Συστάσεις για χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς, νοσοκομεία και κλειστούς χώρους κάνει η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων, με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόμων του υπουργείου Υγείας συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023 και ανάμεσα στα όσα συζητήθηκαν ήταν και η εκ νέου σύσταση για τη χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και Μέσα Μεταφοράς.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια για τον εμβολιασμό και τη χρήση αντιικών φαρμάκων.

Η επισκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων της Ελλάδας ανέδειξε την ανάγκη να επανέλθει η χρήση μάσκας σε ορισμένους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, όμως όπως τονίστηκε, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίζεται κατά περίπτωση από τις Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως υπάρχουν χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά κατά της COVID-19, γεγονός το οποίο εξηγεί και τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του iatropedia.gr, από το Υπουργείο Υγείας, μέχρι και τις 22/12/23 με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBΒ:

έχουν εμβολιαστεί μόνο 159.574 πολίτες
έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν επιπλέον 8.329 πολίτες
ενώ παραμένουν εκτεθειμένοι στον ιό χιλιάδες ευάλωτοι συνάνθρωποί μας (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα), που δεν έχουν πειστεί να προσέλθουν στον εμβολισμό.
Για τον λόγο αυτό τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ανανέωση των συστάσεων για τον εμβολιασμό και υπενθύμιση των ομάδων που θα πρέπει να λάβουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19.

Τέλος, επισημάνθηκε από τους επιστήμονες και η ανάγκη να υπάρξει μια ενημερωτική καμπάνια και για τους γιατρούς για τη χρήση των αντιιικών φαρμάκων, που αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο COVID-19, την εισαγωγή σε νοσοκομείο, τη διασωλήνωση και το θάνατο.

Υπενθυμίζεται πως η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, είχε αποφασιστεί στα τέλη Ιουλίου του 2023 μαζί με την την κατάργηση της υποχρεωτικής διενέργειας rapid τεστ από τους εργαζόμενους σε δομές υγείας που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Από τις 22-7-2023, η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προβλεπόταν μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που ήταν σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) καθώς και τους ασθενείς που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο πέντε μήνες μετά…η χρήση της φαίνεται να επανέργχεται…

(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)