Η λειτουργία του ΤΕΠ σε ημέρες που το νοσοκομείο δεν βρίσκεται σε γενική εφημερία είναι επισφαλής με τον υπάρχοντα ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων. Καλούνται συχνά οι ελάχιστοι ειδικευόμενοι συνήθως γιατροί (σε ενεργό εφημερία) να αφήσουν χωρίς κάλυψη δεκάδες νοσηλευόμενους ασθενείς, που έχουν στην ευθύνη τους, προκειμένου να εξετάσουν ασθενείς στο ΤΕΠ. Η πρακτική αυτή εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους νοσηλευόμενους (που μένουν «ακάλυπτοι») όσο και για τους ασθενείς στο ΤΕΠ, αφού όλες οι μη έκτακτες λειτουργίες του νοσοκομείου (π.χ. εργαστήρια) υπολείπονται στις εσωτερικές εφημερίες λόγω υποστελέχωσης.
• Παραμένουν κλειστές (με αλυσίδες) πόρτες εξόδου τα απογεύματα, τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για ασθενείς και εργαζόμενους από ενδεχόμενη καθυστέρηση της εκκένωσης του νοσοκομείου ή συνωστισμού (στις ελάχιστες ανοικτές εξόδους) σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού κοκ.
• Η Παράδοση των πλυντηρίων στους ιδιώτες έχει αυξήσει το κόστος στο 100% της αρχικής δήθεν συμφερούσης προσφοράς.
• Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, που επιχειρεί να φιμώσει τις φωνές που διαμαρτύρονται για τα προβλήματα του νοσοκομείου, ενώ πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν απαξιωτική συμπεριφορά και προσπάθεια εκφοβισμού τους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των «δράσεων» της κυβέρνησης στην Υγεία: της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης!

Σας ενημερώνουμε ότι οι υγειονομικοί, που κάποτε χειροκροτούσατε στα μπαλκόνια, δεν ανέχονται να δουλεύουν σε εξουθενωτικές συνθήκες και πάλι να μην επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των ασθενών τους, παρέχοντάς τους σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης. Δεν αποδέχονται τη λογική κόστους-οφέλους στα νοσοκομεία! Δεν θα δεχτούν τις συγχωνεύσεις δομών υγείας με κριτήριο την απόσταση και την πληρότητα. Δεν θα δεχτούν τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, που σχεδιάζετε. Δεν θα δεχτούν να βάζουν οι ασθενείς ολοένα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που ετοιμάζετε ενάντια στην Υγεία!
Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Αποφασίζουμε:
• Σε ενδεχόμενη παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου στο ΠΑΓΝΗ, παράσταση διαμαρτυρίας στο σαλόνι του νοσοκομείου
• Το Σάββατο 15/7 στις 9:00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Ηρακλείου

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ασθενείς και φορείς το Σάββατο 15 Ιουλίου σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στις 9πμ.
Παλεύουμε για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Με αύξηση της χρηματοδότησης της υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διεκδικούμε:
• ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΚΑΒ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ (νοσοκομεία, ΠΦΥ, ΕΚΑΒ)
• ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΛΙΝΙΚΗΣ – ΤΜΗΜΑΤΟΣ
• ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
• ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
• ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
• ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
• Νέος οργανισμός που να αποτυπώνει νέα τμήματα κλινικές εργαστήρια , επαναφέρει τη δημόσια δωρεά λειτουργία του νοσοκομείου
• ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ – ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ΟΥ και 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
• ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)