Οταν πρόκειται για τα μάτια σας σκεφτείτε σοβαρά τον κανόνα: χαμηλή τιμή ίσον χαμηλή ποιότητα. Κοινώς, ότι πληρώνεις παίρνεις! Τα φθηνά γυαλιά ηλίου που κυκλοφορούν σε πολλά μαγαζιά και φιγουράρουν ως «έξυπνες αγορές» μπορεί να τραβούν τα βλέμματα, αλλά αν τα αγοράσουμε μπορεί να κάνουν ακόμη και κακό στην όραση μας – αφού προξενούν διπλωπία και πονοκεφάλους.

Σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής οργάνωσης προστασίας καταναλωτών «Which?», γυαλιά που κοστίζουν 5 ευρώ, ακόμα και αν πωλούνται με την εμπορική επωνυμία ισχυρών εμπορικών αλυσίδων, όπως π.χ. τα καταστήματα Marks&Spencer, κρίθηκαν ακατάλληλα ύστερα από εργαστηριακές δοκιμές και βρέθηκε πως δεν πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές του British Standard Institution.

Ελέγχθηκαν επτά εταιρείες, από τις οποίες λήφθηκαν τρία ζευγάρια γυαλιά, αξίας 1-5 ευρώ, ως δείγμα. Δεκαπέντε ζευγάρια είχαν αρνητικά αποτελέσματα σε σημαντικά τεστ, ενώ μόνο τα γυαλιά της εταιρείας «New Look» τα πέρασαν όλα επιτυχώς. Τα τρία ζευγάρια γυαλιών της φίρμας Poundland που εξετάστηκαν είχαν ένα κάθετο πρίσμα στους φακούς, το οποίο διαθλά το φως, με αποτέλεσμα να προκαλεί διπλωπία και πονοκεφάλους.

Αλλης μάρκας γυαλιά είχαν φακούς με καμπυλότητες κατάλληλες για διόρθωση μυωπίας, αλλά και φακούς που επιτρέπουν μεγαλύτερη ποσότητα φωτός να περνά στο ένα μάτι από το άλλο, με αποτέλεσμα να επιδεινώνουν τον αστιγματισμό. Τέλος, πολύ σκούρα γυαλιά, εντελώς ακατάλληλα για οδήγηση, είχαν ταμπελάκι που τα συνιστούσε για αυτήν ακριβώς τη χρήση…

Οι ειδικοί λένε πως τα φθηνά αυτά γυαλιά κακής ποιότητας δεν προκαλούν μακροπρόθεσμα προβλήματα στην όραση, όμως είναι δυσάρεστα και κουραστικά για τα μάτια μας. Και προσέξτε: ανάμεσα σε 40 αλυσίδες καταστημάτων και κάποια επιπλέον μικρότερα καταστήματα που πουλούν φθηνά γυαλιά, το 1/3 κρίθηκε ακατάλληλο. Για να αποφύγετε λοιπόν τη διπλωπία και τους πονοκεφάλους, προσέξτε τα γυαλιά ηλίου που αγοράζετε να έχουν το σήμα CE, που ξεχωρίζει τα προϊόντα που έχουν λάβει έγκριση πώλησης μέσα στην Ε.Ε.

Πηγή: daypress.gr

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)