Σε ανοδική πορεία βρίσκεται ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο του κορονοϊού όσο και των αναπνευστικών λοιμώξεων του αναπνευστικού, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες 10 θέσεις στην Ευρώπη.

 Οι συναθροίσεις των γιορτών αυξάνουν τον αριθμό των κρουσμάτων και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία με τον ΕΟΔΥ να χτυπά «καμπανάκι» για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα. 

 Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται ήδη, σε κλινικές κόβιντ στα νοσοκομεία της χώρας και 95 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πίεση, όμως, δέχονται τα νοσοκομεία, στα Τμήματα Επειγόντων, κατά τις εφημερίες. Οι εισαγωγές ασθενών ανέρχονται σε 250, καθημερινά, με αντίστοιχο, ωστόσο, αριθμό εξιτηρίων.

 Σύμφωνα με το Action 24, στο τέλος του μήνα αναμένονται περισσότερα από 7.500 κρούσματα την ημέρα.

Σε έξαρση είναι και τα κρούσματα γρίπης και των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Νοσηλεία χρειάζονται, κυρίως, ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με σοβαρά νοσήματα.

 
«Πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και κυρίως να φορούν, πάντα τη μάσκα τους. Στην περίπτωση νόσησης πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό για να λάβουν αντιική θεραπεία», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ.

«Αναφορικά με τον κορονοϊό, έχουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των νέων νοσηλειών, τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», επισημαίνει ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ. «Κατά πάσα πιθανότητα, για τον κορωνοϊό θα δούμε την κορύφωση, μέσα στον Ιανουάριο.. Παρόμοια θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες λοιμώξεις», επισημαίνει.

Σε πολλές περιπτώσεις, συμπτώματα, όπως το συνάχι και ο βήχας διαρκούν πολλές ημέρες, από την έναρξη της νόσησης.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου, επισημαίνει στην ΕΡΤ: «Όταν το ανοσοποιητικό μας είναι καταπονημένο, μπορεί ένας άλλος ιός να κάνει επιλοίμωξη».

Με βάση τα μοντέλα πρόβλεψης, η κορύφωση του επιδημικού κύματος αναμένεται σε 2-3 εβδομάδες.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, τονίζει: «Και στα λύματα υπάρχει αύξηση 90% στην Αθήνα, 50% στη Θεσσαλονίκη και σε αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες πόλεις. Θα υπάρξει, πραγματικά, μια κορύφωση μέχρι τις 24 Γενάρη». 
«Εκείνο το ποσοστό των καρδιοπαθών, που δεν έχουν φροντίσει να κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να σπεύσουν τώρα», συνιστά ο Κωνσταντίνος Τσιούφης.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 10 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)