Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.θα περιγράψει το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας και δράσης μας μέσα στο φθινόπωρο. sήμερα η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις «μέτρων και ρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την πλήρη, κατά το δυνατόν, λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, όπου θα παρατηρούνται συναθροίσεις».
«Υπάρχει κόσμος που επιμένει να μην εμβολιάζεται. Αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τους, τον κόσμο που συναναστρέφονται και το σύνολο της κοινωνικής ζωής και της οικονομίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει να πάρουμε σκληρά περιοριστικά μέτρα», τόνισε σήμερα το πρωί στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα ισχύει υποχρεωτικό rapid test κάθε εβδομάδα εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν το πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο. Το κόστος για το τεστ αναμένεται να είναι γύρω στα 10 ευρώ και θα επιβαρύνει τους ίδιους, ενώ θα υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων πχ στην εστίαση, που είναι πιθανό η υποχρεωτικότητα για τα τεστ να είναι και για 2 φορές την βδομάδα.
Παράλληλα, προβλέπεται απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε μπαρ, κέντρα διασκέδασης, εστίαση δηλαδή σε χώρους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την χρήση μάσκας όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Επίσης, συζητείται σθεναρά και είναι πιθανό να απαιτείται τεστ 48ωρών και χρήση της μάσκας για την είσοδο ανεμβολίαστων σε θέατρα και κινηματογράφους.

«Δεν είναι σκοπός μας να σχηματίσουμε διαχωριστικές γραμμές. Το κράτος μέχρι ένα σημείο μπορεί να διαθέτει πόρους», τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Έίμαστε σε θέση να μπορούμε να εμβολιάσουμε όποιον θέλει και με όποιο εμβόλιο θέλει».
«Οι επεμβάσεις θα είναι για τους ανεμβολίαστους διοτί αυτοί έχουν αποφασίσει να ρισκάρουν περισσότερο και για τον εαυτό τους και για τους γύρω τους. Σε κλειστούς χώρους ανεμβολίαστος δεν νομίζω να μπορεί να μπει πουθενά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί
Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει ο ρυθμός των εμβολιασμών. Τα ραντεβού έχουν αυξηθεί και έφτασαν τα 15.000 με 20.000 την ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η πλειοψηφία του ιατρικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί, ωστόσο υπάρχει μία μερίδα υγειονομικών που δεν έχει εμβολιαστεί.

Όσοι βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ως προς του εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπουν σε αναστολή όπως προβλέπεται. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει προετοιμασία για επιχειρησιακά σχέδια για το πως θα λειτουργήσουν αυτές οι δομές την επόμενη κιόλας μέρα χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη κατηγορία που θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά. «Δεν υπάρχει επέκταση της υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή», ξεκαθάρισε.

Που εντοπίζεται το λάθος και χάθηκε επικοινωνιακά ο εμβολιασμός;
Ο κ. Οικονόμου κλήθηκε να σχολιάσει το ποσοστό των εμβολιασμών, το οποίο βρίσκεται λίγο παραπάνω από το 50%.

«Σε μία σημαντική μερίδα πολιτών μας υπάρχει η αντίληψη να αντιστέκεται στο εμβόλιο. Να δεχτώ ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια πειθούς και ενεργοποίησης. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί κανένας ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τον καθένα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ήταν ένα κίνητρο και μία ανάσα δυνατότητας σε μία γενιά που βίωσε σε μεγάλη ένταση τους περιορισμούς». 

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)