Αρκετές φορές τα παιδιά θέλουν να κοιμούνται μαζί με τους γονείς προκειμένου να έχουν παρέα και να μην αισθάνονται μόνα τους στο δωμάτιο τους.Το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες απλά η συχνότητα των απαιτήσεων αλλάξει από σπίτι σε σπίτι.
Κάπου εκεί στην ηλικία των 2,5 με 3 η επιθυμία του παιδιού να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί με την μαμά και τον μπαμπά γίνεται όλο και πιο έντονη. Το παιδί συνεχίζει να επιμένει όσο και να προσπαθούν οι γονείς του και ιδιαίτερα η μαμά του να του εξηγήσουν ότι το να κοιμάται ο καθένας στο δωμάτιο του είναι κανόνας και αυτό δε σημαίνει ότι δεν το αγαπούν.
Φροντίστε να είναι κατάλληλη περίοδο, όταν θα βάλετε μπροστά το σχέδιοΕπιλέξτε να μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται στο κρεβάτι του και να μη νιώθει ότι δεν το αγαπάτε αν κοιμάστε χώρια σε μια ήρεμη περίοδο της ζωής του.
Εάν το παιδί σας βρίσκεται ήδη στο μέσο μίας άλλης δύσκολης προσπάθειας, καλύτερα να περιμένετε. Εάν δηλαδή μόλις βγάλατε την πάνα ή καταργήσατε την πιπίλα ή ξεκινήσατε σχολείο ή περιμένετε άλλο μωρό…
καλύτερα να τηρήσετε στάση αναμονής μέχρις ότου καταλαγιάσουν τα πράγματα και το παιδί σας συνηθίσει στις νέες συνθήκες.Εξηγήστε από νωρίς ώστε να συνηθίζει το παιδί στην ιδέαΌταν αποφασίσετε να προχωρήσετε στο μεγάλο βήμα, συζητήστε με τα παιδιά σας τους νέους κανόνες από το απόγευμα.
Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για το τι θα αντιμετωπίσουν όταν έρθει η ώρα του ύπνου το βράδυ. «Εξηγήστε τους απλά και χωρίς πολλά λόγια ότι οι γονείς κοιμούνται στο δικό τους κρεβάτι και τα παιδιά στο δικό τους» Μπορείτε κατά τη διάρκεια του απογευματινού σας παιχνιδιού να επιλέξετε να ζωγραφίστε ένα παιδάκι, που κοιμάται στο δωμάτιο του ή το δωμάτιο του παιδιού σας.
Στη συνέχεια ακολουθήστε την προγραμματισμένη ρουτίνα του ύπνου.
Ήρθε η ώρα του ύπνου
Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί αλλά και γονείς που έχουν βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο σφάλμα είναι το πισωγύρισμα. Από την στιγμή που θα ξεκινήσετε τη διαδικασία, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Δεν πρέπει πλέον να επιτρέπετε στον εαυτό σας δικαιολογίες του τύπου «καλά, μόνο για πέντε λεπτά» ή «εντάξει για σήμερα, γιατί είχες μία δύσκολη ημέρα».
Θα υπάρξουν κλάματα, φωνές και αντιδράσεις, μπορεί να χρειαστεί να κουβαλήσετε τα παιδιά στο κρεβάτι τους ξανά και ξανά, αφού εκείνα θα συνεχίσουν τη μάχη. Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Κάποια στιγμή ίσως να αναρωτηθείτε …
αν θα κοιμηθείτε ποτέ ξανά. Μπορεί ίσως όχι εκείνο το βράδυ, αλλά μόνο έτσι θα προστατεύσετε το θεμελιώδες σας δικαίωμα στον ύπνο και την ξεκούραση και θα έχετε κερδίσει και τον προσωπικό σας χώρο. Τηρήστε απαρέγκλιτα τους κανόνες και θα πετύχετε.
Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα κλάματα του παιδιού σας, γιατί είστε πολύ κουρασμένη ή γιατί φοβάστε μήπως ξυπνήσει το μωρό που έχετε στην κούνια τότε καλό είναι να ενδώσετε αλλά να κάνετε κάτι εναλλακτικό.
Αυτό σημαίνει πως μπορεί να πάτε εσείς να κοιμηθείτε στο δωμάτιό του, στο πάτωμα ή… αν είστε τυχερές στον καναπέ. Μην κοιμηθείτε όμως στο κρεβάτι του παιδιού. Όταν κοιμηθεί, μπορείτε να φύγετε. Ίσως να σας φωνάξει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μετά από δυο οι τρεις νύχτες, αντί να κοιμάστε στο πάτωμα του παιδικού δωματίου, καθίστε ήσυχα σε μία καρέκλα μέχρι να κοιμηθεί το παιδί σας. Χωρίς όμως, να μιλάτε. Το κλίμα πρέπει να είναι απολύτως… βαρετό ώστε να κοιμηθεί το παιδάκι σας. Εάν κάνει φασαρία, τότε αποχωρήστε προσωρινά από το δωμάτιο. Θα ησυχάσει, εάν γνωρίζει ότι θα επιστρέψετε, όταν ησυχάσει.
Κάθε βράδυ θα πρέπει να απομακρύνετε την καρέκλα λίγο περισσότερο από το παιδικό κρεβάτι. Σιγά σιγά η καρέκλα θα πάει κοντά στην πόρτα, μετά έξω στο διάδρομο και τελικά… στο δικό σας δωμάτιο.
Το επόμενο πρωί…
Ακόμη και εάν το παιδί σας δεν τα πήγε τόσο καλά, συνεχίστε να το ενθαρρύνετε και να του θυμίζετε τους νέους κανόνες. Εάν τα κατάφερε ή εάν κατέγραψε κάποια βελτίωση, επαινέστε το. Είναι πλέον μεγάλο παιδί!
Μπορεί να τα καταφέρει! Θα μπορούσατε ακόμη να καθιερώσετε το «δώρο του ύπνου» που να του το δίνετε το πρωί μόλις ξυπνάει. Ενδεχομένως να μην φτάνει μία μόνο τακτική. Ίσως να πρέπει να κάνετε ένα συνδυασμό.
Μπορείτε επίσης να αφήσετε και τη δική σας φαντασία να λειτουργήσει. Ό,τι και να κάνετε όμως, πρέπει πάνω από όλα να είστε συνεπής και να πιστεύετε ότι θα τα καταφερετε
ourlife.gr