Σε αυτό το άρθρο, δικηγόροι που ασχολούνται με θέματα οικογένειας και διαζυγίου αναφέρουν τα τέσσερα πρώιμα σημάδια ότι μπορεί να οδηγηθείτε σε διαζύγιο και μοιράζονται τις συμβουλές τους

Τέσσερα κοινά χαρακτηριστικά επικοινωνίας μπορεί συχνά να σημαίνουν ότι ένα ζευγάρι οδεύει προς διαζύγιο με ακρίβεια άνω του 90%, σύμφωνα με έρευνα από τον ειδικό σε θέματα διαζυγίων John Gottman, Ph.D. Ο κατάλογος των χαρακτηριστικών του Dr Gottman προέρχεται από επτά διαφορετικές μελέτες που έχει κάνει για το θέμα. ,

Αυτές οι μελέτες περιλάμβαναν τρία είδη ζευγαριών, αυτά που χώρισαν, αυτά που έμειναν μαζί και ήταν ευτυχισμένα και εκείνα που παρέμειναν μαζί αλλά δεν ήταν ευτυχισμένα. Από αυτές τις μελέτες, ο Δρ Γκότμαν διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που τελικά χωρίζουν συνήθως διακρίνονται από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Πρώιμα σημάδια διαζυγίου
Απαξίωση
Οι τέσσερις καβαλάρηδες
Πλημμύρα
Απροθυμία επανόρθωσης
1. Απαξίωση

Σαρκασμός, κοροϊδία, απαξίωση από τον σύντροφό σου; Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι μια ένδειξη του πότε μια συνομιλία για την επίλυση κάποιας διένεξης δεν ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο. Εάν μια συζήτηση ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανό να μην τελειώσει καλά, καθώς και τα δύο μέρη θα είναι σε άμυνα. Σύμφωνα με τον Δρ Γκότμαν, μπορείτε να προβλέψετε τον τρόπο με τον οποίο θα πάει μια συνομιλία στο 96% του χρόνου με βάση μόνο τα αρχικά τρία λεπτά. Αποδεικνύεται ότι η πρόβλεψη συχνά ισχύει και για τον γάμο. Εάν οι συζητήσεις φαίνεται να ξεκινούν τακτικά έτσι μεταξύ εσάς και του συζύγου σας, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε κάποια υποστήριξη στη σχέση.

2. Οι Τέσσερις καβαλάρηδες της αποκάλυψης

Ο Δρ Γκότμαν παρομοιάζει την εξέλιξη μιας καταδικασμένης συνομιλίας με τους τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, που συνίστανται στα παρακάτω:

Κριτική (“Πάντα κάνεις…”)
Περιφρόνηση (μπορεί να μοιάζει με κοροϊδία)
Περνάει στην άμυνα (π.χ. να κατηγορεί το άλλο άτομο ότι κάνει το ίδιο πράγμα)
‘Ύψωση τείχους (το άλλο άτομο αποσύρεται, κλείνει την κουβέντα ή σας αγνοεί)
Αυτά τα τέσσερα σημάδια αν συμβαίνουν στο γάμο σας είναι μια κραυγή για βοήθεια. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να σημαίνουν καταστροφή για κάθε σχέση.

3. Καταιγιστικές αντιδράσεις

Η αντίδραση αυτού του είδους είναι κάπως έτσι όπως ακούγεται. Μια αίσθηση ψυχολογικής και σωματικής υπερέντασης κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που καθιστά ουσιαστικά αδύνατο να υπάρξει μια παραγωγική συζήτηση επίλυσης προβλημάτων. Ο Δρ Γκότμαν παρατήρησε στην έρευνά του ότι, όταν κλιμακώνεται η σύγκρουση των ζευγαριών, δεν κλιμακώνονται μόνο στα λόγια, στον τόνο και την ένταση, αλλά και στους καρδιακούς παλμούς και την ποσότητα των ορμονών του στρες που εκκρίνονται.

Με άλλα λόγια, κάθε είδους λογική απάντηση σε αυτό που συμβαίνει φαντάζει αδύνατη και ξαφνικά βρίσκεστε κάτω από την σκέπη των αρνητικών σκέψεων και των ακραίων συναισθημάτων – τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά γεγονός που καθιστά αδύνατο να παραμείνετε παραγωγικοί συνομιλητές.

4. Απροθυμία επανόρθωσης

Οι καβγάδες και οι «Τέσσερις Καβαλάρηδες» δεν τείνουν να οδηγήσουν σε διαζύγιο από τη μια μέρα στην άλλη. Ένας από τους λόγους που ο Δρ Γκότμαν μπορεί να προβλέψει έγκαιρα το διαζύγιο, όταν βλέπει αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν, είναι επειδή αξιολογεί επίσης τα μοτίβα που τείνουν να ακολουθούν οι διαφωνίες των δύο συντρόφων.

Η πιο σημαντική πτυχή για την πρόβλεψη του, αν ο γάμος θα τελειώσει ή όχι, είναι οι προσπάθειες που κάνει το ζευγάρι να αποκλιμακώσει την ένταση. Αν δεν κάνουν τίποτα αυτό είναι ένα αξιόπιστο σημάδι ότι το διαζύγιο είναι στο μέλλον τους.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)