Ο λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ, Σίμος Μεταλλίδης, που ήταν ο πρώτος γιατρός που αντιμετώπισε κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, μίλησε στο ethnos.gr τονίζοντας ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του ιού και αναφέρονται πως στην περίπτωση της ισπανικής γρίπης ήταν ακόμη πιο δυνατό. Υποστηρίζει ότι τα εργαλεία που έχουμε αναπτύξει αυτήν τη στιγμή, η επικοινωνία, τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε μία ενδεχόμενη επιστροφή του ιού το φθινόπωρο «και να ανακόψουμε το κύμα, να μην είναι τόσο μεγάλο».

Ο κ. Μεταλλίδης τοποθετείται και στο θέμα της ανοσίας της αγέλης, αναφέροντας ότι η στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα έχει ως σκοπό να περιορίσει την εμφάνιση του ιού στην κοινωνία μέχρι να υπάρξει ένα εμβόλιο αντιμετώπισής του. Όπως αναφέρει ο κ. Μεταλλίδης αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία για το ποσοστό της κοινωνίας που έχει προσβληθεί από τον ιό, σε καμία χώρα.

Ο Σ. Μεταλλίδης ήταν αυτός που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στις 26 Φεβρουαρίου το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, την «ασθενή μηδέν», την 38χρονη επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη που ταξίδεψε στο Μιλάνο και λίγες μέρες αργότερα τον 10χρονο γιο της. «Εκείνα τα πρώτα περιστατικά είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο την απομόνωση, καθώς νόσησαν ελαφρά. Δέχτηκαν να σπάσει το ιατρικό απόρρητο και βοήθησαν στην ιχνηλάτηση, ένιωσαν μια μεγάλη ευθύνη για την ασθένειά τους. Οι πρώτοι μας ασθενείς ήταν επιδημιολογικά, οι πιο ιδανικοί, σήμερα, ενδεχομένως και να το περνούσαν όλο αυτό στο σπίτι τους», αναφέρει.

madata.gr

(Επισκέφθηκε 2 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)