Το συνηθέστερο σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου –ή της σιδηροπενικής αναιμίας– είναι το γενικευμένο αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας, ενώ άλλα συνήθη συμπτώματα είναι επίσης ο πονοκέφαλος, η δύσπνοια, η ευαισθησία στο κρύο ή και η καταθλιπτική διάθεση.

Τα παραπάνω συμπτώματα ενδεχομένως να μην εκδηλωθούν εωσότου η έλλειψη σιδήρου γίνει αρκετά σοβαρή.

Όπως επισημαίνει η Δρ Νάνσι Μπέρλινερ, επιμελήτρια της επιθεώρησης Blood της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας και διευθύντρια του Τμήματος Αιματολογίας στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης, σύμφωνα με τους The New York Times, τα πολύ χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό προϋποθέτουν σημαντική απώλεια πλούσιου σε σίδηρο αίματος, «κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει στο σώμα αιμορραγία και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσει κάποιος».

Η Δρ Μπέρλινερ αναφέρει ότι μπορεί να έχει κάποιος έλλειψη σιδήρου χωρίς να έχει εκδηλώσει αναιμία, ωστόσο, δεδομένου ότι ο οργανισμός χρειάζεται τον σίδηρο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια, η αναιμία πιθανότατα θα έρθει κάποια στιγμή στο μέλλον εάν η έλλειψη δεν αντιμετωπιστεί. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν απώλεια σιδήρου σε βαθμό επαρκή ώστε να διαπιστωθεί έλλειψη θα συνεχίσουν να χάνουν ποσότητες σιδήρου και εν τέλει θα εκδηλώσουν αναιμία» προσθέτει.

Ο πιο απλός τρόπος να διαπιστώσει κανείς εάν έχει έλλειψη σε σίδηρο είναι να υποβληθεί σε αιματολογική εξέταση που μετρά τα επίπεδα της φερριτίνης, η οποία αποτελεί την «αποθήκη» σιδήρου του ανθρώπινου οργανισμού.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Οι γυναίκες που αιμορραγούν πολύ στην περίοδό τους και όσες διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης εκδηλώνουν συχνά έλλειψη σιδήρου.

Η συνηθέστερη αιτία έλλειψης σιδήρου στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στους άντρες είναι η γαστρεντερική αιμορραγία, η οποία μπορεί να αποτελεί ένδειξη για ορθοκολικό καρκίνο ή προκαρκινικό πολύποδα ή μπορεί να έχει προκληθεί από έλκη ή γαστρίτιδα.

Επίσης, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως οι βαριατρικές, μπορεί να αποτρέψουν την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο, οδηγώντας σταδιακά σε έλλειψη.

Τέλος, η έλλειψη σιδήρου είναι συχνή στα άτομα που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι δυνατό να διορθώσουν την αναιμία, ωστόσο η Δρ Μπέρλινερ υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να εντοπίζεται η υποκείμενη αιτία της έλλειψης σιδήρου πριν δοκιμαστεί οποιοδήποτε μέσο διόρθωσης.

 
onmed

(Επισκέφθηκε 29 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)