Το πόσο σημαντικό είναι το σεξ διαφέρει από άτομο σε άλλο. Κάποιοι πιστεύουν ότι το σεξ στο ζευγάρι είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και πιο σημαντικοί τύποι οικειότητας. Έρευνες ωστόσο, δείχνουν ότι το σεξ παίξει μεγάλο ρόλο στη συνολική ευεξία ενός ατόμου. Επίσης, όταν τα ζευγάρια κάνουν σεξ, βιώνουν μεγαλύτερη σύνδεση και η σύνδεση είναι επίσης πιο πιθανό να οδηγήσει σε πιο συχνό σεξ.

Πέρα από τα οφέλη για εσάς και το σύντροφό σας, το τακτικό σεξ δημιουργεί μια υγιή σχέση με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του ενισχύει την αίσθηση του δεσμού και βελτιώνει τη συναισθηματική οικειότητα. Άσε που το σεξ στις μονογαμικές σχέσεις αυξάνει το επίπεδο δέσμευσής και τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ σας, απομακρύνοντας την πιθανότητα διαζυγίου.

Και γιατί να κάνουμε περισσότερο σεξ;

Το σεξ κάνει καλό στην ψυχολογία
Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη από το συχνό σεξ (το σεξ συνδέεται στενά με καλύτερη ποιότητα ζωής). Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

Καλύτερη αυτοεικόνα: Το σεξ μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει τα συναισθήματα ανασφάλειας.
Υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας: Σύμφωνα με μελέτη το σεξ καλύτερης ποιότητας αυξάνει την ευτυχία.
Περισσότερο δέσιμο: Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως οι ενδορφίνες, μειώνουν την ευερεθιστότητα και τα συναισθήματα κατάθλιψης. Μια άλλη ορμόνη, η ωκυτοκίνη (το «φάρμακο» της αγκαλιάς») αυξάνεται με τη διέγερση της θηλής και άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες. Η ωκυτοκίνη βοηθά στην αίσθησης ηρεμίας και ικανοποίησης.
Ανακούφιση από το στρες: Το σεξ μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τεχνική διαχείρισης του άγχους, μειώνει τις ορμόνες απόκρισης στο στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη (επινεφρίνη), με τα αποτελέσματα να διαρκούν και την επόμενη μέρα.
Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου: Οι οργασμοί πυροδοτούν την απελευθέρωση της ορμόνης προλακτίνης, η οποία βοηθά στον καλύτερο ύπνο.
σεξ

Το σεξ κάνει καλό στο σώμα
Καλύτερη φυσική κατάσταση: Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης. Σύμφωνα με το American Heart Association, η σεξουαλική δραστηριότητα ισοδυναμεί με μέτρια σωματική δραστηριότητα, όπως το γρήγορο περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών. Οι κινήσεις που κάνουμε στο σεξ μπορεί να σφίξουν και να τονώσουν τους κοιλιακούς και τους πυελικούς μύες. Για τις γυναίκες ειδικά, ο βελτιωμένος μυϊκός τόνος στην περιοχή βελτιώνει την ποιότητα του σεξ και τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία: Μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι η συχνότερη επαφή συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία και ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Παρόμοια οφέλη έχουν έκτοτε παρατηρηθεί σε μελέτες σε ανθρώπους. Μια μελέτη του 2018 σε πάνω από 6.000 ενήλικες συνέδεσε το συχνό σεξ με καλύτερη απόδοση μνήμης σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Βελτιώνει το ανοσοποιητικό: Το να είσαι σεξουαλικά δραστήριος έχει θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μειώνοντας τις πιθανότητες κρυολογημάτων ή γρίπης.

Μειώνει τον πόνο: Οι ενδορφίνες από το σεξ προωθούν περισσότερα από μια απλή αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας. Οι ενδορφίνες του σεξ φαίνεται επίσης να μειώνουν την ημικρανία και τον πόνο στην πλάτη.

Συμβάλει στην απώλεια βάρους: Η σεξουαλική επαφή για 30 λεπτά καίει κατά μέσο όρο 200 θερμίδες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του σεξ μπορούν να μειώσουν την επιθυμία για φαγητό και να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους.

Έχει θετική καρδιακή επιδράσεις: Η σεξουαλική δραστηριότητα πέους-κόλπου (αλλά όχι ο αυνανισμός) έχει συνδεθεί με χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Η σεξουαλική δραστηριότητα βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα

Επιπλέον οφέλη: Το να είσαι πιο σεξουαλικά δραστήριος ενισχύει τη λίμπιντο και αυξάνει τη λίπανση του κόλπου. Η συχνή σεξουαλική επαφή σχετίζεται με ελαφρύτερες εμμηνορροϊκές περιόδους και λιγότερο επώδυνες κράμπες. Επιπλέον, μια βελτιωμένη αίσθηση όσφρησης, πιο υγιή δόντια, καλύτερη πέψη και λαμπερό δέρμα μπορεί να σχετίζονται με την απελευθέρωση της ορμόνης DHEA από το σώμα μετά τον οργασμό.
σεξ

Πώς να αυξήσετε το σεξ στη σχέση
Η συχνότητα του σεξ μπορεί να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι μια ασταμάτητη κατηφόρα. Αν αναρωτιέστε αν είναι δυνατόν το σεξ να είναι τόσο καλό όσο όταν ερωτευτήκατε για πρώτη φορά, η απάντηση είναι ναι. Το σεξ και η οικειότητα μπορούν να βελτιωθούν καθώς η σχέση ωριμάζει. Απλώς απαιτεί λίγη δουλειά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή. Κοιτάζοντας τα μη σεξουαλικά μέρη της σχέσης σας μπορεί να σας βοηθήσει. 

Αν πάντα περιμένεις η δική σου επιθυμία να ταιριάζει με αυτή του συντρόφου σου, μπορεί να περιμένεις πολύ. Αντίθετα, επικοινώνησε τις ανάγκες σου και συνεργαστείτε για να βρείτε αυτό που ικανοποιεί και τους δυο.

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)