Η κακοκαιρία, οι καταιγίδες, οι θυελλώδεις άνεμοι και η καταρρακτώδης βροχή μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία σε πολλούς ανθρώπους και να επιδεινώσουν διάφορες παθήσεις υγείας.

Μπορεί μια κακοκαιρία να αλλάξει τα σχέδια για μια εκδρομή στη Φύση, αλλά για πολλούς ανθρώπους είναι πολύ πιο σοβαρό, από την ακύρωση μιας εκδρομής: Η κακοκαιρία μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

Ο καιρός επηρεάζει μια σειρά από καταστάσεις υγείας, όπως το άσθμα, τις αλλεργίες και την ημικρανία. Δείτε ποιες καταστάσεις υγείας επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και επιδεινώνονται και και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

1. Άσθμα
Εάν η γύρη είναι η κύρια αιτία για το άσθμα σας, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν αυτό που ήδη υποψιάζεστε: ότι οι καταιγίδες επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Η θεωρία είναι ότι οι δυνατοί άνεμοι των καταιγίδων μεταφέρουν κόκκους γύρης, οι οποίοι στη συνέχεια εισέρχονται στη μύτη σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως βήχα, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και θορυβώδη ή γρήγορη αναπνοή.

Η αερομεταφερόμενη γύρη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό άσθμα. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία ή την υγρασία μπορεί να προκαλέσουν συμφόρηση και ερεθισμό στην κατώτερη και ανώτερη αναπνευστική οδό.

2. Αλλεργίες και αλλεργικό άσθμα
Η βροχή μπορεί να επηρεάσει και τις αλλεργίες, αν και με θετικό τρόπο στην αρχή. Όταν πέφτει βροχή, τραβάει τη γύρη από τον αέρα, γεγονός που μειώνει την ποσότητα που βρίσκεται στον αέρα. Αυτά είναι καλά νέα αν υποφέρετε από εποχική αλλεργία.

Αλλά αν ακολουθήσουν τη βροχή μερικές μέρες ηλιοφάνειας, τα φυτά αρχίζουν να απελευθερώνουν γύρη, η οποία δημιουργεί πρόβλημα σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως φτέρνισμα, μπουκωμένη μύτη ή ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή λόγω σοβαρής ρινικής συμφόρησης.

Εάν έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργία αλλά το τεστ αλλεργίας ήταν αρνητικό για συγκεκριμένες αλλεργίες, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε μη αλλεργική ρινίτιδα, η οποία μπορεί να προκληθεί από ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία. Μερικά μέτρα που μπορεί να είναι χρήσιμα είναι η ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα και/ή η χρήση ενός ρινικού στεροειδούς σπρέι, το οποίο μπορεί να μειώσει το μπούκωμα.

Η μούχλα επίσης ευδοκιμεί μετά από μια βροχή, κάτι που μπορεί να σας επηρεάσει εάν έχετε αλλεργία στη μούχλα. Η μούχλα περιέχει παρασιτικούς, μικροσκοπικούς μύκητες με σπόρια που, όπως η γύρη, απελευθερώνονται στον αέρα. Βρίσκεται σε υγρούς χώρους, όπως υπόγεια ή μπάνια, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους σε γρασίδι, σωρούς φύλλων, σανό, σάπια φύλλα ή κάτω από μανιτάρια.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών της Αμερικής, η γύρη του γρασιδιού και των ζιζανίων είναι υψηλότερη όταν βρέχει. Όταν η βροχή πέφτει στο έδαφος διασπούν τις συστάδες γύρης σε μικρότερα σωματίδια και αυτά εξαπλώνονται γρήγορα. Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε ξαφνική αύξηση των συμπτωμάτων αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων.

3. Ημικρανία
Εάν υποφέρετε από ημικρανίες, μπορεί να νιώθετε ότι πλησιάζει μια καταιγίδα, λόγω της συνοδευτικής αλλαγής στη βαρομετρική πίεση. Πράγματι, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι καιρικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τους πονοκεφάλους. Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ημικρανία επιβαρύνεται από την κακοκαιρία. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που προκαλούν πονοκέφαλο και σχετίζονται με τον καιρό περιλαμβάνουν υψηλή ή χαμηλή υγρασία, υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία, αλλαγές βαρομετρικής πίεσης.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η αύξηση ή η πτώση του βαρόμετρου προκαλεί ημικρανία. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η αλλαγή επηρεάζει την πίεση στον εγκέφαλο ή τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος μπλοκάρει τον πόνο.

Εάν υποφέρετε από ημικρανίες και υποψιάζεστε ότι ο καιρός είναι αιτία, παρακολουθήστε πότε εμφανίζονται και τον καιρό εκείνη την ημέρα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα μπορείτε να διαπιστώσετε εάν η ημικρανία σας σχετίζεται με τον καιρό. Απλώς σημειώστε στο ημερολόγιό σας τις ημέρες που έχετε ημικρανία και τις μέρες που έχετε πονοκέφαλο.

4. Δύσπνοια
Αν νιώθετε ότι κουράζεστε να αναπνεύσετε όταν βρέχει, δεν είναι της φαντασίας σας. Είναι πολύ πιθανό, ειδικά για όσους πάσχουν από άσθμα και ΧΑΠ, επειδή υπάρχουν αλλαγές στην υγρασία, τη θερμοκρασία και τη γύρη.

5. Ιγμορίτιδα
Οι αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης επηρεάζουν τη φλεγμονή στη μύτη και τα ιγμόρεια και στη συνέχεια τα άτομα που έχουν ιγμορίτιδα να νιώθουν πίεση ή πόνο. Έτσι, όταν οι ουρανοί γίνουν γκρίζοι και η βροχή αρχίσει να πέφτει, φροντίστε να έχετε διαθέσιμο το φάρμακο για τα ιγμόρεια για παν ενδεχόμενο.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)