Σε σημείο αναφοράς στη Βόρεια Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αναδεικνύεται στον τομέα της δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών σε ζώα συντροφιάς η Θεσσαλονίκη, με τη λειτουργία της νέας κτηνιατρικής κλινικής του Ομίλου Κτηνιατρικών Κλινικών Πλακεντία, στο Νέο Ρύσιο, του δήμου Θέρμης, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 6, στο 17ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών.

 
Με 24ωρες εφημερίες, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών επί 365 ημέρες το χρόνο, οι πλέον εξειδικευμένοι κτηνίατροι, βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να προσφέρουν στους τετράποδους ασθενείς, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, μέσα σε ένα περιβάλλον μοντέρνο, σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο, που εκτείνεται σε 1.000 τ.μ. και μπορεί να φιλοξενήσει για νοσηλεία, περισσότερα από 35 ζώα συντροφιάς.
 
«Δημιουργούμε ένα πανελλαδικό δίκτυο με κλινικές και νοσοκομεία, που θα παρέχουν δευτεροβάθμιες υπηρεσίες σε ζώα συντροφιάς σε όλη την Ελλάδα», επισήμανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του Επενδυτικού ΤαμείουSMERemediumCap (SMERC), Νίκος Καραμούζης, κατά την ομιλία του χθες στην τελετή εγκαινίων της κτηνιατρικής κλινικής Πλακεντία στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντάς την «κόσμημα».
 
Η δημιουργία της κτηνιατρικής κλινικής Πλακεντία στη Θεσσαλονίκη,  αποτελεί μια ακόμη σημαντική επένδυση του SMERC, το οποίο μέσω της μητρικής εταιρείας FourFeetVentures (FFV), έχει διαθέσει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ στον κλάδο φροντίδας των ζώων συντροφιάς και των εργαστηρίων. Στο πρώτο τρίμηνο του 2025, αναμένεται να λειτουργήσει και νέα κτηνιατρική κλινική του ομίλου στον Άλιμο στην Αθήνα και «ευελπιστούμε σύντομα να αποκτήσουμε παρουσία και στην Κρήτη», είπε.
 
Σκοπός είναι «να διατηρήσουμε την υψηλότερη ποιότητα παροχής δευτεροβάθμιων υπηρεσιών στα ζώα συντροφιάς, να έχουμε την αρτιότερη τεχνολογία, το πιο εξειδικευμένο προσωπικό και να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του έργου των πρωτοβάθμιων γιατρών ζώων, προσθέτοντας έτσι αξία και στη δική τους προσφορά, προς όφελος της υγείας και της ευζωίας των τετράποδων μελών της κάθε οικογένειας».
 
Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε, «πρόθεσή μας είναι να διαμορφώσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους κτηνιάτρους σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, μιας και αυτό που εμείς προσφέρουμε είναι συμπληρωματικό της δουλειάς τους και όχι ανταγωνιστικό. Δεν σκοπεύουμε να παρέχουμε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών στους κηδεμόνες των ζώων συντροφιάς», σημείωσε.
 
«Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιαίτερη πόλη για τους κτηνιάτρους. Έχουμε μαζί της μια σχέση συναισθηματική και σοβαρή, αφού είναι η πόλη των νεανικών και φοιτητικών μας χρόνων. Νοιώθω ότι της το οφείλαμε μια κλινική τέτοιου μεγέθους», επισήμανε στην ομιλία του στην τελετή εγκαινίων ο πρόεδρος της FFV, Ιγνάτιος Λιαπής, εμπνευστής της αλυσίδας κτηνιατρικών κλινικών Πλακεντία.
 
Αναπτύσσοντας τονσαφή προσανατολισμό της λειτουργίας των κτηνιατρικών κλινικών Πλακεντία, τόνισε ότι βασίζεται σε τρεις άξονες ανάπτυξης, της εξειδίκευσης, της παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης στα ζώα συντροφιάς σε 24ωρη βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης.
 
«Κάναμε το όνειρό μας πραγματικότητα, να παρέχουμε στα ζώα συντροφιάς, που είναι μέλη της οικογένειάς μας, τις υπηρεσίες υγείας που θέλουμε εμείς οι άνθρωποι για τον εαυτό μας», επισήμανε χαρακτηριστικά.
 
Λέγοντας ότι η εξειδίκευση βαδίζει «χέρι- χέρι» με την τεχνολογία, ο κ. Λιαπήςπαραδεχόμενος την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης της, σημείωσε ωστόσο ότι ο άνθρωπος οφείλει να τη χρησιμοποιεί για «καλό και με ηθική», ενώ αναφερόμενος στις 24ωρες εφημερίες, τόνισε ότι η παροχή της υπηρεσίας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που όμως τους πλημμυρίζει με «περηφάνια» και αποτελεί «αντίδωρο στην ηθική υποχρέωση που έχουμε απέναντι  στους μικρούς μας ασθενείς και τους κηδεμόνες τους». Για την αναγκαιότητας διάχυσης της επιστημονικής γνώσης, σημείωσε ότι «είναι σαν την αγάπη, που όσο και να την μοιράζεις, όχι μόνο δεν σου λείπει ποτέ, αλλά πολλαπλασιάζεται».
 
