Ηδιάρροια είναι μια κοινή πεπτική πάθηση που προκαλεί υδαρή κόπρανα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν περιστασιακή διάρροια , η οποία μπορεί να προκληθεί από μια ασθένεια όπως ίωση του στομάχου, ενώ μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν συχνή, χρόνια διάρροια λόγω υποκείμενων ασθενειών όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Είτε αντιμετωπίζεις διάρροια που προκαλείται από ιό είτε έχεις μια ιατρική πάθηση που προκαλεί συχνότερα επεισόδια διάρροιας, η πραγματοποίηση προσωρινών αλλαγών στη διατροφή σου -αφαιρώντας ορισμένα τρόφιμα και δίνοντας προτεραιότητα σε άλλα-, θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων σου.

Είναι σημαντικό να επιλέγεις τροφές που είναι εύκολες για το πεπτικό σας σύστημα και βοηθούν στην αντικατάσταση των υγρών και των θρεπτικών συστατικών που χάνονται με τα υδαρή κόπρανα. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες, λιπαρά, πρόσθετη ζάχαρη και άλλα συστατικά, μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Η δίαιτα BRAT είναι ένας τύπος δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες που συχνά συνταγογραφείται από τους γιατρούς για τη θεραπεία της βαχυπρόθεσμης διάρροιας.

Τι είναι η δίαιτα BRAT

Η δίαιτα BRAT είναι ένας τύπος δίαιτας που μερικές φορές χρησιμοποιείται ως τρόπος για να μειώσει την πίεση από το πεπτικό σύστημα ενώ θεραπεύεται. Το BRAT είναι ένα αρκτικόλεξο που σημαίνει στα αγγλικά μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ.
Η δίαιτα BRAT προορίζεται να ακολουθείται μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα όταν αντιμετωπίζει κάποιος πεπτικά συμπτώματα λόγω ασθενειών όπως η γαστρεντερίτιδα, κοινώς γνωστή ως γρίπη του στομάχου .Ωστόσο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να περιοριστείς στη δίαιτα BRAT εάν αντιμετωπίζεις διάρροια. Άλλα τρόφιμα, όπως τα απλά κράκερ και οι πηγές πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά είναι συνήθως καλά ανεκτά επίσης.

Εάν έχεις διάρροια, σκέψου να δοκιμάσεις τις ακόλουθες τροφές:

1. Λευκό ρύζι

Το λευκό ρύζι είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες και είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί από τα δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες όπως το καστανό ρύζι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως.

2. Σάλτσα μήλου

Σε αντίθεση με τα ολόκληρα, ωμά μήλα, η σάλτσα μήλου αναλύεται σε μια εύπεπτη μορφή, η οποία είναι μια καλή επιλογή για άτομα με διάρροια.

3. Τοστ

Το λευκό τοστ με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι εύκολο να το ανεχθούν άτομα με διάρροια.

4. Απλά κράκερ

Όπως το λευκό τοστ, τα απλά κράκερ που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι ή αλεύρι χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη είναι εύκολο να χωνευτούν και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στομάχου σας.

5. Ζωμοί και σούπες

Οι σούπες και οι ζωμοί με χαμηλά λιπαρά και φυτικές ίνες είναι ενυδατικές και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να χαθούν μέσω των υδαρών κοπράνων, όπως το νάτριο.

6. Pretzels

Τα κουλούρια και άλλα αλμυρά, σνακ, όπως τα τσιπς τορτίγιας, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και παρέχουν νάτριο, έναν ηλεκτρολύτη που χάνεται μέσω της διάρροιας.

7. Απλές πηγές πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά

Τα ασπράδια αυγών, το στήθος κοτόπουλου, το άπαχο βοδινό κρέας και το άπαχο ψάρι είναι συνήθως καλά ανεκτά όταν έχετε διάρροια.

8. Δημητριακά πρωινού με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι νιφάδες καλαμποκιού πρέπει να επιλέγονται από επιλογές με υψηλότερες φυτικές ίνες.

9. Ψητές πατάτες:

Οι πατάτες χωρίς φλούδα είναι εύκολες στο στομάχι και περιέχουν κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που χάνεται μέσω της διάρροιας.

10. Μπανάνες

Οι άγουρες μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση της υγρασίας από τα κόπρανα και στη μείωση των συμπτωμάτων της διάρροιας.

Αν και αυτά τα τρόφιμα συχνά συνιστώνται από τους γιατρούς, δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που μπορείς να φας όταν έχεις διάρροια. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να επιμένεις σε ήπιες τροφές που είναι χαμηλές σε λιπαρά και φυτικές ίνες, αλλά μπορείς να προσπαθήσεις να ενσωματώσεις άλλες τροφές εφόσον είσαι σε θέση να τις ανεχτείς και δεν προκαλούν διάρροια.

 

Πηγή: theissue.gr

(Επισκέφθηκε 9 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)