Το χειμώνα τα ψάρια θα πρέπει να είναι φίλος σας περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Ακολουθούν πέντε σημαντικοί λόγοι.

1. Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει την καρδιά

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στο δυτικό κόσμο και ο χειμώνας ασκεί επιπλέον πίεση στην καρδιά. Αντισταθμίστε τα μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας και τους σχετικούς κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση – κύρια αιτία καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού – και το βούλωμα των αρτηριών τρώγοντας ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Συστήνονται ο σολομός, το σκουμπρί και τα χτένια.

2. Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει την ψυχική υγεία

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια για την εποχική συναισθηματική διαταραχή ή αλλιώς SAD. Οι μειωμένες ώρες φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένδειξη ότι οι περισσότεροι από εμάς υποφέρουμε από ανεπάρκεια βιταμίνης D, ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην κακή διάθεση που βιώνουν πολλοί άνθρωποι στη Βόρεια Ευρώπη το χειμώνα.

Ενώ μπορείτε να αγοράσετε βιταμίνη D σε μορφή συμπληρώματος, το σώμα σας απορροφά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D όταν η πηγή είναι κάποιο ψάρι όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που όχι μόνο ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη συναισθηματική υγεία.

3. Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει τους πνεύμονες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πνεύμονες είναι ένα από τα πιο ευάλωτα μέρη του σώματος το χειμώνα, καθώς είναι επιρρεπείς σε κρυολογήματα, γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην αύξηση της ροής του αέρα στους πνεύμονες, επομένως η αύξηση της πρόσληψης ψαριών όπως ο σολομός και το σκουμπρί θα σας βοηθήσει να προστατέψετε τα πνευμόνια σας, ειδικά αν είστε πολλές ώρες σε κλιματιζόμενα γραφεία.

4. Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει το δέρμα

Ο κρύος καιρός καταστρέφει το δέρμα, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Για παράδειγμα, όταν μπείτε σε ένα ζεστό σούπερ μάρκετ ή εστιατόριο αφού περπατήσετε στο δρόμο μια κρύα νύχτα, αυτή η εναλλαγή δεν ευνοεί το υγιές δέρμα. Εκεί είναι που ο καπνιστός σολομός μπορεί να παίξει αμυντικό ρόλο, καθώς είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία ενσωματώνονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός φραγμού που εμποδίζει την ξηρότητα του δέρματος.

5. Η κατανάλωση ψαριών βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα επηρεάζει πολλούς ανθρώπους περισσότερο το χειμώνα παρά τους θερμότερους μήνες, και όποιος βιώνει πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς σε τακτική βάση γνωρίζει πόσο εξουθενωτικό μπορεί να είναι. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην καταπολέμηση τέτοιων καταστάσεων μειώνοντας τη φλεγμονή και περιορίζοντας τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Όσο περισσότερο σολομό, σκουμπρί, τόνο και άλλα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 τρώτε, τόσο ισχυρότερη είναι η άμυνά σας ενάντια στον πόνο και τη φλεγμονή των αρθρώσεων.

Φυσικά, η κατανάλωση ψαριών είναι επίσης ένας βασικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, η νιασίνη και το σελήνιο καθώς και βιταμινών όπως A, B12 και D. Και ας μην ξεχνάμε την υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε πρωτεΐνη.

Συνοψίζοντας, τα ψάρια είναι ένας καλός «σύμμαχος» της υγείας όλο το χρόνο, αλλά κυρίως τον χειμώνα.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 15 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)