Είναι πράγματι καλός για την υγεία σας ο κανόνας «απαγορεύεται το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ»; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις.

Ακόμα κι αν δεν κάνεις διαλειμματική νηστεία, μπορεί να έχεις επιβάλει ορισμένους κανόνες όσον αφορά τη διατροφή σου. Ο πιο συνηθισμένος χρόνος διακοπής του φαγητού είναι στις 8 μ.μ κι αυτό γιατί το φαγητό πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου έχει συσχετιστεί με παλινδρόμηση οξέος, διαταραχές της πέψης και παρεμβολές στο σάκχαρο του αίματος.

Αλλά είναι πραγματικά τόσο σημαντικό να τρώμε πριν τις οκτώ το βράδυ;

Τα μειονεκτήματα του να τρως μετά τις 8 μ.μ

Αν και δεν υπάρχει εκτενής έρευνα σχετικά με το να μην τρώμε ειδικά μετά τις 8 μ.μ., υπάρχουν καθιερωμένα οφέλη από τον περιορισμό του νυχτερινού φαγητού γενικά. «Όταν τα άτομα καταναλώνουν φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό τείνει να αποτελείται πιο συχνά από επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη παρά από προσεκτικά προγραμματισμένα και ισορροπημένα γεύματα», υποστηρίζει στο Health η Janese S. Laster, MD ,εξειδικευμένη γιατρός παχυσαρκίας,  γαστρεντερολογία και διατροφής.

Εξήγησε ότι ο χρόνος του φαγητού μπορεί να επηρεάσει την πέψη, την απορρόφηση και τον μεταβολισμό σας – επηρεάζοντας τελικά το βάρος.

Μια μελέτη του 2022 το υποστηρίζει: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φαγητό αργότερα μέσα στην ημέρα αύξησε την πείνα των συμμετεχόντων, μείωσε την ποσότητα των θερμίδων που έκαιγαν και οδήγησε σε μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους. Σύμφωνα με τη Laster, αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μοναδικές για κάθε άτομο με βάση τους τύπους τροφής, τη γενετική, τα επίπεδα στρες και άλλους παράγοντες.

Τα επίπεδα βραδινής δραστηριότητας και ακόμη και η κοινή απόλαυση του φαγητού θα μπορούσαν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο. Σε  πολιτισμούς, για παράδειγμα όπως της Μεσογείου (βλέπε Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία), όπου το δείπνο σερβίρεται συχνά στις 9.00 ή τις 10 μ.μ., τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι χαμηλότερα από ό,τι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Laster σημείωσε ότι «είναι γενικά αποδεκτό ότι το να τρως νωρίτερα συνδέεται με το να έχεις σταθερό βάρος».

Πέρα από τις επιπτώσεις του στην αύξηση του σωματικού βάρους, το φαγητό σε μεταγενέστερη ώρα θα μπορούσε επίσης να έχει μειονεκτήματα για την πέψη.

«Το να τρώτε κοντά στην ώρα του ύπνου ή πριν ξαπλώσετε αυξάνει σημαντικά το ΓΟΠ ή την παλινδρόμηση οξέος, επομένως για αυτόν τον λόγο δεν το συνιστώ», επισημαίνει η γαστρεντερολόγος Caroline Soyka, DO. «Για άτομα που αντιμετωπίζουν φούσκωμα ή καούρα, καλό είναι να αποφεύγουν να τρώνε μέσα σε 90 λεπτά πριν τον ύπνο για να αποτρέψουν την εμφάνιση γαστρεντερικών συμπτωμάτων», συμβουλεύει η Laster.

Ευτυχώς, το να τρώτε μετά τις 20:00 πιθανότατα δεν είναι εντελώς αρνητικό για την υγεία μας

«Αν και υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν το φαγητό αργά τη νύχτα με πιθανές ανησυχίες για την υγεία, όπως η κακή πέψη, η αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα, δεν ισχύει απαραίτητα για όλους», λέει η Julie Pace, RDN , εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδρύτρια του Core Nutrition Health and Wellness.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, τα αρνητικά αποτελέσματα από το βραδινό φαγητό μπορεί να μην είναι σταθερά όταν οι επιλογές τροφίμων είναι μικρές, πυκνές σε θρεπτικά συστατικά ή χαμηλές θερμίδες. «Μια μεγάλη διαφορά με το σνακ τη νύχτα είναι αν αυτά τα σνακ είναι υγιεινά ή όχι», εξήγησε στο Health η Bess Berger, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του ιδιωτικού ιατρείου Nutrition by Bess.

«Αν τρώμε υπολείμματα πίτσας, παγωτού ή πατατάκια, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, αυτές δεν είναι υγιεινές επιλογές», εξήγησε η Berger. «Αντίθετα, αν επιλέξουμε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη ή ξηρούς καρπούς, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, αυτές είναι υγιεινές επιλογές, που παρέχουν εξαιρετική ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για εσάς».

Πηγή: theissue.gr

(Επισκέφθηκε 9 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)