Ένα πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων δέχθηκε η Bayer από τις ΗΠΑ, λόγω της χρήσης της ουσίας γλυφοσάτη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, μέχρι και καρκίνο.

Το πρόστιμο αντιστοιχεί σε τέσσερις ενάγοντες, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατηγορώντας πως το ζιζανιοκτόνο Roundup, του οποίου ενεργό συστατικό είναι η γλυφοσάτη.

Ειδικότερα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγινε γνωστό πως δικαστήριο στο Μιζούρι αποφάσισε πως η Bayer θα πληρώσει 1,56 δισ. δολάρια σε τέσσερα άτομα που ισχυρίζονταν ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup τους προκάλεσε ασθένειες, ακόμα και καρκίνο.

Εκτιμάται δε πως η ετυμηγορία θα μπορούσε να εντείνει την πίεση προς τη γερμανική εταιρεία φαρμάκων και γεωργικών χημικών, στο να αλλάξει τη στρατηγική της.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ένορκοι της κομητείας Κόουλ, στο Μιζούρι, έκριναν την Παρασκευή ότι η Monsanto της Bayer ήταν η υπεύθυνη στους ισχυρισμούς των εναγόντων περί αμέλειας, ελαττωμάτων στον σχεδιασμό και μη προειδοποίησής τους για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του Roundup, κάτι που υποδεικνύεται από τα δικαστικά έγγραφα.

Από την πλευρά της, η Bayer ισχυρίζεται ότι μέσα από δεκαετίες μελετών, έχει αποδειχθεί πως το Roundup και το ενεργό συστατικό του, η γλυφοσάτη, είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση.

Όμως, η ετυμηγορία είναι η τέταρτη συνεχόμενη ήττα στο δικαστήριο για την Bayer.

Η Union Investment, ένας από τους 10 μεγαλύτερους μετόχους της Bayer, κάλεσε προ ημερών την εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να συνεργαστεί με τους ενάγοντες, για να διευθετήσει περισσότερες υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η Bayer συμβιβάστηκε με τις περισσότερες από τις εκκρεμείς τότε υποθέσεις Roundup έναντι ποσού έως και 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι περίπου 50.000 αγωγές παραμένουν σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με τις κανονιστικές καταθέσεις.

Η Κομισιόν ανανέωσε την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης για 10 χρόνια

Στις 16 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ανανεώσει για δέκα χρόνια την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από την ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών από την οποία δεν προέκυψε πλειοψηφία που θα όριζε την τύχη του επίμαχου ζιζανιοκτόνου.

«Η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα προχωρήσει τώρα στην ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για μία περίοδο δέκα ετών, με την επιφύλαξη ορισμένων νέων όρων και περιορισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το επιχείρημα ότι, σύμφωνα με έκθεση ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, το επίπεδο του κινδύνου από την χρήση της γλυφοσάτης δεν δικαιολογεί την απαγόρευσή της.

Πηγή: healthstat.gr

(Επισκέφθηκε 13 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)