Είναι από τις μεγάλες και καθοριστικές στιγμές στη ζωή της γυναίκας, μια εποχή που σηματοδοτεί άλλο ένα πέρασμα, μια φυσιολογική εξέλιξη του κύκλου που λέμε ζωή.

Η εμμηνόπαυση συνδέεται βέβαια με πολλούς μύθους και δεισιδαιμονίες, πράγματα από τα οποία πρέπει να απαλλαγούμε για να μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε φάση της ζωής.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094927280-0’); });

Πώς καταλαβαίνουμε όμως πως είμαστε στο κατώφλι του νέου αυτού σταδίου; Κατανοώντας τι ακριβώς είναι η φυσιολογική και οριστική αυτή διακοπή της εμμηνόρροιας.

Η εμμηνόπαυση επιφέρει αρκετές αλλαγές στο σώμα, οι οποίες οφείλονται στη μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης στις ωοθήκες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κολπική ξηρότητα, αύξηση βάρους και αίσθηση ζέστης και δυσφορίας.

Όσο για την ηλικία, παρά το γεγονός πως το χρονικό διάστημα διαφέρει και ποικίλει σημαντικά, η συνηθέστερη ηλικία είναι το τέλος της πέμπτης δεκαετίας. Παράγοντες όπως το κάπνισμα και ο συνολικός τρόπος ζωής μπορεί βέβαια να επηρεάσουν τον χρόνο έλευσης της εμμηνόπαυσης.

Η προεμμηνόπαυση είναι η περίοδος αμέσως πριν από την εμμηνόπαυση, όταν η παραγωγή ορμονών μειώνεται σταδιακά από τις ωοθήκες και ο κύκλος της περιόδου αρχίζει να αλλάζει. Τα κύρια συμπτώματα, στο 75% των γυναικών, είναι η αφόρητη ζέστη που νιώθει η γυναίκα και δεν δικαιολογείται από τις συνθήκες και οι εναλλαγές στη διάθεση.

Χωρίς να είναι βέβαια απαραίτητα, καθώς αρκετές γυναίκες στην προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση δεν βιώνουν τίποτα από τα δύο…

localStorage.clear();

 

newsbeast.gr

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)