Μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει διεθνώς σχετικά με τη συσχέτιση η μη του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca και περιστατικά θρομβώσεων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο στη χώρα μας, θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της που αφορά τις αναφορές σε ευρωπαϊκές χώρες «για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων» μετά από εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η σύσταση αυτή εκδόθηκε αφού η Νορβηγία ανέφερε ότι καταγράφηκαν «τέσσερις νέες σοβαρές περιπτώσεις θρόμβωσης σε ενήλικες» που είχαν κάνει το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας. Η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Δανία είχαν ανακοινώσει από την Πέμπτη ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου. Τις ακολούθησε η Βουλγαρία, την Παρασκευή, ενώ η Ταϊλάνδη αποφάσισε να καθυστερήσει την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης. Τελευταίες στη συγκεκριμένη λίστα έρχονται οι υγειονομικές αρχές της Ιρλανδίας που συνέστησαν την Κυριακή 14/3 να ανασταλεί για προληπτικούς λόγους η χρήση του. 

Η AstraZeneca διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το εμβόλιό της δεν παρουσιάζει κανέναν «αυξημένο κίνδυνο» εμφάνισης θρομβώσεων. Αναλύοντας τα δεδομένα ασφαλείας περισσότερων από 10 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων περιπτώσεων «δεν είδαμε καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου για πνευμονική εμβολή ή θρόμβωση», επισήμανε στην ανακοίνωσή της. Σημείωσε επίσης ότι «στην πραγματικότητα αυτοί οι αριθμοί (σ.σ. προσώπων που παρουσίασαν ιατρικά προβλήματα) είναι πολύ πιο χαμηλοί μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με αυτό που θα αναμενόταν στον συνολικό πληθυσμό».

Νέες καθυστερήσεις της AstraZeneca – Ευρωπαϊκός «εμφύλιος» για τα εμβολία

Νέες καθυστερήσεις στις αποστολές εμβολίων στην Ευρώπη ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία AstraZeneca προκαλώντας ψυχρολουσία στις Βρυξέλλες καθώς εκτροχιάζονται εκ νέου τα εμβολιαστικά προγράμματα σε όλη την Ευρώπη. 
Η εταιρεία έχει εργοστάσια σε χώρες εκτός Ευρώπης που παράγουν εμβόλια κάποια από τα οποία πρέπει να έρθουν Ευρώπη βάσει των συμφωνιών. Όμως η εταιρεία λέει ότι αυτές οι χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πχ έχει πει πρώτα θα εμβολιαστούν οι Αμερικανοί και φέρεται να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων στην Ευρώπη.

Ενδιαφέρουσα ήταν δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο MEGA ότι υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια της AstraZeneca στην Αμερική τα οποία η Ουάσιγκτον δεν χρησιμοποιεί, διότι δεν έχει εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο και αρνείται να τα δώσει στην Ευρώπη.

Παράπονα για… αναντιστοιχία δόσεων
Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει και εμφύλιος στην ΕΕ καθώς η Αυστρία κ άλλες 4 χώρες έστειλαν επιστολή στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενες ότι κάποια κράτη έχουν πάρει περισσότερες δόσεις από ότι τους αναλογούν.

Έτσι, σαν να μην έφθαναν οι καθυστερήσεις, η Αυστρία υπαινίσσεται ότι κάποιες χώρες έχουν κάνει ξεχωριστά ντιλ με τις φαρμακευτικές και συνεπώς παίρνουν περισσότερες δόσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες.

Έδειξε ξεκάθαρα Μάλτα και Ολλανδία με τις Βρυξέλλες να απαντούν ότι το θέμα θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής 25-26 Μαρτίου που μπορεί μάλιστα να γίνει και με φυσική παρουσία λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε επίσης την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας.».

 

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 12 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)