Οι ουρολοιμώξεις που μένουν χωρίς θεραπεία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, όπως είναι η πυελονεφρίτιδα, το ενδονεφρικό απόστηµα και η νεκρωτική θηλίτιδα.

Η βασική θεραπεία είναι η λήψη αντιβιοτικών μετά από αντιβιόγραμμα, δεν είναι όμως πάντα αποτελεσματική σε άτομα με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Πολλοί γιατροί συνιστούν την κατανάλωση κράνμπερι συμπληρωματικά και όχι ως υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής.

Οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες που είχαν συγκρίνει σκευάσματα κράνμπερι, εικονικά φάρμακα ή καμία θεραπευτική παρέμβαση ως προς την αποτελεσματικότητά τους στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης

Μετά την ανάλυση 50 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 9.000 πάσχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη κράνμπερι σε μορφή χυμού ή χαπιού μείωσε τη συχνότητα ουρολοιμώξεων κατά 25% στις γυναίκες, 50% στα παιδιά και 53% σε άτομα με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις λόγω ιατρικών παρεμβάσεων, όπως ακτινοθεραπεία της ουροδόχου κύστης. Επιπλέον, οι αναφορές για στομαχικές διαταραχές ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ελάχιστες.

Οι έρευνες δεν προσέφεραν επαρκή συγκριτικά στοιχεία μεταξύ κράνμπερι και αντιβιοτικών ή προβιοτικών για την πρόληψη μελλοντικών ουρολοιμώξεων.

Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι πάσχοντες με επίσχεση ούρων δεν παρουσίασαν βελτίωση από την κατανάλωση του φρούτου. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να φανεί ποιες ομάδες ωφελούνται περισσότερο από την κατανάλωση.

πηγή: topontiki.gr

 
(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)