Είναι να απορείς καμιά φορά με τα παιδιά. Έχουν παίξει/τρέξει/κλάψει/φάει/ξυπνήσει απ’ το άγριο χάραμα κι όμως, ενίοτε, η ενέργειά τους μετά τις 21.00-22.00 πιάνει κόκκινο…
Υπάρχει η θεωρία ότι η κούραση “βγαίνει” σε ένταση -αυτή θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση. Για όποιον λόγο κι αν μοιάζουν τα παιδιά να έχουν μπει στην πρίζα, ενώ κανονικά έχει έρθει η ώρα να βγουν, δείτε τι πρέπει να κάνετε καθώς και μερικές χαλαρωτικές δραστηριότητες, που θα ρίξουν τους τόνους και θα τα κάνουν να νυστάξουν.
Τι πρέπει να αποφύγετε
Τη ζάχαρη

Καλό θα ήταν να αποφύγετε τις τροφές με πολλή ζάχαρη λίγο πριν τον ύπνο. Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δραστηριοποιεί τον εγκεφάλο, καθιστώντας τον ύπνο… άπιαστο όνειρο. Προτιμήστε να δώσετε στο παιδί λίγο γάλα με δημητριακά ή το αγαπημένο του φρούτο.

Κλείστε την τηλεόραση και τον υπολογιστή

Μισή-μία ώρα πριν την ώρα του ύπνου, φροντίστε τηλεοράσεις και υπολογιστές να κλείσουν. Τα περισσότερα πιτσιρίκια λατρεύουν τις μικρές και τις μεγάλες οθόνες. Φροντίστε, λοιπόν, λίγο πριν κοιμηθούν το αντικείμενο του πόθου τους να μην τα προκαλεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάτι θα θυσιάσετε, αλλά είναι λογικό. Αν εσείς καλοπερνάτε βλέποντας το αγαπημένο σας πρόγραμμα λίγο πριν τα παιδιά πάνε για ύπνο, είστε, το λιγότερο, αποθαρρυντικοί!

Τα δραστήρια παιχνίδια

Χρειάζεται να είστε προνοητικοί. Για κάποια ώρα πριν το παιδί κοιμηθεί, περιορίστε και, προφανώς, μην ενθαρρύνετε, παιχνίδια με έντονη σωματική δραστηριότητα. Τα γαργαλητά στο κρεβάτι, το κρυφτό και ο χορός μπορούν να περιμένουν μέχρι την επόμενη μέρα (μέχρι το απόγευμα της επόμενης μέρας, για την ακρίβεια). Συνεννοηθείτε με τον μπαμπά και τους παππούδες, ώστε η “πολιτική” της χαλάρωσης να είναι κοινή. Προωθήστε δραστηριότητες όπως η ζωγραφική ή κάποιο επιτραπέζιο, που θα μειώσουν την διάθεσή του για ξέφρενο πάρτυ.

Τις εντάσεις και τους τσακωμούς

Ίσως η ένταση και η δραστηριότητα του παιδιού σας τη λάθος στιγμή, σας δημιουργήσει εκνευρισμό. Προσπαθήστε να το κατευνάσετε και να αποφύγετε τις φωνές και τις τιμωρίες. Μια τέτοια στάση, θα αυξήσει την ένταση και θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ρίξετε τους τόνους

Ένα χαλαρωτικό μπάνιο

Ένα μπάνιο πριν τον ύπνο λειτουργεί ως φυσικό χαλαρωτικό για μικρούς και μεγάλους. Γεμίστε λιγάκι την μπανιέρα και αφήστε το παιδί -αν είναι αρκετά μεγάλο- να πλατσουρίσει για λίγο χαλαρώνοντας. Αν το παιδάκι σας είναι ακόμη μικρό, κάντε του παράλληλα ένα χαλαρωτικό μασάζ χαΐδεύντάς το. Ίσως το τρικ του μπάνιου δεν λειτουργήσει από τις πρώτες μέρες, αλλά αν το καθιερώσετε σε συγκεκριμένη ώρα, αργά ή γρήγορα θα λειτουργήσει, και θα γίνει κατανοητό, ως προ του ύπνου στάδιο.

Μια βόλτα με τα πόδια λίγο πριν τον ύπνο

Εξαντλήστε τις τελευταίες δυνάμεις του παιδιού με ένα κόλπο: όταν δείτε ότι η ενέργειά του δεν σταματά με τίποτα, προτείνετε μια βόλτα στη γειτονιά. Ντυθείτε πρόχειρα και κάντε έναν μικρό περίπατο κοντά στο σπίτι. Λογικά, αργά ή γρήγορα, το παιδί θα κουραστεί και θα σας ζητήσει να γυρίσετε σπίτι (Νίκη!).

Χαμηλώστε τα φώτα και βάλτε απαλή, «νυσταλέα» μουσική

Λίγο πριν την καθορισμένη για το κρεβάτι ώρα βάλτε στο ραδιόφωνο να παίζει σιγά μουσική απαλή και χαλαρωτική, χαμηλώστε λίγο το φωτισμό και γενικά… ρίξτε οικογενειακώς τους τόνους.

Ένα παραμύθι και μια μπάλα αντί-στρες

Καθίστε αγκαλιά κάπου αναπαυτικά και διαβάστε παρέα την αγαπημένη του ιστορία. Πάρτε αγκαλιά μαξιλάρια και κουβερτούλες και διηγηθείτε του το παραμύθι με όρεξη. Ταυτόχρονα, δώστε του μια μπάλα τύπου άντι-στρες ή ένα κουκλάκι να παίζει και να ζουλάει. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις θα το νανουρίσουν.

daddy-cool.gr

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)