Το όνειρο ενός καλλίγραμμου κορμιού στην παραλία έρχεται πιο κοντά με ένα «μαγικό» χάπι, στην ίδια λογική με τα ενέσιμα σκευάσματα που ενδείκνυνται για διαβητικούς και που έχουν γίνει ανάρπαστα για αδυνάτισμα.

«Έχει ήδη πάρει έγκριση από τον FDA της Αμερικής, κυκλοφορεί από το 2019 και είναι ένα φάρμακο το οποίο έχει ίδια ακριβώς δράση με την ενέσιμη αγωγή», εξηγεί στο Mega η ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος Οδύσσεια Κωνσταντούρα.

Ετοιμάζουν το «μαγικό» χάπι
Οκτώ εταιρείες ετοιμάζουν το «μαγικό» χάπι που θα έχει την ίδια ουσία, η οποία αρχικά αναπτύχθηκε για φαρμακευτικές χρήσεις για τον διαβήτη, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι βοηθάει και στην απώλεια του σωματικού βάρους.

Μάλιστα, καθώς η ουσία αυτή έγινε ανάρπαστη με εκατομμύρια ανθρώπους να αδυνατίζουν παίρνοντας τα φάρμακα των διαβητικών, αποκτά πλέον και τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

«Είναι πολύ πιο σημαντικά, τα από του στόματος φάρμακα στην αγορά των παχύσαρκων παρά στον διαβητικό πληθυσμό», επισημαίνει ο Διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα.

Μάχη κατά της παχυσαρκίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που το χάπι δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας το ενδιαφέρον είναι μεγάλο στο άκουσμα της είδησης για το «μαγικό» χάπι αδυνατίσματος.

Πάντως, ο πόλεμος της παχυσαρκίας έχει και επιστημονικό ενδιαφέρον πέρα από το οικονομικό για τις εταιρείες, αφού τα προγνωστικά μοντέλα λένε πως ως το 2030 ακόμα και το 75% του πληθυσμού της χώρας μας ενδεχομένως να είναι υπέρβαρο.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του, χρειάζεται ένα προσεγμένο διατροφικό μοντέλο για να υπάρχει αποτελεσματικότητα», λέει στον τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Δημήτρης Γρηγοράκης και στη συνέχεια προσθέτει πως ταυτόχρονα με τη θεραπευτική αγωγή για την παχυσαρκία, θα πρέπει να αλλάζουν και οι διατροφικές συνήθειες.

Το χάπι για όσους βάζουν ως πρώτη προτεραιότητα το αδυνάτισμα πάση θυσία και μάλιστα χωρίς τον κόπο της δίαιτας και τη γυμναστική, υπόσχεται, όπως και τα ενέσιμα των διαβητικών που ήδη χρησιμοποιούνται για αδυνάτισμα, μια εύκολη λύση, καθώς δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και μειώνει την πείνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το CNN Health, η εταιρεία έχει μια καθημερινή έκδοση δισκίου του ίδιου φαρμάκου, που ονομάζεται σεμαγλουτίδη, εγκεκριμένη για τον διαβήτη και το δοκιμάζει σε υψηλότερη δόση για απώλεια βάρους.

Η συγκεκριμένη δραστική ουσία, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκη, «δρα στο λεπτό έντερο και έχει άμεσες γαστρεντερικές διαταραχές, ναυτία έμετο, διάρροια, δυσκοιλιότητα. Η επιρροή στο γαστρεντερικό μπορεί να επιφέρει συνέπειες στο ανοσοποιητικό».

Επιπρόσθετα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι 8 εταιρείες που είναι αυτήν την στιγμή στην κούρσα για το χάπι αδυνατίσματος υπόσχονται μέσα στο 2024 να έχουν διαθέσιμο το χάπι και στην Ελλάδα.

Μέχρι τότε πάντως, οι ειδικοί τονίζουν πως σε κάθε περίπτωση κανείς δεν πρέπει να πειραματίζεται και πριν την απόφαση να γίνει λήψη φαρμάκου, απαιτείται η γνωμάτευση γιατρού, προειδοποιώντας για τις παρενέργειές του.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)