Ο καύσωνας… «καλά κρατεί» τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας την θερμοκρασία σε ύψη που φτάνουν τους σαράντα βαθμούς. Είτε βρίσκεστε σε κάποια χρυσαφένια παραλία, είτε οι υποχρεώσεις σας δεν σας επιτρέπουν να εγκαταλείψετε την πόλη, εκτός από το να φοράτε πάντα αντηλιακό, θα πρέπει να φροντίζετε και για την προστασία σας από τη θερμοπληξία.

Ο καύσωνας μας κάνει όλους ευάλωτους
Η θερμοπληξία αποτελεί αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο κατά τους θερινούς μήνες, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων, αλλά και των ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.

Στις ευαίσθητες ομάδες ανήκουν και οι χρόνια αλκοολικοί, τα άτομα που λαμβάνουν αντιισταμινικά ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αλλά και όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, υπό τις κατάλληλες συνθήκες (καύσωνας, άπνοια και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία) όλοι είμαστε ευάλωτοι σε αυτή. Ο κίνδυνος που διατρέχουμε αυξάνεται αν δεν έχουμε φροντίσει να αναπληρώσουμε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε εξαιτίας του ιδρώτα, αν έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή καφεΐνης ή αν χρειάστηκε να καταβάλουμε σωματική προσπάθεια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) η θερμοπληξία, αφενός σχετίζεται με την υψηλή θερμοκρασία και αφετέρου εκδηλώνεται όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να ρυθμίσει την θερμοκρασία του. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματος, αυξάνεται απότομα με τον μηχανισμό εφίδρωσης να αποτυγχάνει και το σώμα τελικά να μην μπορεί να επανέλθει.

Θερμοπληξία VS εξάντλησης από τον ήλιο
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την θερμοπληξία ή την εξάντληση από τον ήλιο μπορεί να γίνουν σοβαρά.

Οι μυϊκές κράμπες αποτελούν συνήθως την πρώτη ένδειξη ενώ τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να περιλαμβάνουν την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, τον γρήγορο ή έντονο καρδιακό ρυθμό, την απώλεια συνείδησης, το κόκκινο, ζεστό, ξηρό ή υγρό δέρμα.

Η εξάντληση από τον ήλιο περιλαμβάνει την γενική αδυναμία, την αυξημένη εφίδρωση, τον αδύναμο αλλά ταχύτερο καρδιακό ρυθμό, την ναυτία ή τον εμετό, την πιθανή λιποθυμία, το ανοιχτόχρωμα, κρύο δέρμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοπληξία αποτελεί την σοβαρότερη ασθένεια που σχετίζεται με την θερμότητα για αυτό και θα ήταν καλό τα προειδοποιητικά σημάδια ακόμα και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.

Πώς θα την αποτρέψετε
Τα καλά νέα σε κάθε περίπτωση είναι ότι η θερμοπληξία μπορεί να αποφευχθεί εντελώς. Αρκεί να γνωρίζετε το περιβάλλον γύρω σας και να «ακούτε» το σώμα σας. Όταν βρίσκεστε έξω κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, θυμηθείτε να μην κάθεστε για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο και να φοράτε ανοιχτόχρωμα και χαλαρά ρούχα.

Εξίσου σημαντικό είναι να πίνετε άφθονο νερό καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας ώστε να αποτρέψετε το ενδεχόμενο ακόμα και της ήπιας αφυδάτωσης. Αναζητήστε μέρη σκιερά και με δροσιά για τα διαλείμματά σας στις εξωτερικές μετακινήσεις, σε περίπτωση που αυτά χρειαστούν.

vita.gr

 
(Επισκέφθηκε 16 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)