Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά το περιστατικό θανάτου του 8χρονου αγοριού στη Νάουσα Ημαθίας από στρεπτόκοκκο.

 Ο στρεπτόκοκκος Α είναι μια λοίμωξη που συνήθως έχει ήπιες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά τα οποία χορηγούνται για 24 ώρες.

Είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο της παιδικής ηλικίας, που προσβάλλει όλες τις ηλικίες, κυρίως τα παιδάκια άνω των δύο ετών, σπανιότερα όμως και κάτω των δύο ετών.

Όταν οι γονείς παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα στα παιδιά τους, είναι καλό να αναζητήσουν στο φαρμακείο το τεστ που ανιχνεύει το βακτήριο του στρεπτόκοκκου προκειμένου να γνωρίζει κάποιος αν έχει προσβληθεί, γνωστό και ως Strep Test.

Πρόκειται για τεστ που μοιάζει πολύ με εκείνο του κορονοϊού, ωστόσο σε αντίθεση με το self test για τον Covid-19, δεν γίνεται από τη μύτη αλλά από το στόμα.

Πώς γίνεται το Strep Test
Το strep test ανιχνεύει στην ουσία αντιγόνα του στρεπτόκοκκου τύπου Α σε δείγματα στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος.

Με μία μεγάλη αποστειρωμένη μπατονέτα (η οποία περιέχεται στο κιτ) πρέπει κανείς να ακουμπήσει το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα και με αυτή να κάνει κυκλικές κινήσεις.

Στη συνέχεια τοποθετείτε την μπατονέτα σε ειδικό διάλυμα και όπως και στο test του κορονοϊού ρίχνετε σταγόνες στην ειδική μεμβράνη. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται μετά από 15 λεπτά. Φυσικά, κάθε κιτ διαθέτει τις σχετικές οδηγίες.

Πόσο κοστίζει το Strep Test
Το Strep Test, το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί από φαρμακείο, κοστίζει περίπου 5 ευρώ (αναλόγως την εταιρεία). Μπορεί να το βρει κανείς και στην τιμή των 4 ή 3,5 ευρώ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι ακόμα κι αν βγει θετικό το strep test, ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν το παιδί χρειάζεται να λάβει αντιβίωση.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)