Μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον γονέα και το παιδί δεν είναι κάτι αυτονόητο. Είναι μια σχέση που χτίζεται σταδιακά και απαιτεί προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου. Αρκετοί είναι οι γονείς που ανησυχούν όταν παρατηρούν πως το παιδί τους μοιάζει να έχει απομακρυνθεί από εκείνους, όταν φαίνεται λυπημένο και όταν δεν μοιράζεται ό,τι το απασχολεί, όπως ίσως έκανε παλαιότερα.
Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, να ξέρεις ότι βασική προϋπόθεση για να αποκτήσεις μια πιο ποιοτική και ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί σου είναι η εμπιστοσύνη. Αν δεν υπάρχει αυτό το ζωτικό στοιχείο, όσο κι αν επιμένεις να σου ανοιχτεί το παιδί, οι προσπάθειές σου θα είναι ανεπιτυχείς.
Πώς μπορούμε όμως να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας;
Σταματήστε να εστιάζετε στις απόψεις σας. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του παιδιού και να κατανοήσετε πώς είναι η ζωή μέσα από τα δικά του μάτια. Έτσι μόνο θα μπορείτε ν’ ανταποκριθείτε στις ανάγκες του. Όταν το παιδί καταλάβει ότι το ακούτε χωρίς να ασκείτε κριτική τότε είναι πιο πιθανό να μοιραστεί μαζί σας όλες του τις ανησυχίες.
Για να γεφυρώσετε το χάσμα ανάμεσά σας πρέπει πρώτα ν’ αφήσετε στην άκρη τα δικά σας συναισθήματα και τις προσδοκίες. Μπορείτε να εκφράσετε τις σκέψεις σας σχετικά με το τι θα έπρεπε ή όχι να συμβεί αλλά χωρίς αυτό να γίνεται με έντονο τρόπο ώστε το παιδί να νιώθει ελεύθερο να πάρει πρωτοβουλία για ένα θέμα που αφορά το ίδιο. Άλλωστε μόνο έτσι θα μάθει να διαχειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του.
Να είστε παρόντες όταν επικοινωνείτε μαζί του. Αφήστε στην άκρη την ατζέντα σας και το πρόγραμμα της επόμενης μέρας στη δουλειά. Ένα παιδί μπορεί εύκολα να το καταλάβει από την φωνή, το πρόσωπο και τη στάση του σώματός σας. Όταν οι σκέψεις του παιδιού καθρεφτίζονται σε εσάς μπορεί να καταλάβει καλύτερα την προοπτική και τις επιλογές του. Θα του δώσετε με αυτό τον τρόπο τον χώρο να ξανασκεφτεί την κατάσταση που αντιμετωπίζει αλλά και να γνωρίσει τον εαυτό του.
Μην ξεχνάτε ότι είναι βοηθητικό την ίδια στάση να διατηρείτε και στις ευχάριστες στιγμές του και όχι μόνο στις δύσκολες.