έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων ιλαράς, αλλά και στρεπτόκοκκου.

 Η Κρήτη είναι η περιοχή που έχουν καταγραφεί τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς τις τελευταίες ημέρες, τέσσερα συνολικά. Ο Διαμαντής Κοφτερίδης, καθηγητής και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV, ανέφερε πως πρόκειται για τέσσερις ενήλικες, κάποιοι εκ των οποίων νοσηλεύτηκαν με επιπλοκές στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα είναι 45 φορές υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο ίδιο κανάλι, μίλησαν και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Κατερίνα Αντωνίου αλλά και ο παιδίατρος Ζαχαρίας Στειακάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις επιπλοκές που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν τους ασθενείς με βαριά νόσο στο νοσοκομείο.

Η ιλαρά είχε σχεδόν εξαφανιστεί στην Ευρώπη, ωστόσο με την αύξηση των ανεμβολίαστων παιδιών αλλά και τις μετακινήσεις πληθυσμών έχει κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή της. Είναι ενδεικτικό πως και τα πέντε κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί το τελευταίο διάστημα, τα τέσσερα στην Κρήτη και ένα στη Βόρεια Ελλάδα, αφορούν ενήλικες που σύμφωνα με τις πληροφορίες είχαν ταξιδέψει σε Ρωσία και Ρουμανία.

 Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει ιλαρά και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων παιδιών. Δυστυχώς, όπως τόνισαν στο ΚΡΗΤΗ TV, ακόμα και στο 2024 υπάρχουν γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ακόμα και με τα βασικά υποχρεωτικά εμβόλια, όπως είναι το τριπλό της ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας.

Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα ανησυχία εκφράζεται και για την έξαρση του στρεπτόκοκκου. Δύο άνθρωποι με διαφορά λίγων ημερών, ένας 28χρονος από τον Τύρναβο και μια 9χρονη από το Διδυμότειχο, έχασαν τη μάχη από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός.

Τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται αν και στη χώρα μας στην πλειονότητά τους δεν καταγράφονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ωστόσο τα λιγοστά δεδομένα καταδεικνύουν και τους λόγους των ανησυχιών: Μέσα σε ένα χρόνο έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά. Από αυτά 22 οδήγησαν τελικά στο θάνατο 22 ανθρώπων, 10 παιδιών ηλικίας δώδεκα μηνών έως οκτώ ετών και 12 ενηλίκων, στην πλειοψηφία τους άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)