Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει την κίνηση. Τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά και, μερικές φορές, ξεκινούν με έναν ελάχιστα αισθητό τρόμο σε ένα μόνο χέρι. Οι τρόμοι είναι συχνό σημάδια, αλλά η διαταραχή προκαλεί επίσης συνήθως δυσκαμψία, ή επιβράδυνση της κίνησης.

Στα πρώτα στάδια της νόσου του Πάρκινσον, το πρόσωπό σας μπορεί να εμφανίζει ελάχιστη ή καθόλου έκφραση. Τα χέρια σας μπορεί να μην ταλαντεύονται με φυσικό τρόπο, όταν περπατάτε. Η ομιλία σας μπορεί να γίνει πιο “απαλή”, ή ασαφής. Τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον επιδεινώνονται καθώς η κατάστασή σας εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Αν και η νόσος του Πάρκινσον δεν μπορεί να θεραπευτεί, υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματά σας.

Πάρκινσον: Αυτά είναι τα 7 βασικά συμπτώματα

1. Τρόμος (τρέμουλο)

Αρχίζει συνήθως σε κάποιο άκρο, συχνά το χέρι ή τα δάχτυλά σας. Μπορεί να παρατηρήσετε μια κίνηση μπρος-πίσω μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας. Ένα χαρακτηριστικό της νόσου του Πάρκινσον είναι ο τρόμος του χεριού σας όταν είναι χαλαρό (σε κατάσταση ηρεμίας).

2. Βραδυκινησία

Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να περπατάτε και να επιβραδύνει την κίνηση σας, κάνοντας ακόμα και τις απλές εργασίες να μοιάζουν δύσκολες και χρονοβόρες. Ο βηματισμός σας μπορεί να αρχίσει να διεξάγεται με μικρότερα βήματα, ή μπορεί να σας είναι πιο δύσκολο να σηκωθείτε από μια καρέκλα. Επίσης, μπορεί να αρχίσετε να σύρετε τα πόδια σας, καθώς προσπαθείτε να περπατήσετε.

3. Ακαμψία μυών

Η μυϊκή δυσκαμψία μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας. Η δυσκαμψία των μυών μπορεί να περιορίσει το εύρος της κίνησης και να σας προκαλέσει πόνο.

4. Διαταραχή της στάσης του σώματος και της ισορροπίας

Η στάση του σώματός σας μπορεί να γίνει πιο σκυφτή, ή μπορεί να έχετε προβλήματα ισορροπίας, ως αποτέλεσμα της νόσου του Πάρκινσον.

5. Απώλεια αυτοματισμού στις κινήσεις

Τα άτομα με Πάρκινσον μπορεί να έχουν μειωμένη ικανότητα να εκτελούν “ασυνείδητες”, ή “αυτοματοποιημένες” κινήσεις, όπως το άνοιγμα/κλείσιμο των βλεφάρων, το χαμόγελο, ή η κίνηση των χεριών καθώς περπατάει.

6. Αλλαγές στην ομιλία

Μπορεί να έχετε προβλήματα ομιλίας, ως αποτέλεσμα της νόσου του Πάρκινσον. Είναι πιθανό να αρχίσετε να μιλάτε πιο απαλά, πιο γρήγορα, να μπερδεύετε λίγο τα λόγια σας, ή να έχετε έναν φυσικό δισταγμό πριν μιλήσετε.

7. Αλλαγές στην γραφή

Μπορεί να σας είναι πιο δύσκολο γράψετε κάτι, ή/και το γράψιμό σας να γίνεται με μικρά γράμματα.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Δείτε το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον, όχι μόνο για τη διάγνωση της κατάστασής σας, αλλά και για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα αυτά.

 

 

https://www.iatropedia.gr

(Επισκέφθηκε 12 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)