Εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, μπορεί να είστε ενθουσιασμένοι που θα δείτε τους αριθμούς στη ζυγαριά σας να πέφτουν. Όμως από την άλλη μεριά η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα.

Η απώλεια μισού με ένα κιλό την εβδομάδα είναι ο πιο υγιής και βιώσιμος ρυθμός απώλειας βάρους. Μετά τις πρώτες εβδομάδες, η απώλεια βάρους που τακτικά ξεπερνά αυτόν τον ρυθμό θεωρείται πολύ γρήγορη. Ωστόσο στην αρχή η μείωση των κιλών μπορεί γίνεται με υψηλότερο ρυθμό, λόγω της απώλειας βάρους νερού και της αντίδρασης του σώματός σας σε μια νέα ρουτίνα.

Λοιπόν, τι θα συμβεί αν χάσετε βάρος πολύ γρήγορα;

Μπορεί να αισθάνεστε ζάλη και κούραση

Πρώτο στη λίστα με το τι συμβαίνει όταν χάνετε βάρος πολύ γρήγορα: Αίσθημα λιποθυμίας. Εάν αντιμετωπίζετε γρήγορη απώλεια βάρους ως αποτέλεσμα μιας ανεπαρκούς σε θρεπτικά συστατικά διατροφής, η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ζαλάδα όταν στέκεστε όρθιοι.

Πράγματι, η μη λήψη αρκετών θρεπτικών συστατικών – όπως λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα – μπορεί να δυσχεράνει τη λειτουργία του σώματός σας, οδηγώντας σε κόπωση και ζάλη. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην κόβετε περισσότερες από 500 θερμίδες από τη διατροφή σας την ημέρα και να επικεντρώνεστε στην κατανάλωση μιας ποικιλίας θρεπτικών ολόκληρων τροφών.

Μπορεί να έχετε στομαχικές ενοχλήσεις 

Αισθάνεστε αδιαθεσία κατά την απώλεια βάρους; Όπως αποδεικνύεται, η ναυτία και η απώλεια βάρους μπορούν να πάνε χέρι-χέρι. Εάν έχετε ναυτία ενώ χάνετε κιλά, αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Πρώτον, η ζάλη από την ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία. Οι διατροφικές ελλείψεις που σχετίζονται με μια εξαιρετικά περιορισμένη δίαιτα μπορούν επίσης να προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσεις και άλλα πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα.

Θα μπορούσατε να εμφανίσετε πέτρες στη χολή

Εάν χάνετε βάρος πολύ γρήγορα, μια άλλη παρενέργεια θα μπορούσε να είναι οι πέτρες στη χολή . Οι χολόλιθοι είναι μικρές, σκληρές εναποθέσεις χοληστερόλης ή χολερυθρίνης που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη σας.

Όταν χάνετε βάρος πολύ γρήγορα, το συκώτι σας μπορεί να εκκρίνει επιπλέον χοληστερόλη και η χοληδόχος κύστη σας μπορεί να μην αδειάσει από μόνη της. Και αυτό θα μπορούσε να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για πέτρες στη χολή. Αυτές οι εναποθέσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

  • Πόνος στην κοιλιά 
  • Ναυτία 
  • Εμετός 
  • Πυρετός 
  • Κρυάδες 
  • Ίκτερος 
  • Ούρα στο χρώμα του τσαγιού και ανοιχτόχρωμα κόπρανα 
  • Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα χολόλιθων, καθώς μερικές φορές μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση.

Μπορεί να εμφανίσετε τριχόπτωση
Ένας άλλος κίνδυνος της υπερβολικής απώλειας βάρους είναι να πέσουν τα μαλλιά σας. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κόβετε σημαντικές θερμίδες ή αποκλείετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή σας, χάνετε βασικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Το αποτέλεσμα: Παρενέργειες όπως η τριχόπτωση .

