Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
Η συνεχιζόμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων, της υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης, που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των δομών ΠΦΥ και των υπόλοιπων νοσοκομείων του νησιού, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι παραμένουν κενές περίπου 600 μόνιμες οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, δεν καλύπτουν καν τις συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις. Κραυγαλέο παράδειγμα η προκήρυξη ΑΣΕΠ του 2022, 115 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών για το ΠΑΓΝΗ, ενώ οι κενές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ ξεπερνούν τις 300 και υπηρετούν 269 νοσηλευτές με συμβάσεις (ΙΔΟΧ). Μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι ότι στους «ήρωες» υγειονομικούς οφείλονται περίπου 20.000 μέρες ρεπό και αδειών. Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς έχει ως συνέπεια την εξουθένωση των εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους καταρρέουν εν ώρα υπηρεσίας.
Αντίστοιχα, στα πλαίσια αποφυγής ράντζων, συν-νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά νοσήματα σε χειρουργικές κλινικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς, ενώ μπορεί να επιφέρει και καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των παθολογικών περιστατικών. Η παιδοψυχιατρική κλινική, που είναι η μοναδική που καλύπτει όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, υπολειτουργεί σχεδόν ένα χρόνο τώρα, με δύο μόνο ειδικευμένους γιατρούς και με προσωρινές μηνιαίες μετακινήσεις παιδοψυχιάτρου (διαφορετικού κάθε φορά) από την Αθήνα. Επιπλέον, στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ συχνά ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα. Σημειώνουμε ότι η εν λόγω κλινική καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη, καθώς δεν λειτουργεί δημόσια ψυχιατρική κλινική στο Λασίθι.
Επίσης, τρεις κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, τη στιγμή που η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η λειτουργία του ΤΕΠ σε ημέρες που το νοσοκομείο δεν βρίσκεται σε γενική εφημερία είναι επισφαλής με τον υπάρχοντα ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων. Οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι τεράστιες λίστες χειρουργείου οδηγούν σε επικίνδυνες καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών. Χαρακτηριστικό είναι οι τεράστιες λίστες αναμονής στα χειρουργεία που φτάνουν στους 3997 ασθενείς, με αποτέλεσμα ασθενείς να αναγκάζονται στρέφονται στην ιδιωτικό τομέα, με ό, τι αυτό συνάγεται για το ήδη επιβαρυμένο λαϊκό εισόδημα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να προσληφθεί στο ΠΑΓΝΗ το απαιτούμενο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Ο Βουλευτής
Συντυχάκης Μανώλης
Μ. Συντυχάκης: Για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου
Νέα Υγείας(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)