Τα άτομα που λαμβάνουν τεστοστερόνη βρίσκονται σε μία διαρκή εγρήγορση. Η χορήγηση τεστοστερόνης ενισχύει την αντίληψη επώδυνων και μη σωματοαισθητικών ερεθισμάτων, όπως έδειξε μία νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εγκεφαλική δραστηριότητα των ατόμων στους οποίους χορηγήθηκε τεστοστερόνη, ήταν πιο έντονη σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Και τα άτομα με την τεστοστερόνη έδιναν μεγαλύτερη προσοχή σε κάθε ερέθισμα και το θεωρούσαν πιο επώδυνο.

Η μελέτη με τίτλο: «Η χορήγηση τεστοστερόνης ενισχύει την προσδοκία και την αντίληψη επώδυνων και μη επώδυνων σωματοαισθητικών ερεθισμάτων» συντάχθηκε από τους Shiwei Zhuo, Yinhua Zhang, Chennan Lin και Weiwei Peng.

Τι είναι η τεστοστερόνη και ο ρόλος της στο σώμα
Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται κυρίως στους όρχεις των ανδρών και στις ωοθήκες των γυναικών. Παράγεται επίσης σε μικρότερες ποσότητες από τα επινεφρίδια. Η τεστοστερόνη παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση των ανδρικών σεξουαλικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των τριχών στο πρόσωπο και στο σώμα, της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας. Ρυθμίζει τη σεξουαλική επιθυμία, την παραγωγή σπέρματος και εμφανίζει ένα ευρύ σύνολο επιδράσεων σε μια σειρά άλλων συστημάτων του σώματος.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι ρυθμίζει την αντίληψη του πόνου. Προηγούμενες μελέτες είχαν αναφέρει ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης που παράγονται από τον οργανισμό σχετίζονται με χαμηλότερη ευαισθησία στον πόνο και υψηλότερη ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αναστολή του πόνου.

Άλλες μελέτες ανέφεραν ότι οι καθημερινές διακυμάνσεις των επιπέδων τεστοστερόνης στον οργανισμό συνδέονται αντιστρόφως ανάλογα με την αναφερόμενη σοβαρότητα του πόνου μεταξύ γυναικών ασθενών με ινομυαλγία, μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο και ευαισθησία στους μύες, τις αρθρώσεις και τους μαλακούς ιστούς.

Ο ρόλος της τεστοστερόνης στην αύξηση του πόνου
Ο συγγραφέας της μελέτης Shiwei Zhuo και οι συνεργάτες του θέλησαν να επαληθεύσουν αυτόν τον ρόλο της τεστοστερόνης στην αύξηση του πόνου και να μελετήσουν επίσης την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με αυτή την αλλαγή της αντίληψης του πόνου. Οργάνωσαν μια πειραματική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο Psychoneuroendocrinology.

Οι συμμετέχοντες ήταν 30 άνδρες φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Shenzhen της Κίνας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες, επειδή προηγούμενες μελέτες που περιλάμβαναν χορήγηση τεστοστερόνης είχαν μόνο άνδρες συμμετέχοντες. Οι γυναικείες αντιδράσεις στη χορήγηση τεστοστερόνης δεν είναι γνωστές.

Υπήρξαν οκτώ πειραματικές συνεδρίες και οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε όλες. Σε κάποιους χορηγήθηκε τζελ τεστοστερόνης και σε κάποιους άλλους εικονικό φάρμακο και ρωτήθηκαν αν το ηλεκτροσόκ που δέχθηκαν ήταν επώδυνο ή μη και αν ήταν προβλέψιμο ή αβέβαιο.

