Όλοι οι γονείς θέλουν το καλό των παιδιών τους και όλοι οι γονείς έχουν ως κύρια μέριμνά τους την προστασία τους. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι οι γονείς που είναι τόσο υπερβολικοί, που αν ήταν δυνατόν να έβαζαν τα παιδιά τους σε μία «γυάλα» για να τα προστατεύσουν απ’ όλα και απ’ όλους.

Όμως, η κατηγορία αυτή των γονιών θα πρέπει να γνωρίζει πως το να είσαι υπερπροστατευτικός με τα παιδιά, υπάρχει κίνδυνος αυτά να φοβούνται τον πραγματικό κόσμο και να αναπτύξουν εξαρτημένες συμπεριφορές, οι οποίες είναι εξαιρετικά επιβλαβείς βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Ο κόσμος είναι γεμάτος κινδύνους και ενώ πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, δεν πρέπει να απομονώσουμε τα παιδιά μας από αυτόν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν μπορείτε να το αποφύγετε, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε γερά θεμέλια για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποφύγουν τα προβλήματα συνολικά και επίσης για να μπορούν να τα λύσουν όταν προκύψουν. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας θετικής στάσης.

Πρέπει να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον για τα παιδιά σας για να μεγαλώσουν ασφαλή και υγιή, ένα περιβάλλον όπου μπορούν να μιλήσουν για τους κινδύνους και πώς να τους ξεπεράσουν.

Αν εντοπίζετε κάθε απειλή και προσπαθείτε να εξαλείψετε όλους τους κινδύνους με κάθε κόστος, θα εξαντληθείτε. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα παιδιά σας θα γεμίζουν ανασφάλειες καθώς μεγαλώνουν.

Στα παιδιά, ο φόβος προωθεί την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και στους άλλους. Μπορεί να μην δουν τις ευκαιρίες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Ως αποτέλεσμα, παίρνουν κακές αποφάσεις και παραμένουν εκεί που είναι χωρίς να κάνουνε βήματα προόδου.

 

 

https://www.baby.gr

(Επισκέφθηκε 10 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)