«Υπήρχε σε έλλειψη για μερικές ημέρες, είχαμε παρέμβει άμεσα», λέει στο Live News ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για το περιστατικό με τον αυτόχειρα καρκινοπαθή στην Κρήτη. Με παρέμβασή του στην εκπομπή του MEGA, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 72χρονου.

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως 72χρονος καρκινοπαθής από το Ηράκλειο της Κρήτης έδωσε τέλος στη ζωή του, καθώς το φάρμακο που θα χρησιμοποιούσε για τη χημειοθεραπεία του, ήταν άφαντο.

Ο άτυχος ηλικιωμένος είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα, με τους γιατρούς να του γράφουν ένα φάρμακο το οποίο δεν υπήρχε στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών του. Μετά από έναν αγώνα δρόμου, το φάρμακο βρέθηκε τελικά και η χημειοθεραπεία ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Τρίτης (12.03.2024), ωστόσο την περασμένη Κυριακή (10.03.2024) ο ηλικιωμένος, μην αντέχοντας τους πόνους, έδωσε τέλος στη ζωή του.

Με παρέμβασή του στο Live News, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 72χρονου, σημείωσε:

«Επειδή ακούστηκε ότι την ευθύνη την έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της ελλείψεως της ετοποσίδης, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Η ετοποσίδη είναι ένα φάρμακο φθηνό, των 11 ευρώ, υπήρχε σε έλλειψη για μερικές ημέρες. Είχαμε παρέμβει άμεσα από το υπουργείο και είχαμε εξασφαλίσει μέσω του ΙΦΕΤ παραγγελία άμεσα. Τώρα γίνεται κανονική εισαγωγή, έχει αποκατασταθεί πλήρως η έλλειψη».

Όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης:

«Είχαμε κλείσει στον ασθενή, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό μας σύστημα, ραντεβού για να λάβει τη θεραπεία του στις 4/3. Εκείνος δεν προσήλθε και είχε ειδοποιηθεί και ηλεκτρονικά. Του κλείσαμε νέο ραντεβού για σήμερα όπου τελικά δεν προσήλθε».

«Το PET SCAN είναι μια πολύ βαριά εξέταση, δεν υπάρχει σύστημα Υγείας που να έχει πληθώρα PET SCAN, αυτό δεν είναι τόσο πολύ εύκολο να γίνει. Κάποια μικρή αναμονή πάντα υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον υπουργό:

«Το φάρμακο θα το έπαιρνε ο ασθενής. Αν δεν το βρήκε μία φορά, βρέθηκε φάρμακο, κλείστηκε ραντεβού και δεν ήρθε. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη φαρμάκου, έχουμε κάνει εισαγωγή, έχουμε διορθώσει το πρόβλημα που υπήρχε με την τιμή του».

«Εγώ έσπευσα αμέσως να επικοινωνήσω με την Διοίκηση του Νοσοκομείου για να δω τί έχει γίνει», είπε στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας έπειτα πως «θέλω να πω ότι δεν είναι αληθές το δημοσίευμα».

Τώρα δεν θέλω να πω για κάποιον άνθρωπο που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, είναι πάρα πολύ λυπηρό. Αλλά δεν ευθύνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Πηγή: newsit.gr

   

 

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)