Θα μπορούσατε να χάσετε μυϊκή μάζα
 Οι μύες σας είναι μια σημαντική πηγή δύναμης και είναι υπεύθυνοι για σημαντική καύση θερμίδων. Όταν χάνετε βάρος με το συνιστώμενο ρυθμό, μισό με ένα κιλό την εβδομάδα, σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι θα χάσετε λίπος αντί για μυ. Αλλά το να χάσετε βάρος πολύ γρήγορα σημαίνει συνήθως ότι χάνεις μυ (και τα αποτελέσματά του στην καύση θερμίδων).

Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνει

Ομοίως, όταν χάνετε κιλά πολύ γρήγορα, ο μεταβολισμός σας μεταβαίνει σε λειτουργία επιβίωσης για να διατηρήσει την ενέργεια και να αποτρέψει την πείνα. Αυτό σημαίνει ότι καίτε θερμίδες με πιο αργό ρυθμό. Εάν αρχίσετε να τρώτε ξανά την κανονική σας διατροφή, αυτό μπορεί να είναι ένα σοκ για το σύστημά σας – επειδή ο μεταβολισμός σας δεν είναι πλέον συνηθισμένος να επεξεργάζεται αυτήν την ποσότητα θερμίδων και γι αυτό είναι εύκολο να ανακτήσετε οποιοδήποτε βάρος χάσατε.

Η οστική σας πυκνότητα μπορεί να μειωθεί

Ένα άλλο σύμπτωμα της πολύ γρήγορης απώλειας βάρους είναι ότι τα οστά σας μπορεί να εξασθενήσουν. Όταν δεν λαμβάνετε επαρκή θρεπτικά συστατικά, τα συστήματα του σώματός σας δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν καλά και αυτό περιλαμβάνει και τον σκελετό σας. Πράγματι, η ταχεία απώλεια βάρους έχει συνδεθεί με χαμηλή οστική πυκνότητα και κακή υγεία των οστών, σύμφωνα με έρευνα του Οκτωβρίου 2015 στο Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity. Και πάλι, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την υγεία των οστών σας είναι να χάσετε βάρος με πιο αργό και πιο σταθερό ρυθμό.

Μπορεί να σταματήσετε τη δίαιτά σας

Η πολλή γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κόβετε πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά ή ακολουθείτε ένα πρόγραμμα ακραίας διατροφής. Και κανένα από αυτά δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα.

Όταν περιορίζετε την πρόσληψη θερμίδων τόσο δραστικά, αντιμετωπίζετε ορμονικές αλλαγές που αυξάνουν την όρεξη – είναι ο τρόπος του σώματός σας να αποτρέψει την πείνα. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο -και όχι σκόπιμο- να ακολουθήσετε μια περιοριστική δίαιτα.

Όσο πιο ακραία είναι η αλλαγή συμπεριφοράς, τόσο λιγότερο πιθανό θα είναι βιώσιμη. Το ταξίδι σας για την απώλεια βάρους δεν πρέπει να είναι μια τιμωρία, αλλά κάτι που κάνετε για τον εαυτό σας, όχι εναντίον σας».

Τι να κάνετε αντ’ αυτού

Αντί να ακολουθείτε μια δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους, προσπαθήστε να κόψετε περίπου 500 θερμίδες από την καθημερινή σας διατροφή, κάτι που θα σας βοηθήσει να χάσετε περίπου ένα κιλό την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να κόψετε λιγότερες θερμίδες – ας πούμε, περίπου 250 – και να κάψετε τις υπόλοιπες μέσω άσκησης φιλικής προς την απώλεια βάρους .

Θυμηθείτε: Ο απώτερος στόχος της απώλειας βάρους είναι να σας βοηθήσει να γίνετε πιο υγιείς. Ακολουθήστε μια αργή και σταθερή προσέγγιση για να πετύχετε αυτόν το στόχο και να αποφύγετε τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες.

πηγή: jenny.gr

 
(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)