Σε μία κατάμεστη αίθουσα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε και στη Χαλκίδα την ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης», που δημιούργησε με σκοπό να δώσει υπόσταση και φωνή στα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί που δέχεται Bullying. Λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα και την ένταση των φαινομένων ενδοσχολικής βίας που διαδραματίζονται καθημερινά, προκαλώντας αισθήματα ανασφάλειας και φόβου σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημιούργησε την ταινία, προκειμένου να αφυπνίσει τη σχολική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της.
Ο κινηματογράφος ΜΑ.ΓΙΑ MOVIETONE, κατακλύστηκε από μαθητές και μαθήτριες του 1ου, 3ου και 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας και του Γενικού Λυκείου Δροσιάς. Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, κύριος Βελισσαρίου Αναστάσιος, η Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικών Δομών του Δήμου Χαλκιδέων, κυρία Μακαρώνα-Ψυχογιού Αναστασία καθώς επίσης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Χαλκιδέων, κύριος Ζέρβας Κωνσταντίνος, ο Αστυνομικός Διευθυντής, Ταξίαρχος, κύριος Γερογιάκομος Αθανάσιος, εκπρόσωποι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας και των εκπρόσωποι των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλκιδέων.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, κύριος Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και στην έκταση που έχει λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Απευθύνθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες τονίζοντας τη σημαντικότητα του να μιλάνε όταν συμβαίνουν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο Οργανισμός να τους υποστηρίξει. Παράλληλα, απευθύνθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα, τονίζοντας τη βαρύνουσα ευθύνη που φέρουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας, καλώντας τους να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συνεργασίας με το Κέντρο για τη Βία και τον Εκφοβισμό Bullying του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπου η κάθε πλευρά θα καταβάλει τα μέγιστα για την εξάλειψη του φαινομένου.
Μετά το τέλος της προβολής, Ψυχολόγοι του Οργανισμού, που καθημερινά πραγματοποιούν παρεμβάσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας σε όλη την Ελλάδα, συντόνισαν ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά, παρουσιάζοντας τη δική τους οπτική και άποψη για το φαινόμενο. Το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά μοιράστηκαν σχετικές προσωπικές εμπειρίες, αναφέροντας τα δικά τους συναισθήματα και τον τρόπο υποστήριξης που επέλεξαν. Μεταξύ άλλων, οι ψυχολόγοι του Οργανισμού τόνισαν ότι είναι σημαντικό τα παιδιά, είτε δέχονται bullying, είτε είναι παρατηρητές να μιλάνε σε κάποιον που εμπιστεύονται, να απευθύνονται στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Κέντρο για τη Βία και τον Εκφοβισμό Bullying που λειτουργεί, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1056, της εφαρμογής CHAT1056 είτε ακόμα και να κάνουν την αναφορά τους στο CyberTipline Hellas, που πλέον είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, αποκλειστικά από το «Χαμόγελο». Κάνε την αναφορά σου εδώ:https://www.hamogelo.gr/gr/el/paidia-thimata-vias:cyber-tipline/
Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας που έχουν αναφερθεί στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Οργανισμού, από μαθητές και μαθήτριες που βίωσαν Bullying και που προσπάθησαν να κάνουν κάτι για αυτό, να μιλήσουν, να απευθυνθούν σε κάποιον ενήλικα ώστε να πάψουν να νιώθουν μόνοι. Τι συνέβη στη Νεφέλη?
Η Νεφέλη είναι 16 ετών, μένει στην Αθήνα με τη μητέρα της που την αγαπάει πολύ, είναι μαθήτρια Λυκείου και ζει μία κανονική πραγματικότητα ενός παιδιού της ηλικίας της, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται… Τους τελευταίους μήνες της ζωής της έχει αλλάξει, είναι λιγότερο ομιλητική, περισσότερο κλεισμένη στον εαυτό της, δεν κοιμάται τα βράδια, έχει σταματήσει να τρώει και οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τι έχει. Περνάει τις περισσότερες ώρες μόνη της κλεισμένη στο δωμάτιο της. Για παρέα της έχει μόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματα της… Πρωταγωνιστές στη ζωή της όλα αυτά που νιώθει, αυτά οδηγούν τις πράξεις της. Οι σκέψεις της Νεφέλης θα την οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας της ή μήπως στην αρχή;
Ο πόνος, ο φόβος, η ντροπή βρίσκονται μέσα στα παιδιά που βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα του εκφοβισμού. Σκοπός της ταινίας είναι αρχικά να αναγνωρίσουμε όλοι αυτά τα συναισθήματα, αλλά και παράλληλα να αυξήσουμε την ενσυναίσθησή μας και τη στήριξη που πρέπει να παρέχουμε σε αυτά τα Παιδιά. Το φαινόμενο αυτό διαρκώς εντείνεται καθώς στη Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, τη Γραμμή Συμβουλευτικής 116111 αλλά και το Chat 1056, κάθε ημέρα διαχειριζόμαστε περιπτώσεις, σχολικού εκφοβισμού σαν της Νεφέλης… Το 2023 μόνο ο Οργανισμός παρείχε 1 συμβουλευτική κάθε 2 ημέρες για bullying σε παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την πρόσφατη Έρευνα του Οργανισμού:
• 1 στα 3 παιδιά σε όλη την Ελλάδα δέχεται σχολικό εκφοβισμό και
• 1 στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.