Η υγεία του εντέρου και τα επίπεδα ενέργειας συνδέονται μέσω ενός περίπλοκου κύκλου αλληλεπίδρασης μεταξύ των κυττάρων σας και των ενώσεων που παράγουν τα βακτήρια του εντέρου σας. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs) είναι οι κύριοι αγγελιοφόροι οι οποίοι αυξάνουν την ενέργειά σας.

Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την ενέργεια σας;

Αποδεικνύεται ότι τα SCFAs που παράγονται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, εμπλέκονται σε διάφορα μονοπάτια που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας.

Το βουτυρικό SCFA φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Το βουτυρικό μπορεί μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιεί το λίπος για ενέργεια όταν η γλυκόζη δεν είναι άμεσα διαθέσιμη.

Τα υψηλά επίπεδα SCFA σχετίζονται με καλύτερο μεταβολισμό γλυκόζης και λίπους, που δίνει στο σώμα σας περισσότερα καύσιμα για την παραγωγή ATP. Τα SCFAs μπορεί επίσης να είναι σε θέση να αποτρέψουν τη χαμηλή ενέργεια ενεργοποιώντας ένα ένζυμο, το οποίο διεγείρει την παραγωγή ATP .

Πώς να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου για καλύτερη ενέργεια

Όλα καταλήγουν σε δύο πράγματα: καλά βακτήρια του εντέρου και μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα μικρόβια στο έντερό σας χρειάζονται φυτικές ίνες για να παράγουν SCFA, επομένως, η κατανάλωση πολλών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή SCFA και να βελτιώσει την ενέργεια.

Οι φυτικές ίνες είναι άφθονες σε ολόκληρα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια. Αυξήστε την πρόσληψη αυτών των τροφών και ελαττώστε τα τρόφιμα φτωχά σε φυτικές ίνες, όπως το κρέας και τους εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες, για να τροφοδοτήσετε τα βακτήρια που παράγουν SCFA στο έντερο σας.

Θέλετε να δώσετε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο μικροβίωμα σας; Αυτές οι φυτικές τροφές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου:

  • Φασόλια
  • Γλυκοπατάτες
  • Μήλα
  • Κρεμμύδια
  • Μπανάνες
  • Μούρα
  • Αγκινάρες

Πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα προβιοτικών για να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας;

Η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος σας και να υποστηρίξει την υγιή παραγωγή SCFA καθώς μεταβαίνετε σε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Το μικροβίωμα σας μπορεί να αλλάξει γρήγορα ως απάντηση στ νέα διατροφικά πρότυπα και τα προβιοτικά μπορούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» για την υποστήριξη του εντέρου.

πηγή: jenny.gr

 
(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)