Σαν να μην έφτανε που τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έξαρση σε όλες τις ηλικίες, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λόγω αυτών μακροπρόθεσμες και σοβαρές επιπλοκές, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
 
Τα διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου δείχνουν πως κάθε χρόνο καταγράφονται στις ΗΠΑ τουλάχιστον 24.000 περιστατικά υπογονιμότητας σαν αποτέλεσμα λοίμωξης από ΣΜΝ που δεν αντιμετωπίστηκε κατάλληλα.
 
Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη από κοινά ΣΜΝ –π.χ. γονόρροια, χλαμύδια– παραμένει ασυμπτωματική, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι γίνεται πιο δύσκολη η διάγνωση και κατ’ επέκταση η θεραπεία των ΣΜΝ.
 
Το θετικό βέβαια είναι ότι αν γίνει σωστή διάγνωση τα περισσότερα ΣΜΝ θεραπεύονται και ο κίνδυνος επιπλοκών εξαλείφεται. Φροντίστε λοιπόν να αναζητήσετε έγκαιρα βοήθεια σε περίπτωση που εντοπίσετε ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συνήθη συμπτώματα που υποδεικνύουν λοίμωξη από ΣΜΝ.
 
1. Μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις:Κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει τι είναι φυσιολογικό για την ίδια και τι όχι. Αν λοιπόν παρατηρήσει κάποια αλλαγή, αυτό σημαίνει πως το σώμα της προσπαθεί να την «ειδοποιήσει» ότι κάτι δεν πάει καλά. Συγκεκριμένα, αλλαγές ως προς την ποσότητα, τη μυρωδιά, το χρώμα ή τη σύσταση των κολπικών υγρών πρέπει να αξιολογείται οπωσδήποτε από τον γιατρό.

 
2. Πόνος στην ούρηση: Ο πόνος και το κάψιμο κατά την ούρηση σχεδόν ποτέ δεν είναι φυσιολογικά συμπτώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι υποδεικνύουν πάντα ΣΜΝ. Μια άλλη πολύ πιθανή εξήγηση είναι μια λοίμωξη του ουροποιητικού (ουρολοίμωξη), καθώς είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες.
 
3. Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Η φαγούρα μπορεί να προκληθεί από ευρύ φάσμα ΣΜΝ, όπως η τριχομονίαση, ο ιός HPV (κονδυλώματα) ή ο έρπης των γεννητικών οργάνων.
 
4. Πληγές (έλκη): Είναι το «σήμα κατατεθέν» της σύφιλης. Τα έλκη της σύφιλης έχουν σχήμα στρογγυλό, είναι σκληρά στο άγγιγμα, αλλά δεν πονούν. Εμφανίζονται στο ακριβές σημείο εισόδου του βακτηρίου ωχρά σπειροχαίτη στον οργανισμό, δηλαδή στον κόλπο, στο στόμα ή στον πρωκτό.
 
5. Κόκκινα εξανθήματα: Σε δεύτερο στάδιο, η λοίμωξη από σύφιλη προκαλεί δερματικά εξανθήματα στις παλάμες, στα πέλματα ή και στον κορμό. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές μακροπρόθεσμα, όπως καρδιολογικά ή νευρολογικά προβλήματα.
 
6. Πόνος στο σεξ: Τα ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσουν από ήπια ενόχληση έως ισχυρό πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλική επαφής. Αυτό συμβαίνει λόγω της φλεγμονής που έχει προκαλέσει η λοίμωξη στους ιστούς του κόλπου και του τραχήλου, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην επαφή και την τριβή.
 
7. Πόνος στην περιοχή της λεκάνης: Αρκετές γυναίκες εκδηλώνουν έναν αμβλύ πόνο στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης, που όμως διαφέρει από τον πόνο ή τις κράμπες που εκδηλώνονται πριν την περίοδο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται τραχηλίτιδα και υποδεικνύει φλεγμονή στον τράχηλο.
 
8. Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων: Πολλά είναι τα ΣΜΝ που προκαλούν το σύμπτωμα αυτό, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια. Η αιμορραγία είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής του τραχήλου, όμως μπορεί να οφείλεται και σε άλλη αιτία, όπως μια ορμονική ανισορροπία ή η έντονη σεξουαλική επαφή.
 
 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

Πηγή: onmed.gr

(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)