Οι σχέσεις θα έπρεπε να είναι φτιαγμένες από αγάπη, σεβασμό, κατανόηση και αλληλοστήριξη. Υπάρχουν, ωστόσο, άνθρωποι, που για διάφορους λόγους, προσπαθούν με διάφορα μέσα να ελέγξουν το ταίρι τους και με διαφόρων τύπων «τρικς» να το χειριστούν έτσι, ώστε να κάνει αυτό που θέλουν. Ακολουθούν κάποιες φράσεις που ακούς συχνά από χειριστικούς συντρόφους για να… ξέρεις πού βαδίζεις!

«Παραείσαι ευαίσθητη…»
Αν προσπαθήσετε να εκφράσετε τη στεναχώρια ή την απογοήτευσή σας για κάτι προσβλητικό που είπε ο σύντροφός σας (για παράδειγμα μια σκληρή παρατήρηση για την εμφάνισή σας μπροστά σε φίλους), εκείνος θα προσπαθήσει να σας πείσει με κάθε τρόπο πως ήταν ένα αστείο, το οποίο κατάλαβαν όλοι εκτός από εσάς! Γενικά, θα μειώσει τα συναισθήματά σας λέγοντάς σας πως είστε υπερβολικά ευαίσθητη ή πως μεγαλοποιείτε τις καταστάσεις. Η πραγματική του πρόθεση, όμως, είναι να σας κάνει να νιώσετε μειονεκτικά κάθε φορά που υπερασπίζεστε τον εαυτό σας.

Από τη στιγμή που ένας χειριστικός σύντροφος καταρρίψει την ικανότητα του θύματος να εμπιστεύεται τις δικές του αντιλήψεις, το θύμα είναι πιο πιθανό να ανεχτεί την καταχρηστική συμπεριφορά του και να παραμείνει στη σχέση.

«Τι θα απογίνω χωρίς εσένα;»
Οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνικές πιο συναισθηματικές -όπως συναισθηματικούς εκβιασμούς- για να εξαναγκάσουν το ταίρι τους να τους «φροντίσει». Βασίζονται στο αίσθημα του φόβου και της ενοχής για να κρατήσουν στο πλάι τους τον/την σύντροφό τους, με συμπεριφορές που μεταφράζονται ως «Αν μ’ αφήσεις, θα είσαι υπεύθυνη/ος για την καταστροφή μου».

«Είσαι τρελή; Αυτό δεν συνέβη ποτέ!»
Οι χειριστικοί σύντροφοι μπορεί να κάνουν ή να πουν κάτι που ξεπερνάει τα όριά σας και σας προσβάλει, αλλά στη συνέχεια αρνούνται την πράξη τους. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να σας φυτέψουν τον σπόρο της αμφιβολίας και να σας βγάλουν τρελούς, σύμφωνα με τη Lisa Fernds, η οποία ειδικεύεται στη θεραπεία τραύματος.

«Το θύμα αρχίζει να αμφισβητεί τα δικά του κριτήρια και ένστικτα και βασίζεται όλο και περισσότερο στην "πραγματικότητα" που δημιουργείται και χειραγωγείται από τον θύτη», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως τελικά το θύμα αρχίζει να νιώθει εξάρτηση από τον θύτη.

«Λυπάμαι αν νιώθεις πως σε πλήγωσα»
Εκ πρώτης όψεως, η παραπάνω πρόταση μοιάζει με ειλικρινή συγνώμη, αλλά δεν είναι. Αντίθετα, μεταφέρει την ευθύνη σε εσάς που πληγωθήκατε, αντί να αναλάβει την ευθύνη ο σύντροφός σας που σας πλήγωσε. Είναι ένας τρόπος για τον χειριστικό άνθρωπο να αποποιηθεί τις ευθύνες των πράξεών του και εμμέσως να κατηγορήσει το θύμα που παρερμήνευσε τις προθέσεις του.

Τελικά, ο σύντροφος που χειραγωγείται παύει να εμπιστεύεται τα συναισθήματά του και συνεχώς νομίζει πως είναι υπερβολικός και παράλογος.

«Έπρεπε να το περιμένεις ότι θα αντιδρούσα έτσι»
Αυτή είναι μια άλλη περίπτωση ανθρώπου που ξέρει καλά πώς να χειραγωγεί τη σύντροφό του. Για μία ακόμα φορά, αντί να είναι υπόλογος για μια άσχημη πράξη του, μεταθέτει την ευθύνη σε εσάς.

Για παράδειγμα, αν κάνετε ένα λάθος κι εκείνος σας χτυπήσει, δεν θα δείξει μεταμέλεια που σας χτύπησε αλλά θα σας πει «Aφού ήξερες πως αν έκανες αυτό το λάθος, θα θύμωνα. Έπρεπε να είσαι πιο προσεκτική». Το παράδειγμα ίσως είναι λίγο ακραίο, αλλά η ουσία είναι ακριβώς αυτή.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)