Στις συνεδρίες στις οποίες οι συμμετέχοντες έλαβαν τεστοστερόνη, ένα τζελ τεστοστερόνης 1,5% εφαρμόστηκε στους ώμους και τα μπράτσα τους. Στις συνεδρίες placebo, οι συμμετέχοντες είχαν ένα πανομοιότυπο τζελ χωρίς τεστοστερόνη που εφαρμόστηκε με τον ίδιο τρόπο. Τα τζελ εφαρμόζονταν από έναν άνδρα βοηθό ερευνητή, ο οποίος δεν γνώριζε αν εφάρμοζε το τζελ τεστοστερόνης ή το εικονικό φάρμακο. Σε όλες τις πειραματικές συνεδρίες, οι συμμετέχοντες είχαν τοποθετήσει ηλεκτρόδια στο αριστερό τους χέρι που παρείχαν είτε επώδυνη είτε μη επώδυνη ηλεκτρική διέγερση.

Ανάλογα με τη συνεδρία, οι ερευνητές παρουσίαζαν στους συμμετέχοντες ένα τετράγωνο ή ένα τρίγωνο που έδειχνε αν η ηλεκτροδιέγερση που θα ακολουθούσε θα ήταν επώδυνη. Στην άλλη ομάδα συνεδριών, δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί πώς θα είναι η ηλεκτρική διέγερση με βάση αυτές τις εικόνες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ηλεκτροεγκεφαλογραφική (EEG) καταγραφή κατά τη διάρκεια των πειραματικών συνεδριών.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν υψηλότερη ένταση πόνου όταν τους χορηγήθηκε τεστοστερόνη σε σύγκριση με τις αξιολογήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες με το εικονικό φάρμακο. Ο πόνος αξιολογήθηκε επίσης ως υψηλότερος στις συνεδρίες όταν οι επώδυνες ηλεκτροδιεγέρσεις ήταν απρόβλεπτες.

Η ανάλυση των καταγραφών έδειξε μεγαλύτερο πλάτος N1 σε καταστάσεις όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν επώδυνες ηλεκτρικές διεγέρσεις και όταν έλαβαν τεστοστερόνη. Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν ένα στατιστικό μοντέλο στο οποίο υπέθεσαν ότι η νευρική δραστηριότητα N1 μεσολαβεί στην επίδραση της τεστοστερόνης στην αντιλαμβανόμενη ένταση του πόνου. Τα δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι ένα τέτοιο μοντέλο είναι δυνατό.

Η νευρωνική δραστηριότητα N1 είναι ένα δυναμικό που σχετίζεται με το γεγονός και την απόδοση μεγαλύτερης προσοχής στο εκάστοτε ερέθισμα. Πρόκειται για μια αρνητική εκτροπή στην κυματομορφή του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος που τυπικά κορυφώνεται περίπου 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την έναρξη ενός αισθητηριακού ερεθίσματος, όπως ένας ήχος ή ένα οπτικό σύνθημα.

«Κατά την αντίληψη επώδυνου ή μη επώδυνου σωματοαισθητικού ερεθίσματος, η τεστοστερόνη ενίσχυσε το πλάτος της συνιστώσας Ν1 που αντανακλά το πρώιμο στάδιο της σωματοαισθητικής επεξεργασίας, οδηγώντας έτσι περαιτέρω σε αύξηση των υποκειμενικών αξιολογήσεων της έντασης του πόνου» γράφουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Κατά την πρόβλεψη της επερχόμενης σωματοαισθητικής διέγερσης, η τεστοστερόνη αύξησε τις αναμενόμενες αξιολογήσεις έντασης πόνου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν κάποιες αιτιώδεις αποδείξεις για τον ρόλο της τεστοστερόνης στην ενίσχυση της προσδοκίας και της αντίληψης του σωματοαισθητικού συμβάντος, ανεξάρτητα από το αν το σωματοαισθητικό συμβάν ήταν επώδυνο ή μη επώδυνο.

Η εργασία αποτελεί πολύτιμη συμβολή στη μελέτη των συμπεριφορικών και νευρικών επιδράσεων της χορήγησης τεστοστερόνης. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν μόνο για τους άνδρες. Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν σχετικά νέοι φοιτητές πανεπιστημίου. Οι επιδράσεις σε άλλες ηλικιακές ομάδες ενδέχεται να μην είναι οι ίδιες.

oloygeia.gr

(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)