Δεν είναι μυστικό ότι μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή είναι ένα κρίσιμος παράγοντας για την υγεία μας συνολικά. Όσα τρώμε επηρεάζουν σχεδόν κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας , από την διάθεση μέχρι τα επίπεδα της ενέργειά μας ή την ποιότητα του ύπνου μας. Εάν η δίαιτα που ακολουθείτε δεν έχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να ευδοκιμήσει, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, για να αναφερθούμε σε μερικά.

Τα καλά νέα είναι όμως, ότι νέα επιστημονική μελέτη βρήκε ποιες διατροφικές συνήθειες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ποιες διατροφικές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη
Στην μετά-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, αναφέρεται ότι τα μη ισορροπημένα πρότυπα διατροφής (αυτό που οι ερευνητές αναφέρουν ευρέως ως «κακή διατροφή») συνέβαλαν σε περισσότερες από 14,1 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως.

Στα πλαίσια της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων (GDD) των Ηνωμένων Εθνών για να αξιολογηθούν οι διατροφικές συνήθειες σε 184 χώρες με δεδομένα από το 1990 έως το 2018 για να διευκρινιστούν οι ιδιαιτερότητες.’

Από τους 11 διατροφικούς παράγοντες που εξετάστηκαν, τρεις έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2: η ανεπαρκής πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, η υπερβολική ποσότητα επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού και η υπερκατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Πώς συνδέονται
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους αυτές οι συγκεκριμένες τροφές συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και χρόνια αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης των τροφών και συμβάλλουν στη διατήρηση των σταθερών επιπέδων σακχάρου και ενέργειας στο αίμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι επεξεργασμένοι κόκκοι όπως το ρύζι και το σιτάρι βρίσκονται συνήθως σε πιο επεξεργασμένα τρόφιμα και δεν έχουν πολλές φυτικές ίνες. Έτσι αφομοιώνονται πιο γρήγορα από τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα. Όταν το σώμα βιώνει τακτικές απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να προκληθεί αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Σε διαφορετική έρευνα έχει επίσης αναφερθεί ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι συνήθως υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο
Πρώτον, ενσωματώστε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως στα γεύματά σας, αντικαθιστώντας αυτά που ήδη τρώτε, όπως για παράδειγμα το καστανό ρύζι μπορεί να αντικαταστήσει το λευκό. Προσπαθήστε να επιλέξετε ψωμί ολικής αλέσεως αντί για λευκό ψωμί ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως αντί για κανονικά ζυμαρικά.

Επιπλέον, προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών, επιλέγοντας τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως καστανό ρύζι, κινόα, κριθάρι ή βρώμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να απολαμβάνετε τρόφιμα όπως το λευκό ρύζι αλλά απλά θυμηθείτε να τα συνδυάσετε με μια πηγή φυτικών ινών όπως τα λαχανικά.

Τέλος, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα με τρόφιμα όπως τα φασόλια, τα ψάρια (φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσέρβες), τα αυγά, το τυρί, ο αρακάς και οι φακές που είναι όλα «πηγές» πρωτεΐνης, μπορείτε να τα προετοιμάσετε εύκολα και να φτιάξετε γευστικά γεύματα γεμάτα θρεπτικά συστατικά.

Vita.gr

 
(Επισκέφθηκε 19 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)