Μεταξύ άλλων, μίλησε για τη δούκισσα της Πλακεντίας, μιας κεντρικής προσωπικότητας που έζησε σε Αθήνα και Πεντέλη στα μέσα του 19ου αιώνα και λέγοντας, ότι ίσως να ήταν η πρώτη κηδεμόνας ζώων συντροφιάς στη χώρα μας με την έννοια που σήμερα δίνουμε στον όρο, σημείωσε ότι βάσει ερευνών, «το 42% των ελληνικών οικογενειών βαδίζουν στα βήματά της».
 
«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις υπέροχες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό αιχμής που διαθέτουμε, για να δημιουργήσουμε με βάση τα πρότυπα του εξωτερικού, μια νοσηλευτική μονάδα που θα παρέχει εξειδικευμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες και θα είναι ένα κέντρο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», επισήμανε ο διευθυντής της κλινικής, κτηνίατρος, Στέφανος Κλαδάκης.
 
Περιγράφοντας τους χώρους της νέας κλινικής και τις υπηρεσίες που προσφέρονται, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει διαφορετική ροή κυκλοφορίας για σκύλους και γάτες, τόνισε ότι λειτουργούν έξι εξεταστήρια, εκ των οποίων τα τέσσερα για σκύλους, διαγνωστικό εργαστήριο, τέσσερα νοσηλευτήρια (σκύλου, γάτας, εντατικής νοσηλείας και νοσηλείας λοιμωδών νοσημάτων), απεικονιστικό τμήμα με ακτινολογικό, αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, χειρουργικό τομέα με τρεις αίθουσες χειρουργείου, αίθουσα προετοιμασίας και ανάνηψης, σηπτικό χειρουργείο και τμήμα ενδοσκοπήσεων.
 
Στις εγκαταστάσεις της κλινικής, υπάρχει και γεννήτρια, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία της, ενώ στο πλαίσιο των μελλοντικών αναγκών, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα επέκτασης και δημιουργίας νέων τομέων. Τις εγκαταστάσεις της κλινικής συμπληρώνουν βοηθητικοί χώροι προσωπικού, κοιτώνες εφημερευόντων, γραφεία και αίθουσα διαλέξεων.
 
Διαβεβαιώνοντας με τη σειρά του ότι η Πλακεντία επιδιώκει να βρίσκεται δίπλα στον πρωτοβάθμιο γιατρό ζώων συντροφιάς της Βόρειας Ελλάδας, τόνισε ότι στόχος είναι «να αναπτύξουμε μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, να συνεισφέρουμε επιστημονικά στην επικουρικότητα στο δύσκολο έργο του, προσφέροντάς του υποστήριξη για τη διαχείριση περιστατικών που ξεπερνούν τις δυνατότητες ενός ιατρείου μικρών ζώων και σε 24ωρη βάση, ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη ηρεμία στη δύσκολη καθημερινότητά του».
 
Δηλώνοντας την πρόθεσή του, για στενή σχέση της κλινικής με το τμήμα κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκφράζοντας την επιθυμία «να συνεισφέρουμε όπου μας ζητηθεί», ανέφερε ενδεικτικά την εκπόνηση από κοινού εργασιών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων, την πρακτική άσκηση των φοιτητών της κτηνιατρικής στις κλινικές του ομίλου και τη συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων.                                    
 
Το προσωπικό της κλινικής, πλαισιώνεται από 25 άτομα ιατρούς ζώων συντροφιάς, ενώ συνδράμουν και εξωτερικοί συνεργάτες, όλοι κάτοχοι διδακτορικών διπλωμάτων και μεταπτυχιακών τίτλων και όσοι δεν τα έχουν; «Είναι σε φάση απόκτησής τους», επισήμανε.
 
Η κτηνιατρική κλινική Πλακεντία στη Θεσσαλονίκη, αφορά σε ένα αναβαθμισμένο επιστημονικά κέντρο που καλύπτει το κενό που υπήρχε στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε- μεταξύ άλλων- στον σύντομο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία (Μελίνα) Δερμεντζοπούλου.
 
«Με δεδομένο ότι τα ζώα συντροφιάς αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των οικογενειών, η εγκατάσταση αυτής της κλινικής αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών», επισήμανε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
 
Στα εγκαίνια της κτηνιατρικής κλινικής Πλακεντία στη Θεσσαλονίκης, το «παρών» έδωσε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της κυβέρνησης, Δημήτρης Γαλαμάτης, απόφοιτος κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βουλευτές κομμάτων, πλήθος καθηγητών της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, στελέχη του ομίλου και πολλοί φίλοι και κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, που όλοι τους ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της κλινικής.
(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)