Διευκρινίσεις παρέχει ο ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τη διανομή αντιικών φαρμάκων στις αργίες. Αυξημένη είναι η ζήτηση τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού και των χαμηλών εμβολιαστικών ποσοστών έναντι της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζεται συγκεκριμένα, πως τις ημέρες των αργιών και τα Σαββατοκύριακα οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους εφημερεύοντα νοσοκομεία για να παραλάβουν τα φάρμακα, καθώς τα Φαρμακεία του Οργανισμού είναι κλειστά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, για τη χορήγηση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της COVID-19, «απασχολούνται καθημερινά 5-10 φαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακείου, πέραν και παράλληλα με τα υπόλοιπα αντικείμενα τους, προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν όσοι περισσότεροι ασθενείς γίνεται».

Οι υπάλληλοι μπαίνουν καθημερινά στην πλατφόρμα των εκτίσεων και τηλεφωνούν στους ασθενείς προκειμένου να διασταυρώσουν εάν έχουν λάβει από το νοσοκομείο το φάρμακο τους ή όχι και να διευκρινίσουν τα στοιχεία της διεύθυνσης αποστολής και των τηλεφώνων επικοινωνίας, που αναγράφονται στην πλατφόρμα. Μετά τη διασταύρωση, εκτελείται η συνταγή, συσκευάζεται το φάρμακο και δύο φορές την ημέρα τα φάρμακα αποστέλλονται με courier για διανομή.

Ανάλογα με την απόσταση, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, όταν χορηγούνται φάρμακα για ασθενείς στον άμεσο αστικό ιστό τα φάρμακα παραδίδονται εντός 24ώρου.

«Όταν όμως πρόκειται για φάρμακα που αποστέλλονται σε απομακρυσμένες περιοχές ο χρόνος αυξάνεται και φτάνει τα 2 ή 3 24ώρα. Ιδιαίτερα προβλήματα παρατηρούνται στην νησιωτική περιοχή καθώς πολλές φορές λόγω ισχυρών ανέμων, τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, πολλά δρομολόγια μετατίθενται, και κατά συνέπεια και η χορήγηση των φαρμάκων. Στις επίσημες αργίες και τα Σαββατοκύριακα οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους Νοσοκομεία προκειμένου να τους χορηγηθούν τα εν λόγω φάρμακα, καθώς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν λειτουργούν, ενώ τα φαρμακεία των νοσοκομείων εφημερεύουν».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 01.01.2023 μέχρι και τις 27.12.2023 μόνο από τo Κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ χορηγήθηκαν συνολικά πάνω από 26.000 τεμάχια αντιικού φαρμάκου που αντιστοιχούν σε πάνω από 26.000 ασθενείς.

Παράλληλα, ο Οργανισμός δημοσιοποιεί την αναλυτική διαδικασία, μέσω της οποίας αποστέλλεται και διανέμεται στους ασθενείς με νόσο COVID-19 το αντιικό σκεύασμα Paxlovit, το οποίο προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση, τις επιπλοκές και τη θανατηφόρα έκβαση.

Αριθμοί – ρεκόρ με 1.200 αντιιικά τη μέρα
Ένα μεγάλο ποσοστό από τους 1.200 ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινά αντιική αγωγή με συνταγογράφηση από τους γιατρούς, θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε νοσοκομείο, ΜΕΘ ή ακόμη και στον θάνατο.

Το πολύτιμο όπλο των αντιικών προφυλάσσει ασθενείς και σύστημα Υγείας, ανέφερε την Τρίτη (27.12.2023) ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο iatropedia.gr.

«Κάθε μέρα αυτές τις μέρες σπάνε συνεχώς τα ρεκόρ. Δηλαδή ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο με 250 – 300 – 400 συνταγές κι έχουμε φτάσει αισίως αυτή τη στιγμή ακόμη και στις 1.300 συνταγές. Σε καθημερινή βάση έχουμε πάνω από 1.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων. Γράφονται τετραπλάσιες συνταγές απ’ ότι στα μέσα Νοέμβρη. Καταλαβαίνετε πως αυτό σημαίνει, ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους 1.200 ασθενείς θα νοσηλευόταν και πιθανώς θα κινδύνευε και θα έμπαινε στις ΜΕΘ, ενώ στην ουσία τώρα μένει εκτός νοσοκομείου, διότι με τα αντιικά προφυλάσσεται», εξηγεί ο ίδιος.

Ολόκληρη η απάντηση του ΕΟΠΥΥ για τη διαδικασία της χορήγησης των αντιιικών
Διευκρινίζονται τα εξής: Τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ από τέλη Ιανουαρίου του 2022 χορηγούν αδιάλειπτα αντιϊκά φάρμακα στους ασθενείς που έχουν αντίστοιχη έγκριση. Έκτος του προσωπικού που έχει οριστεί για την εργασία αυτή και απασχολείται αποκλειστικά με την χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της Covid 19, καθημερινά απασχολούνται επιπλέον 5-10 φαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακείου, πέραν και παράλληλα με τα υπόλοιπα αντικείμενα τους, προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν όσοι περισσότεροι ασθενείς γίνεται.

Για τη χορήγηση ενός αντιικού καθημερινά μπαίνουμε μέσα στην πλατφόρμα των εγκρίσεων και τηλεφωνούμε τους ασθενείς προκειμένου να διασταυρώσουμε αν έχουν λάβει από το νοσοκομείο το φάρμακο ή όχι και για να διευκρινίσουμε τα στοιχεία της διεύθυνσης αποστολής και των τηλεφώνων επικοινωνίας, καθώς τα στοιχεία που αναγράφονται στην πλατφόρμα δεν είναι πάντα σωστά. Ακολούθως αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων εκτελούμε την συνταγή, συσκευάζουμε το φάρμακο και δύο φορές την ημέρα έρχεται courier για να παραλάβει τις συνταγές και να τις διανείμει σε εύλογο χρονικό διάστημα ανάλογα με την απόσταση. Έτσι όταν χορηγούνται φάρμακα για ασθενείς στον άμεσο αστικό ιστό τα φάρμακα παραδίδονται εντός 24ώρου. Όταν όμως πρόκειται για φάρμακα που αποστέλλονται σε απομακρυσμένες περιοχές ο χρόνος αυξάνεται και φτάνει τα 2 ή 3 24ωρα.

Ιδιαίτερα προβλήματα παρατηρούνται στην νησιωτική περιοχή καθώς πολλές φορές λόγω ισχυρών ανέμων, τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, πολλά δρομολόγια μετατίθενται, και κατά συνέπεια και η χορήγηση των φαρμάκων. Στις επίσημες αργίες και τα Σαββατοκύριακα οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους Νοσοκομεία προκειμένου να τους χορηγηθούν τα εν λόγω φάρμακα, καθώς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δεν λειτουργούν, ενώ τα φαρμακεία των νοσοκομείων εφημερεύουν.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 01.01.2023 μέχρι και τις 27.12.2023 μόνο από τo Κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ χορηγήθηκαν συνολικά πάνω από 26.000 τεμάχια αντιικού φαρμάκου που αντιστοιχούν σε πάνω από 26.000 ασθενείς.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)