Η Καθαρά Δευτέρα είναι συνυφασμένη με την κατανάλωση νηστίσιμων τροφίμων, τα οποία όμως χρειάζονται προσοχή για να είναι ασφαλή, αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι για να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με:

Την επιλογή των τροφίμων
Τη μεταφορά και αποθήκευσή τους στο σπίτι
Την προετοιμασία και το μαγείρεμά τους
Ο ΕΦΕΤ παρέχει τις εξής πρακτικές συμβουλές για την ασφάλεια των σαρακοστιανών:

Να συμβουλεύεστε τις ενδείξεις της συσκευασίας
Είναι ένας κανόνας που ισχύει γενικώς για όλα τα τρόφιμα. Αν έχετε κάποια τροφική αλλεργία, να δίνετε μεγάλη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών. Η αναγραφή τους στις συσκευασίες των τροφίμων είναι υποχρεωτική.

Στα κατεψυγμένα αλιεύματα πρέπει πάντοτε να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης όπου καταψύχθηκε το προϊόν.

Τα αποψυγμένα προϊόντα έχουν σαφή δήλωση της αποψυγμένης τους κατάστασης:

Είτε στην επισήμανση της συσκευασίας
Είτε στις πινακίδες των χύμα προϊόντων (χύδην τρόφιμα)
Προσέξτε τις συνθήκες φύλαξης στο σπίτι
Για την αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι, ο ΕΦΕΤ συνιστά να ακολουθείτε τις οδηγίες του παρασκευαστή. Να αποθηκεύετε επίσης τα αλιεύματα με ασφάλεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα τα τοποθετείτε στη συντήρηση του ψυγείου ή στην κατάψυξη το ταχύτερο μετά την αγορά τους, ως εξής:

Αν πρόκειται να τα καταναλώσετε εντός δύο ημερών από την αγορά τους, βάλτε τα στην συντήρηση
Αν πρόκειται να τα καταναλώσετε σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών, συνιστάται αποθήκευση στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.
Να διατηρείτε επίσης τα ωμά οστρακοειδή μακριά από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση.

Να είστε προσεκτικοί κατά τον χειρισμό και το μαγείρεμα
Κατά τον χειρισμό των τροφίμων να διατηρείτε τα οικιακά σκεύη καθαρά. Να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό εξοπλισμό (π.χ. μαχαίρια, σανίδες κοπής) για τα θαλασσινά, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Να μαγειρεύετε επίσης καλά τα σαρακοστιανά, ακολουθώντας τις οδηγίες του προμηθευτή, τονίζει ο ΕΦΕΤ. Είναι απαραίτητο για να αποφύγετε παθογόνα, όπως οι νοροϊοί, που μπορεί να προκαλέσουν επιδημίες γαστρεντερίτιδας.

(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)