Νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στη σχέση του μήνα γέννησης και του μελλοντικού κινδύνου εκδήλωσης διαφόρων ασθενειών.

 

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται τον χειμώνα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ τα παιδιά του φθινοπώρου είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη.

Πώς εξηγούνται όμως από βιολογικής πλευράς αυτές οι εκβάσεις;
Η νέα, παγκόσμιας εμβέλειας μελέτη έρχεται να δώσει την απάντηση, καθώς αποκαλύπτει πως η έκθεση της μητέρας σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ασκεί σημαντική επιρροή στην υγεία του παιδιού που θα τεκνοποιήσει.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ταϊβάν) και πέντε διαφορετικές κλιματικές ζώνες.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως η έκθεση σε συγκεκριμένους εποχικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει την υγεία του παιδιού και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Informatics Association.

– Η χαμηλή έκθεση της μητέρας στον ήλιο κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 για το παιδί, δηλαδή ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν η μητέρα διανύει το τρίτο τρίμηνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.-

Η υψηλή έκθεση της μητέρας στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής για το παιδί. Για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα αυξημένα τους καλοκαιρινούς μήνες κι έτσι ο κίνδυνος είναι αυξημένος για τα παιδιά που γεννιούνται τον χειμώνα.-

Η υψηλή έκθεση της μητέρας στο μονοξείδιο του αζώτου (τα επίπεδα του οποίου διαφέρουν σημαντικά ανά περιοχή) κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης για τα παιδιά.Η έκθεση της μητέρας, για παράδειγμα, στα μικροσκοπικά σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης για την ίδια και αυτό συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης για το παιδί της.

πηγή:onmed.gr

Πηγή: kritipress.gr

(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)