Τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό όταν έρχονται σε επαφή με το κεφάλι. Ο μόνος ασφαλής τρόπος χρήσης τους, είναι τα γραπτά μηνύματα.

Η υγειονομική υπηρεσία της Καλιφόρνια, με δημοσίευσή της προειδοποίησε ότι κάποια εργαστηριακά πειράματα δείχνουν, τις βλαβερές συνέπειες της μακροχρόνιας χρήσης κινητού. Για παράδειγμα, η συνεχόμενη χρήση κινητών συνδέεται με ασθένειες όπως ο όγκος στον εγκέφαλο και στο ακουστικό νεύρο.

Αρνητικό αντίκτυπο έχει επίσης και στη γονιμότητα, καθώς μειώνεται η παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Σε μικρότερες ηλικίες, παρατηρούνται προβλήματα στη μνήμη αλλά και στις μαθησιακές ικανότητες.

Οι αρνητικές επιπτώσεις αποδίδονται στην ακτινοβολία που εκπέμπουν και μετράται σε ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων (RF).

Οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων, στα εγχειρίδια χρήσης ενημερώνουν ότι πρέπει το κινητό να απέχει κάποια εκατοστά από το κεφάλι όταν χρησιμοποιείται.

Πιο συγκεκριμένα, τα εγχειρίδια χρήσης των i phone, διευκρινίζουν ότι πρέπει οι χρήστες να μιλούν είτε με μεγάφωνο είτε με ακουστικά, για να μειώσουν την έκθεση στην ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων.

Επισημαίνεται γραπτώς, ότι ακόμη πραγματοποιούνται μετρήσεις για την ακτινοβολία των συσκευών και η απόσταση που χρειάζεται να έχουν από το κεφάλι ή το σώμα είναι περίπου τα 5 εκατοστά.

Δηλαδή, δεν είναι καλό ούτε να μιλάμε στο κινητό χωρίς ακουστικά, ούτε να το τοποθετούμε κοντά στο μαξιλάρι όταν κοιμόμαστε.

Ενώ γίνονται πειράματα με την απόσταση που πρέπει να έχει η συσκευή από το κεφάλι, δεν γίνεται καμία προσπάθεια να ελεγχθεί η προτεινόμενη απόσταση κατά τη μεταφορά.

Οι επιστήμονες δηλαδή δε γνωρίζουν τις ακριβείς επιπτώσεις στο σώμα και στον οργανισμό από τη μεταφορά των κινητών στην τσέπη του παντελονιού, του μπουφάν ή κρατώντας τα στο χέρι.

Σε όλες τις εκθέσεις που δημοσιεύονται, θεωρείται αυτονόητο ότι η μεταφορά του κινητού γίνεται μακριά από το σώμα.

Έτσι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει ανακρίβεια, καθώς η έκθεση στην ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων αυξάνεται έντονα όταν το τηλέφωνο έρχεται σε επαφή με το σώμα.

Εφόσον η οποιαδήποτε επαφή με το κεφάλι έχει την πιθανότητα επιπλοκών, παρόμοιες θα είναι και οι επιπτώσεις από την επαφή με άλλα μέλη του σώματος.

Ο ασφαλέστερος τρόπος επικοινωνίας μέσω των κινητών, είναι τα γραπτά μηνύματα.
Είναι από τις λίγες λειτουργίες του κινητού που δεν χρειάζονται μεγάλη ραδιοσυχνότητα, άρα βλάπτουν ελάχιστα αν όχι καθόλου.

Το ασύρματο σήμα 3G ή 4G, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ασθενές.

Για παράδειγμα σε υπόγεια, σε ασανσέρ, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλα.

Τότε, η σύνδεση απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια, επομένως εκπέμπει και υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας.

Όταν βρίσκεστε σε σημεία που το σήμα είναι αδύναμο, ενεργοποιήστε τη λειτουργία πτήσης.

Με αυτό τον τρόπο, σταματάει να εκπέμπει ακτινοβολία.

Πηγή: ygeiologia.gr

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)