Σε έλλειψη είναι 300 σκευάσματα, μεταξύ αυτών φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την καρδιά, το αναπνευστικό, αλλά και αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη

Οι ελλείψεις των φαρμάκων φέρνουν και ένα “ντόμινο” αυξήσεων των τιμών, σε ποσοστά από 10 έως 15%, σε φάρμακα που δε συνταγογραφούνται υποχρεωτικά. Στο μεταξύ, μήνυση σε βάρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου υπέβαλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι δεν κάνουν εξαγωγές και πως δεν έχουν τέτοια ευθύνη για τις ελλείψεις, οι οποίες μάλιστα τώρα τον Αύγουστο – όπως έγκαιρα έγραφε το neakriti.gr – γίνονται ακόμα μεγαλύτερες, επειδή κλείνουν για κάποιες μέρες οι φαρμακευτικές εταιρείες!

Αναλυτικά, νέο “χαράτσι” για τα φάρμακα φαίνεται ότι θα καλούνται στο εξής να πληρώνουν οι πολίτες, με επίκεντρο μια σειρά από αυξήσεις που έχουν ήδη γίνει τις τελευταίες ημέρες σε σκευάσματα μη υποχρεωτικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η αύξηση είναι της τάξης του 10-15% και αφορά σε σκευάσματα που καλούνται να πληρώσουν εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι, όπως αντιπυρετικά, παυσίπονα και σιρόπια για τον βήχα.

«Το κόστος για την υγεία το πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά οι πολίτες, δίνοντας μεγάλα ποσά για τα φάρμακά τους», τόνισε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” το στέλεχος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικώς έχουν λανθασμένα και πέρα για πέρα ανυπόστατα χαρακτηριστεί και ως lifestyle σκευάσματα, παραπέμποντας στο ότι δεν είναι και τόσο απαραίτητα για την υγεία.

Πάντως ο κ. Τσικανδηλάκης σχολίασε με νόημα αναφορικά με τα σκευάσματα που συνταγογραφούνται και που μέρος τους πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία ότι… ως διά μαγείας, αντί το κόστος τους να ανεβαίνει, μάλλον πέφτει, την ώρα που και η αναπροσαρμογή του ποσοστού κάλυψης των δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται με τάση να πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα οι ασφαλισμένοι.

Και με τις τιμές των φαρμάκων να έχουν πάρει “φωτιά”, επιπλέον πρόβλημα εν μέσω καλοκαιριού είναι οι ελλείψεις σε σκευάσματα που επιτείνονται και εκτοξεύονται με το κλείσιμο των φαρμακευτικών εταιρειών. Φάρμακα όπως αντιβιώσεις για παιδιά ή σκευάσματα για διαβητικούς προκειμένου να τα βρουν οι πολίτες καλούνται να κάνουν ζιγκ-ζαγκ από φαρμακείο σε φαρμακείο, με το πρόβλημα να γιγαντώνεται στις τουριστικές περιοχές.

Οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

Κάθε προηγούμενο έχουν ξεπεράσει οι ελλείψεις των φαρμάκων, που σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, υπολογίζονται γύρω στις 300. Ο λόγος για σκευάσματα άκρως απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία, όπως είναι φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την καρδιά, το αναπνευστικό, αλλά και αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη που λείπουν αυτή τη στιγμή από τα ράφια των φαρμακείων!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες Τετάρτη 9 Αυγούστου, η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εκφράζει την ανησυχία της ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει, καθώς, λόγω του καλοκαιριού, οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές και είναι ορατός ο κίνδυνος τα αποθέματα που υπάρχουν να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

«Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά κατά κύριο λόγο σκευάσματα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία πωλούνται στη χώρα μας σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους. Αποτέλεσμα είναι να εξάγονται σε άλλες χώρες με στόχο το κέρδος, αφήνοντας ακάλυπτους τους Έλληνες ασθενείς και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να ξεχνούν ότι το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα, αλλά αγαθό. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η τιμολόγησή του δεν ακολουθεί τους κανόνες της αγοράς», επισημαίνει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΦΣΘ.

