Σύμφωνα με το jenny.gr, το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ένα εντυπωσιακό δίκτυο αλληλεπιδράσεων μέσα στον οργανισμό μας, που μας προστατεύει από την εισβολή τοξινών και παθογόνων οργανισμών που απειλούν το σώμα μας. Είναι η ασπίδα μας απέναντι στα μικρόβια, στους ιούς και στα παράσιτα που προσπαθούν να εισβάλλουν στον οργανισμό μας. Είναι με λίγα λόγια η άμυνα μας στις ιώσεις και στα γενικότερα νοσήματα. Πώς θα μπορούσατε όμως να το ενισχύσετε;
Τι να κάνετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας
Ισορροπημένη διατροφή
Η σύνδεση μεταξύ διατροφής και υγείας έχει αναγνωριστεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντική έρευνα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτό που τρώμε αλληλεπιδρά με τα μικρόβια του εντέρου μας και επηρεάζει τη συνολική υγεία, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την πνευματική μας ευεξία.
Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα μας έχει αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για τη διατροφή και το μικροβίωμα, όπως η διαπίστωση ότι ακόμη και τα γενετικά πανομοιότυπα δίδυμα έχουν μοναδικές αντιδράσεις στα ίδια τρόφιμα και ότι η ποιότητα της διατροφής μπορεί να επηρεάσει τα μικρόβια στο έντερο και τη μεταβολική υγεία.
Δεν λέω ότι η διατροφή είναι μια θεραπεία για όλα ή ότι μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική θεραπεία, αλλά η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υγεία.
Να κοιμάστε σωστά
Εκτός από το ότι σας βοηθά να παραμένετε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο καλός ύπνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη συνολική υγεία και την ψυχική ευεξία. Από την άλλη μεριά ενώ ο μη ποιοτικός ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία, 1 στους 3 ανθρώπους δεν κοιμάται σωστά.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο ύπνος είναι στενά συνδεδεμένος με τη μεταβολική υγεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρότυπα ύπνου έχουν αντίκτυπο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμάστε αρκετά, ιδιαίτερα εάν είστε αγχωμένοι ή έχετε μικρά παιδιά, αλλά η έρευνα δείχνει ότι το να κοιμάστε λίγο νωρίτερα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα ενέργειας και στη μεταβολική σας υγεία.
Να γυμνάζεστε
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η άσκηση έχει θετική επίδραση στην υγεία και την ψυχική ευεξία. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να "μαστιγώνεις" τον εαυτό σου στο γυμναστήριο ή να τρέχεις μαραθώνιους — εκτός κι αν αυτό σου αρέσει, φυσικά.
Η καλύτερη δραστηριότητα είναι αυτή που πραγματικά κάνετε και απολαμβάνετε, είτε πρόκειται για αθλήματα, χορό, κηπουρική, περπάτημα ή οτιδήποτε άλλο. Το να κινείστε τακτικά με τρόπο που σας κάνει να νιώθετε καλά και να ανεβάζετε τον καρδιακό σας ρυθμό, ανεξάρτητα από το επίπεδο ικανότητας και φυσικής κατάστασης, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας και στο ανοσοποιητικό σας.
Λιγότερο άγχος
Το παρατεταμένο στρες αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης, της ορμόνης του στρες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα του σώματός σας, να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Ακόμα και εάν έχετε άγχος για μόνο λίγες μέρες, είναι αρκετό για να μειωθεί ο αριθμός των κυττάρων που καταπολεμούν τις μολύνσεις στο σώμα σας. Δοκιμάστε μερικούς νέους τρόπους για να νικήσετε το άγχος και να κρατήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε πλήρη λειτουργία.
Εν κατακλείδι είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, μοντέρνες μανίες ή υποσχέσεις. Δεν υπάρχει διατροφή που να ταιριάζει σε όλους, τέλειο συμπλήρωμα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού ή εγγυημένος τρόπος για να αποφύγετε τον καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση. Οι άνθρωποι είναι περίπλοκα βιολογικά όντα, επομένως η κατανόηση του τι συμβάλλει στην υγεία και τις ασθένειες είναι εξίσου περίπλοκη.