Παράλληλα τονίζει ότι «μικρή “ανάσα” έδωσε η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ για απαγόρευση εξαγωγών άνω των 200 φαρμάκων, η οποία οδήγησε και σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ φαρμακαποθηκάριων και φαρμακοποιών. Πιστεύουμε ότι η απαγόρευση εξαγωγών πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα φάρμακα, ενώ αναφορικά με το κλείσιμο των εταιρειών για την περίοδο του καλοκαιριού θα μπορούσε να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη διαταράσσεται η ομαλή προμήθεια των φαρμακαποθηκών και κατ’ επέκταση των φαρμακείων».

Ο ΦΣΘ έχει προτείνει λύσεις όπως η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, η ουσιαστική διεξαγωγή ελέγχων από τις Αρχές, η καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων και η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου ελλείψεων με καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών, αλλά κυρίως με τα φαρμακεία.

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για επιβολή ηλεκτρονικής διαδικασίας δήλωσης αποθεμάτων εκ μέρους των φαρμακαποθηκών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον υλοποιηθεί. Στόχος όλων μας οφείλει να είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στο αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο, τη στιγμή που το χρειάζονται, και η προστασία της δημόσιας υγείας», καταλήγει ο ΦΣΘ.

Στην Κρήτη τεράστιο το πρόβλημα

Ιδιαίτερα για την Κρήτη, το neakriti.gr προ ημερών είχε καταγράψει άκρως ανησυχητικά στοιχεία, με το μέλος της του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννη Τσικανδηλάκη να εφιστά την προσοχή των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, καλώντας τους να έχουν τον δικό τους φαρμακοποιό και έγκαιρα να τον ενημερώνουν για το φάρμακο που τους λείπει.

Μάλιστα, στα τέλη Ιουλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε νέα λίστα απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων. Ο Γιάννης Τσικανδηλάκης είχε ξεκαθαρίσει, όμως, ότι, «αν οι απαγορεύσεις δε συνοδεύονται με ελέγχους σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου, δεν μπορεί καμία λύση να έχουμε στη χώρα μας»!

Το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα επικαιροποιείται από τον ΕΟΦ με βάση τις εκάστοτε συνθήκες, με στόχο την προστασία της υγείας των ασθενών και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ο ΕΟΦ εξηγεί ότι ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενόσημων σκευασμάτων. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα.

Η απαγόρευση των εξαγωγών, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα, με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον Έλληνα ασθενή.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, «αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, κάτι το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους».

Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρεση λύσεων.

Στο ίδιο δημοσίευμα είχαμε γράψει ότι οι δραματικές ελλείψεις θα γίνουν ακόμα πιο δραματικές μέσα στον Αύγουστο, γιατί κλείνουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Καταλήγοντας, το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συνιστά στους πολίτες: «Όπως έχεις τον γιατρό σου, ας έχεις και τον φαρμακοποιό σου. Και μιλάω για τους χρόνια πάσχοντες. Και έτσι, όταν αυτή τη στιγμή χρειάζεσαι ένα φάρμακο για το ζάχαρο, να ξέρεις ότι… όταν ο φαρμακοποιός σου ξέρει ότι παίρνεις κάθε μήνα από αυτόν το φάρμακο του ζαχάρου, αυτός θα “κόψει το κεφάλι του” να το βρει. Και επειδή αυτό εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό, γι’ αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζουμε την κατάσταση όσο καλύτερα μπορούμε. Και μπορεί να μην του δώσει ας πούμε τις τέσσερις αμπούλες ινσουλίνης, αλλά μπορεί να τις μοιράσει σε άλλον έναν ασθενή και να πάρει ο καθένας από δύο για να εξυπηρετηθεί μέχρι να βρεθούν και οι υπόλοιπες».

neakriti.gr 

(Επισκέφθηκε 13 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)